Артета сам отказал на Арсенал


Н. Гавазов

Артета сам отказал на Арсенал

Микел Артета, който дълго време бе свързван с поста мениджър на Арсенал, самостоятелно е отказал работа на "Емирейтс". Снощи стана известно, че лицата, отговорни за търсенето на наследник на Арсен Венгер, единодушно са решили да се спрат на кандидатурата на Унай Емери, който през миналата седмица се раздели с ПСЖ. Това бе посрещнато с голяма изненада от футболната общественост, защото се очакваше, че тази седмица ще бъде обявено за назначаването на Артета, който проведе преговори с босовете на Арсенал.

Решението на "артилеристите" да предложат работата на Емери обаче е предшествано от друго събитие. Според инсайдери, близки до клуба от "Емирейтс", Арсенал е предложил работата на Емери само след като не е успял да се договори с Артета.

Съобщава се, че помощникът на  Хосеп Гуардиола в Манчестър Сити е поискал пълен контрол над трансферите в клуба. В същото време ръководството на Арсенал желае Артета да се съсредоточи единствено върху треньорската дейност и да остави покупката на играчи в ръцете на директорите. Микел е отказа да се примири с подобни ограничения на мениджърската дейност и в понеделник следобед е съобщил, че се оттегля от преговорите

Съобщава се, че подобни изисквания е представил и Луис Енрике, но шефовете "артилеристите", вземайки в предвид уроците от миналото, са отклонили мераците на испанеца.

Що се отнася до Емери, испанецът е приел условията на Арсенал да не влияе върху трансферната политика на клуба и да приеме да работи с играчите, които директорите му предоставят. Впрочем, това е т.нар. континентален модел на управление на отборите, който Емери отлично познава от работата си в Испания и Франция.

В същото време става ясно, че ръководството на Арсенал е готово да похарчи за нови футболисти 200 милиона паунда. В клуба ясно съзнават, че отборът има нужда от обновяване на защитата и средната линия, ако иска да се върне в топ 4 на Висшата лига на Англия.

  Сподели
514