Венгер: Младите могат да ни изоставят и да се насочат към други лиги


Н. Гавазов

Венгер: Младите могат да ни изоставят и да се насочат към други лиги

Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер подложи на критика своите конкуренти от Висшата лига на Англия, които гласуваха срещу въвеждането на системата за видеопомощ на реферите (VAR) от следващия сезон. Напомняме, че през миналия петък босовете от английския елит се събраха, за да обсъдят внедряването на VAR във Висшата лига. За да бъде внедрена системата трябваше съгласието на поне 14 клуба, но това не се случи и лобито на Тотнъм, който е най-големият противник на VAR взе връх.

Венгер е разочарован, че английските клубове не са посмели да направят решителна крачка.

"За съжаление, Висшата лига отново реши да отложи въвеждането на VAR и лично аз смятам, че това е много, много лошо решение. Да, бих искал тя да се появи през следващия сезон, защото Висшата лига е създадена от хора с прогресивно мислене, които искат да бъдат пред останалата част на Европа. И това работеше", заяви Венгер.

"Като цяло, аз смятам, че решението ни оставя след останалия свят. Съдбата на всеки голям мач през този сезон се определя чрез грешки, които можеха да бъдат избегнати чрез внедряването на тази система, особено в сблъсъците между Манчестър Сити и Ливърпул в Шампионска лига. Младото поколение е свикнало с VAR и сега те могат да ни изоставят и да преминат към други лиги, които използват тази система", каза още французинът.

Напомняме, че вчера стана известно, че Бундеслигата от сезон 2018/19 ще използва системата за видеоповторения във всички мачове от първенството, съобщава официалният сайт на Немската футболна лига (DFL). Това решение бе взето на практика единодушно на състоялата се във Франкфурт Генерална асамблея на DFL. За официалното гласуване за въвеждането на VAR гласуваха 17 клуба от елитния немски дивизион, като само един се въздържа. В момента видеоповторенията се използват в тестови режим, като през сезон 2016/17 той бе автономен - видеопомощникът на арбитъра нямаше право да се меси в хода на мача.

През този сезон системата преминава пълна проверка и за 26 кръга помогна да се избегнат грешките в 68 епизода.

Както е известно, VAR успешно бе въведена в италианската Серия А през този сезон, както и в шампионатите на Белгия и Полша, а от следващия ще се прилага и в Примера дивисион. На заседание на Изпълкома на Световната федерация по футбол (ФИФА) през миналия месец стана известно, че тя ще се използва и на финалите на Мондиал 2018.

  Сподели
210