EPFL подложи на критика реформата в Шампионска лига


Н. Гавазов

EPFL подложи на критика реформата в Шампионска лига

Пресслужбата на Асоциацията на европейските футболни лиги (EPFL) публикува изявление относно реформите в Шампионска лига и Лига Европа, които УЕФА обяви, че ще осъществи от сезон 2018/19. Ръководството на EPFL обсъди реформата на свое заседание в Амстердам. На него присъстваха представители на 12 лиги: Испания, Германия, Англия, Франция, Русия, Португалия, Холандия, Швейцария, Швеция, Дания, Шотландия и Италия (Серия В).

"Европейските лиги са на мнение, че начинът, по който УЕФА проведе този процес е неприемлив за организация, която утвърждава, че се явява ръководещ орган на футбола в Европа.

Едно от основните изменения в европейския футбол бе заявено без подкрепата и консенсуса на организаторите на вътрешните европейски първенства.

Това решение ще окаже негативно влияние на вътрешните съревнования и ще доведе до разрив във финансов и спортен план между най-големите клубове в Европа и всички останали.

EPFL е на мнение, че УЕФА е нарушила Меморандума между двете организации. Ако EPFL престане да подкрепя Меморандума, то тогава европейските лиги могат да започнат да съставят програмите на първенствата си напълно свободно, в това число и във време, което съвпада с мачовете от Шампионска лига и Лига Европа.

EPFL призовава бъдещия президент на УЕФА да преразгледа реформата в клубните съревнования. EPFL ще се срещне с новия президент, за да обсъди този въпрос", се казва в изявление на EPFL.

 

  Сподели
158