Аржентинският капан


Н. Гавазов

Аржентинският капан

Първият полуфинален мач на Мондиал 2022 бе определян от специалистите като напълно равностоен. Аржентина, на първо място, благодарение на лудата форма на Меси, още преди началото на турнира, заяви своите шампионски амбиции. И въпреки поражението от Саудитска Арабия, както и нервните развръзки на мачовете с Австралия и Нидерландия, шампионите на Южна Америка потвърди тази теза. Що се отнася до силните и опитни хървати, след победата над Бразилия те напълно изградиха образа на неразрушимо чудовище. Като цяло битката за достигане до финала се очакваше да бъде епична.

Но в действителност всичко се оказа различно. За съжаление на неутралните фенове.

Началото на срещата бе изненадващо. Вероятно и за самите хървати. Националният отбор на Аржентина без бой даде топката и територията на "шахматистите“, което позволи на хората на Златко Далич лесно и почти безпрепятствено да се справят в центъра на терена. А европейците наистина комбинираха много и с удоволствие в средата, опитвайки се да пробият в аржентинските флангове. Хърватските футболисти се издигаха все по-високо и по-високо, въпреки че не създадоха голови епизоди пред вратите на Мартинес. В някои ситуации Ловрен действаше почти в позицията на Модрич, разтягайки атаките на "карираните“. И това бе обезпокоително.

Дори отвън погледнато, такава смелост на Хърватия изглеждаше странна. Старши -треньорът на хърватите не можа да осъзнае, че аржентинците, наситили централната зона, просто чакат своя шанс, завличайки съперника възможно най-дълбоко. Хърватия не игра по този начин нито срещу Белгия, нито срещу Япония, нито срещу Бразилия. Имаше увереност, че отборът на Далич ще отговори на такова гостоприемство от страна на аржентинците с унило търкаляне на топката, но хърватите твърде много си повярваха и се увлякоха.

Футболистите на Лионел Скалони, след като се възползваха от първия си шанс, доставиха топката светкавично в зоната на Ловрен, където 22-годишният Алварес не позволи на 33-годишния Деян да го настигне.

Вторият гол на аржентинците бе почти копие на първия, ако изхвърлим подробностите. Хърватите отново играха атакуващо и се провалиха в центъра на защитата. Всичко, което футболистите на Далич трябваше да направят, бе изпълнено от хората на Скалони. През първото полувреме хърватският национален отбор игра сякаш сам със себе си, но само по класически начин.

Останалото бе въпрос на техника, с която изпълнителите на аржентинския национален отбор разполагат достатъчно. Въпреки че "шахматистите" продължиха да играят нападателно, те не създадоха истинска острота пред аржентинската врата. Хърватия бе победена със собствените си оръжия.

Защо Златко Далич избра такъв сценарий? Дали хърватският наставник просто искаше да изненада съперника си? По-скоро изводът е, че хърватите сами се удавиха, изоставяйки печелившата си идентичност, подлъгани от привидното смирение на аржентинците.

Разбира се, попадането сред четирите най-силни отбора на планетата е постижение за настоящия хърватски национален отбор. И да, геният на Меси реши много в този полуфинал, но в същото време остана усещането, че "ватрените" бяха способни на повече.

Пред хърватите предстои мач за бронза и най-вероятно сбогуване с великия Модрич. Но независимо как ще завърши срещата с Мароко, колективът на Далич ще се прибере у дома с горчив привкус. И изцяло по собствена вина.

  Сподели
1217