Символичен отбор на Евро 2016


Н. Гавазов

Символичен отбор на Евро 2016

Главното събитие на това лято - Евро 2016 - завърши по най-неочакван начин. Французите плачат, португалците ликуват, една част от почитателите на футбола ще въздишат с носталгия по отишлия си турнир, други фенове с нетърпение очакват началото на новите сезони в първенствата, където се играе качествен футбол.

FUTBOL TV пък реши да представи своята версия на символичния отбор на Евро 2016 и да напомни на своите читатели за някои от героите на турнира.


ВРАТАР

Руи Патрисио (Потугалия)

Без съмнение, това е един от най-добрите играчи във финалния мач. Французите може да решат нещата в основното време, но всички техни опити да вкарат гол срещнаха ръкавиците и тялото на вратаря на Спортинг. Стражът допусна четири гола в първите три мача от груповата фаза, но само един в плейофите, а кулминацията бе във финала срещу домакините.

Подгласник: Буфон (Италия)

 


ЗАЩИТНИЦИ

Джорджо Киелини (Италия)

Националният отбор на Италия можеше да постигне много на изминалото Европейско, но контузиите и дузпите попречиха на "Скуадра Адзура" да преодолее Германия в четвъртфиналите. Като цяло, хората на Антонио Конте накараха феновете да се влюбят отбора, който показа отлична организация на играта, включително и в отбрана. Триото централни защитници завинаги ще остане в спомените на любителите на футбола, а от тях най-полезен се оказа Киелини, който средно на мач има 4 прехванати топки, 2 шпагата и 4.5 изчистени топки.


Пепе (Португалия)

Това е дясната ръка на Сантош в националния отбор, като признанието е на треньора. Няма да гадаем къде е мястото на Роналдо, но един от най-големите симуланти в клубния футбол попадна в историята на Евро 2016 с чистата и надеждната си игра, а във финала се показа и като лидер на отбора си и заслужено бе определен за играч на мача.


Джером Боатенг (Германия)

Националният отбор на Германия допусна първия гол едва в четвъртфинала на турнира. Основната заслуга за надеждността на отбранителната линия лежи върху плещите на Джером Боатенг. Играчът на Байерн правилно избираше позицията си на терена и грамотно противостоеше на нападателите на съперника. Единственият негативен момент в играта на немския защитник бе дузпата срещу Италия. За щастие, тази грешка не се оказа фатална, което ни дава пълно право да включим Боатенг в символичния отбор.


Рафаел Герейро (Португалия)

Борусия Дортмунд подписа с Герейро преди старта на Евро 2016 и този трансфер премина някак си незабелязано в навечерието на големия турнир. Сега обаче става ясно защо, известните със своята акуратност немци, са привлекли бранителя. Защото пред широката публика от френските терени бе представен точно най-хитрият, най-стабилният, полезен, тактически акуратен и бърз защитник. Като цяло, идеалният ляв защитник на Евро 2016.

Подгласници: Фонте (Португалия), Евра (Франция), Сигурдсон (Исландия), Бонучи (Италия), Сърна (Хърватия), Саня (Франция).

 


ПОЛУЗАЩИТНИЦИ

Тони Кроос (Германия)

Тони, както и през изминалия сезон, действаше идеално, отдавайки пасове, отнемайки топката и дирижирайки играта на немците в средата на терена. По всичко изглежда, че тежкият сезон не е отнел от енергията на Кроос и той се представи на Евро 2016 както го направи на клубно ниво. Главният проблем за отбора на Йоахим Льов стана реализацията, но тук не може да имаме никакви претенции към немеца. Впрочем, ако съдията в мача с Франция от полуфинала бе по-адекватен и бе уважил събарянето на Кроос в наказателното поле, може би Тони щеше да има две титли през тази година.


Димитри Пайе (Франция)

Няма как да знаем, дали Димитри съзнателно или случайно удари коляното на Роналдо. Французинът заяви, че не е искал да контузи звездата на португалците, но пък любителите на суеверията имат пред себе си идеалната история за причините за поражението на Франция, която бе смятана за фаворит преди финала. Впрочем, решаващият мач показа, защо Байерн, Барселона и Арсенал са оставили Лестър да се пребори за Пайе, но от друга страна не можем да игнорираме действията на Димитри до полуфинала. Като цяло, играчът на Уест Хем вкара три гола и две асистенции на турнира и бе локомотивът на "трикольорите" до полуфинала, а това ни дава пълното прави да го наредим сред героите на Евро 2016.

 


Аарън Рамзи (Уелс)

Жълтият картон в мача с Белгия не позволи на Рамзи да играе в полуфинала и "драконите" загубиха от бъдещия шампион. Дали британците нямаше да спечелят турнира, ако не бе дисквалификацията на Аарън? Въпросът е прекалено теоретичен, за да се задълбочим в неговата същност. Но в предишните мачове Рамзи показа колко е ефективен и полезен със своите пасове по конец и страхотно виждане за играта. Нападението на Уелс много загуби от наказанието на Аарън, а почитателите на футбола бяха лишени от удоволствието да наблюдават един от най-приятните футболисти (поздрави на чиновниците от УЕФА за правилата).

Подгласници: Джакерини (Италия), Азар (Белгия), Криховяк (Полша), Сисоко (Франция).

 

 

НАПАДАТЕЛИ

Гарет Бейл (Уелс)

Чудно решение взеха чиновниците от УЕФА - цяло престъпление е да не поставиш Бейл сред 11-те най-добри на турнир, в който уелсецът вкара гол във всеки един от мачовете от груповата фаза, помогна на осминафиналите и прекрасно игра срещу Белгия. Мачът срещу Португалия не се получи, заради отсъствието на топки, но цялостното представяне на Бейл на турнира е достойно за уважение, включително и с подкрепата си на Роналдо след травмата във финала. Как може да бъде пропуснат играч, който носеше на гърба си цял отбор и без който "драконите" едва ли щяха да се доберат до полуфинала?


Антоан Гризман (Франция)

Шестте гола сами доказват класата на Гризман. А за ефективността му няма смисъл да говорим - Антон отправи три пъти по-малко удари от Роналдо, а вкара два пъти повече голове от португалеца. Нападателят бе бледа сянка на себе си в началото на турнира и дори се запозна с резервната скамейка, но какво да кажем за дубъла му срещу ирландците? А двата гола в полуфинала срещу Германия? "Малкият принц" имаше шанса да донесе и златните медали във финала, но не реализира двете положения. В крайна сметка Гризман се задоволи със званието голмайстор на турнира и стана първият след Платини, който вкарва шест гола на Европейско първенство. Е, няма как да не включим в нашия отбор голмайстора на турнира.


Кристиано Роналдо (Потугалия)

Може би от Роналдо повече се очакваше на това първенство. Португалецът се прояви единствено в мача с Уелс, когато със своя гол и асистенция изпрати португалците на финала. А решаващата среща започна ужасно за Кристиано. Страх, ужас, паника и много рев - това наблюдавахме, когато капитанът на Португалия напускаше терена. Но лидерът на "селесао" се прояви като истински лидер. Не се скри в съблекалнята, а от пейката даваше кураж на своите партньори и заедно с Фернандо Сантош командваше отбора. Паметен ще остане моментът, когато при последния корнер пред вратата на французите Роналдо заповяда на централните защитници да останат в зоните си и да не отиват в наказателното поле на домакините. Как е възможно да не включим в символичния отбор капитана на шампионите, човекът, който остана на кораба дори, когато изглеждаше, че пробойните не могат да бъдат запушени.

Подгласници: Нани (Португалия), Перишич (Хърватия)

 

Старши-треньор

Фернандо Сантош (Португалия)

Конте, Коулмън, Лагербек - всички тези специалисти се показаха като големи треньори, но загубиха. А Сантош нито един път не загуби. Наистина, за цял турнир португалците водеха в резултата само 73 минути, да, Португалия показа грозен футбол и по никакъв начин не впечатли с изявите си, но от друга страна се забравя, колко минути те не губеха в резултата. Забравя се, че равенството не е поражение, а победата в допълнителното време е успех. Такива са реалностите в съвременния футбол. Може и да критикуваме португалците и да казваме, че това е най-слабият шампион в историята на Европейските първенства, но Сантош направи страната си щастлива и подари титла на местните любители на футбола.

 

  Сподели
262