Представяме: Прогресираща Белгия, Италия без Пирло и два отбора-загадки


Н. Гавазов

Представяме: Прогресираща Белгия, Италия без Пирло и два отбора-загадки

Главното футболно събитие за тази година е Европейското първенство във Франция. Всички почитатели на този велик спорт очакват с голямо нетърпение началото на празника, а също така и кой ще спечели последния мач от турнира. Според последни данни, с най-големи шансове за триумф са домакините, следвани от Германия и Испания. FUTBOL TV, верен на традицията, ще направи опит да даде своята оценка на всеки един участник от Евро 2016.

 

БЕЛГИЯ

Националният отбор на Белгия се класира за финалите на Евро 2016 като първи в квалификационната група, в която се намираха Уелс, Босна и Херцеговина, Израел, Кипър и Андора. Трябва ли тогава да се учудваме, че белгийците завършиха на първо място? Най-достойна съпротива на колектива на Марк Вилмотс оказаха уелсците, които спечелиха с 1:0 мача на "Милениум" в Кардиф. В десет срещи Белгия вкара 24 гола, а допусна само пет. Голмайстори станаха Еден Азар и Кевин де Брюйне, а в стартовите състави във всичките срещи се появиха Тоби Алдервейрелд, Ян Вертонен и Кевин де Брюйне.

Белгия пристигна във Франция като втори в рейтинга на ФИФА и са сред фаворитите на Евро 2016. "Златното поколение" стигна до четвъртфинал на Мондиал 2014, а на сегашното Европейско се готви да покори по-голям връх. Кое обаче може да попречи на белгийците да триумфират във Франция?

Най-кризисната позиция са фланговете на отбраната. Заради травми отпаднаха Ломбертс, Компани, а Вермален получи увреждане по време на лагер-сбора и сега набира форма. Предполага се, че в средата ще заиграе връзката Алдервейрелд - Вертонген. А по крилата се очаква да застанат Джордан Лукаку и Томас Моние. Братът на нападателя на Евертън не винаги показва бодра игра, а играчът на Брюж добре покриваше фланга на клубния си отбор, но и имаше периоди, когато демонстрираше много неувереност. Ако Вилмотс реши да разположи дуото на Тотнъм по фланговете, тогава в центъра на отбраната ще се появят Денайер, който игра под наем за Галатасарай и Вермален, а това също е съмнително решение.

Що се отнася до полузащитата, нападението и вратарския пост, едва ли ще се намери експерт, който да предяви някакви претенции към състава. Тук главната сила е съсредоточена в лицето на новоизпечения капитан Еден Азар, който се върна в голямата игра в края на сезона. На върха ще бъде Лукаку с неговото чувство към гола, а отдясно ще застане универсала Де Брюйне - и тримата ще бъдат кошмар за всяка защита.

Прогноза: Преди време Марк Вилмотс заяви, че задачата пред Белгия е класиране за финал. Разбира се, много е рано да говорим за този етап на състезанието, но вероятен съперник на белгийците в 1/8-финалите ще са хървати и чехи, а в случай на класиране за 1/4-финалите - германците. Сега обаче говорим за груповата фаза, а вглеждайки се в състава на Белгия, твърдо може да кажем, че хората на Вилмотс спокойно ще излязат от групата си.

 

 

ИРЛАНДИЯ

Ирландия попадна в много трудна квалификационна група, където освен фаворита Германия, бе и качественият отбор на Полша и принципният съперник Шотландия. В крайна сметка германци и поляци си разпределиха първите две места, а "зелените" трябваше да се сражават с "тартановите" за третата позиция. Изненадващо, ключови за колектива на Мартин О'Нийл се оказаха срещите с Германия, в които островитяните взеха 4 точки. Бонус към всичко това дойде засечката на шотландците в Грузия, което позволи на Ирландия да завърши на три точки пред своя конкурент.

Мнозина определят Ирландия като най-скромният отбор в група Е и ще ни е трудно да не се съгласим с това твърдение. Момчета от Рединг, Ипсуич и Дарби Каунти бяха извикани да защитават честа на страната. Освен това нито Лонг, нито Уолтърс са най-силните нападатели към момента и едва ли някога ще достигнат величието на Роби Кийн. На двамата минимум не им достига игрова кариера, а максимум харизма и характер. Но точно те ще се конкурират за място в титулярния състав (при схема 4-2-3-1). Само вижте - Шейн е трети голмайстор в Саутхемптън, а Уолтърс проведе слаб сезон в Стоук, вкарвайки само 5 гола. А може някой и да вярва, че 35-годишният паметник от МЛС ще тича като титуляр за Ирландия.

Скромността на състава на ирландците обаче се компенсира от амбициозността на играчите и желанието да се представят по най-добрия начин. Друга характерна черта за бойците на Мартин О, Нийл е тяхното трудолюбие и непреклонност пред големите имена (справка - мачовете с Германия).

Прогноза: Ирландия попадна в трудна група и напълно може да повтори историята от преди четири години, когато загуби всичките си три мача. Но защо всички казват, че този отбор е обречен? Белгия трудно играе от водеща позиция, Италия е в процес на преустройство, а Швеция не е толкова страшна, ако Златан Ибрахимович няма ден. На практика, "зелените" имат шанс да откраднат точка във всеки един мач. Дали това ще е достатъчно за попадане в плейофите? Може би не. Но сигурното е, че ирландците ще се сражават и ще направят тежък живота на всеки, който ги подцени.

 

 

ШВЕЦИЯ

Шведите попаднаха в квалификационна група с Русия и Австрия и именно тези три отбора си разпределиха първите три места, защото се оказа, че Черна гора, Лихтенщайн и Молдова са значително с по-ниска класа. Първата победа на шведите дойде в третия кръг, след това последва непланирана загуба на точки срещу Черна гора, а към този момент Австрия вече имаше десет точки и стана главен фаворит в групата. За всички бе ясно, че борбата за второто място ще е с Русия. И решаващият мач за тази позиция бе спечелен с 1:0 от дебютиращия на треньорския пост Леонид Слуцки и "сборная". След това шведите претърпяха тежка домакинска загуба от Австрия и така "Трите корони" останаха трети, но в плейофите се оказаха с една глава по-високи от Дания.

Швеция не преживява най-радостни времена и на прага предстоят значителни кадрови промени. В момента националният отбор е сплав между младост и опит, но Ерик Хамрен продължава упорито да залага на "старата гвардия". Исаксон, Калстрьом, Гранквист, Ларсон и Ибрахимович скоро ще завършат своите кариери, а отсъствието на достойни замени ще повлече маса проблеми след себе си. По принцип треньорът не се интересува много от тези перспективи, неговата главна задача е да изстиска максимума от футболистите си да се представи достойно на Евро 2016.

Впрочем, Швеция трябва да се моли Златан да не се провали във Франция, да не получи глупава травма и в мислите си да бъде с националния отбор, а не в новия клуб. Нито перспективната младеж в лицето на Левицки, Агустинсон, Линделоф и Хилемарк, нито Гранквист с Лустиг, нито Калстрьом ще спасят шведите. Те попаднаха на Европейското изключително благодарение на Ибрахимович, който вкара три от четирите шведски гола. През 2016 година "Трите корони" имат само една победа и пет гола в четири мача без Златан. С нападателя - четири гола в два мача.

Прогноза: Шведите попаднаха в тежка група, но ако се вярва на специалистите, тук има един аутсайдер - Ирландия. Именно срещу британците е първата среща, което означава, че при победа "Трите корони" ще се борят с италианци и белгийци за излизане от квартета. Със Златан отпред може да се разчита на гол във всеки мач, а с добра отбрана и на точка. Точно за това букмейкърите са дали на шведите коефициент 1.65 за излизане от групата.

 


ИТАЛИЯ

Всички са свикнали с това, че във всяка една квалификация италианците играят много прагматично и икономично, само за резултата и никога не се раздават. В компанията на отбори като Норвегия, България, Азербайджан и Малта, "Скуадра Адзура" просто нямаше как да не завърши първа в групата си. Играта не радваше окото, но точките се трупаха, даже хората на Конте си позволиха да загубят четири точки от хърватите и две от нас, но пък треньорският щаб използва някои нови схеми на игра. В крайна сметка Италия завърши на първо място в групата и без загуба.

Разговорите в италианската преса за 23-та играчи на Конте във Франция не стихват и до момента. И с основание, защото виждаме величествена отбрана от четирима несменяеми защитника, нападение, което ще изпита проблеми при сблъсък със звездна защита и една група от футболисти, за които не е ясно какво ще правят в отбора. Впрочем, съвсем скоро Антонио ще трябва да даде отговор на всеки един въпрос. Не е известно и по каква схема ще играе "Скуадра адзура". Специалистът във всеки един приятелски мач изпробва различна постройка като 4-4-2, 3-4-3 и дори 4-3-3. Но е очевидно, че Конте се чувства неуютно без 3-5-2, с която върна Ювентус на лидерските позиции в Серия А. Не е изключено в хода на срещите от Евро 2016 Италия да се преустройва към по-атакуващ маниер на игра, но това ще зависи изцяло от съперника и резултата в мача. Като цяло, не бива да очакваме от италианците ярък и вълнуващ футбол, но по отношение на тактиката ще е много интересно да наблюдаваме колектива на Конте.

Иначе, силната страна на Италия това е защитата. Триото Бардзали - Бонучи - Киелини спокойно може да задуши Лукаку и дори Ибрахимович. При форс мажорни обстоятелства може да се използва и Анджело Огбоня, а също така и Даниеле Де Роси в центъра на защитата, макар че тук рискът е голям, защото при двама централни бранителя ще трябва да се насити средата на терена, а при отсъствието на контузените Верати, Маркизио и отпадналия Пирло това ще е е невъзможно.

Впрочем, слабото звено в сегашния национален отбор е средата на терена. Италия винаги е имала много силни централни полузащитници, но при сегашните обстоятелства останаха само Де Роси и Тиаго Мота. Стурару все още не е дебютирал за тима, Пароло има 19 мача, но е далече от нивото на Мота, а останалите защитници-полузащитници нито един път не са играли в центъра.

Отсега е ясно, че Конте ще хвърли всички сили по фланговете, с което ще се опита да неутрализира отсъствието на силни централни полузащитници. В този смисъл тук голяма роля ще играят и крайните бранители и не е изключено те да станат един от козовете на треньора.

Прогноза: Смяната на поколенията, епидемията от травми в навечерието на Евро 2016 и тежката група ни карат да бъдем много предпазливи по отношение на Италия. По отношение на финалиста от последното Европейско първенство са предпазливи и букмейкърите, които отказват да причислят италианците към фаворитите за спечелване на турнира. Нашето мнение е, че "Скуадра Адзура" има сили да излезе от групата и да достигне до четвъртфинал. Но за нещо повече е нереалистично да се мисли.

 

  Сподели
227