Белгия може да се справи с Италия


Н. Атанасов

Белгия може да се справи с Италия

Белгия - Италия
Стадион: "Стад дьо Люмиер", Лион
Дата: 13.06.2016г.
Час: 22:00
Съдия: Марк Клатънбърг (Англия)


Късният двубой от група Е ще бъде очертаващото се на пръв поглед дерби в нея, тъй като един срещу друг се изправят фаворитите Белгия и Италия.

Напълно очаквано, символичният домакин Белгия се класира безпроблемно за форума в съседна Франция. Изграденият до голяма степен мултинационален състав на "червените дяволи" е сочен дори за фаворит за достигане до заключителните срещи на турнира заради добрата генерация, с която разполагат белгийците. В своята история Белгия е стигала веднъж на финал на европейско първенство. Това се случи на форума в Италия през 1980 г., но тогава белгийците бяха надиграни от тогавашната ФРГ с 2:1 в решителния мач за титлата. Най-големият удар за треньор Марко Вилмотс е липсата на опитният бранител и капитан на Манчестър Сити Венсан Компани, но пък Вилмотс може да разчита на голям брой други класни състезатели.

Италия пък продължава търсенето на своята втора титла от еврофинали. До момента "скуадра адзура" се представя много по-добре на световни първенства, където тимът има цели четири трофея. Италия е триумфирала само един път на Стария континент и това се случи през 1968 г. на домашното първенство, побеждавайки с 2:0 някогашна Югославия. "Адзурите" имат и два загубени финала - през 2000 г. от Франция след продължения, а тимът от Апенините бе и последният финалист преди 4 години, когато италианците отстъпиха срещу Испания в решителния двубой за трофея, падайки с изразителното 4:0 от абсолютния фаворит. Първенството ще бъде специално за живата легенда и рекордьор по участия на "скуадрата" Джанлуиджи Буфон, който ще изиграе последните си еврофинали, а след края на турнира треньорът на италианците Антонио Конте ще оглави английския Челси. Младият специалист няма да може да разчита на контузените Маркизио и Берарди.

До момента двата отбора са се изправяли общо 10 пъти един срещу друг. Италия има пет успеха, Белгия - два, а равенствата са три. Последният официален двубой между "адзури" и фламандци бе на Евро 2000, когато двете репрезентации бяха отново в една група, а тогава Италия спечели с 2:0.

Прогноза: Белгия - Италия 2:1

 

Последни 5 изиграни срещи:

Белгия:

13 ноември Белгия - Италия 3:1 (Приятелска среща)
29 март Португалия - Белгия 2:1 (Приятелска среща)
28 май Швейцария - Белгия 1:2 (Приятелска среща)
01 юни Белгия - Финландия 1:1 (Приятелска среща)
05 юни Белгия - Норвегия 3:2 (Приятелска среща)

Италия:

17 ноември Италия - Румъния 2:2 (Приятелска среща)
24 март Италия - Испания 1:1 (Приятелска среща)
29 март Германия - Италия 4:1 (Приятелска среща)
29 май Италия - Шотландия 1:0 (Приятелска среща)
06 юни Италия - Финалндия 2:0 (Приятелска среща)


Досегашни срещи:

Белгия - Италия

21 срещи
4 победи за Белгия
4 равенства
13 победи за Италия
Голова Разлика: 41:24 за Италия

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
203