Представяме: Големият фаворит, отбор-загадка и карпатските момчета


Н. Гавазов

Представяме: Големият фаворит, отбор-загадка и карпатските момчета

Главното футболно събитие за тази година е Европейското първенство във Франция. Всички почитатели на този велик спорт очакват с голямо нетърпение началото на празника, а също така и кой ще спечели последния мач от турнира. Според последни данни, с най-големи шансове за триумф са домакините, следвани от Германия и Испания. FUTBOL TV, верен на традицията, ще направи опит да даде своята оценка на всеки един участник от Евро 2016.

 

АЛБАНИЯ

Отборът от малката балканска държава се възползва от шанса и се класира за Евро 2016, оставяйки зад себе си не кой да е, а Дания и Сърбия. Главен архитект на успеха е италианецът Джани Де Биази. Специалист, който цял живот е работил като пожарникар в Серия А, спасявайки различни отбори от изпадане, а през 20111 година пое албанския национален отбор.

Какво толкова направи Де Биази? Треньорът веднага се зае със смяна на поколенията - отмъкна няколко момчета от младежкия национален отбор на Швейцария и ги върна при мъжете, а също така реабилитира някои футболисти, които имаха конфликт с предишния треньорски щаб. Освен това Джани започна да търси футболни таланти с албански корени по целия свят и в крайна сметка привлече 13 нови футболисти. Факт е, че срещу Армения се появиха само четирима играчи, родени в Албания. Не е по-различна картината и в останалите мачове на "планинските орли". В заявката за Евро 2016 пък попаднаха само двама футболисти от местното първенство.

Тактическата постройка е 4-1-4-1, като основната сила на албанците е тяхната защита. Отборът играе компактно и се брани с всички възможни средства, за да не допусне гол. Тимът получи само пет гола в квалификациите, което е най-добър резултат в историята на отбора. Що се отнася до атаката, там нещата са много зле. Като цяло, зрелищният футбол е оставен настрана, отбелязват се малко попадения и всичко е подчинено на позитивния резултат. Често може да видим и постройка от 4-5-1 или 4-2-3-1, но и при тях липсва втори нападател.

Прогноза: Албания вече изненада, класирайки се за финалите на Евро 2016, така че балканците няма какво да губят. Отборът е много неприятен като съперник, прекрасно играещ в защита и чакащ своя шанс на контраатака. Няма да бъде сензация, ако Албания победи Румъния и не загуби от Швейцария, така че "планинските орли" имат шансове за поне третото място в групата.

 

 

ШВЕЙЦАРИЯ

Швейцарците започнаха кампанията си за Евро 2016 неуспешно, с две поредни загуби, но след това записаха серия от победи и поправиха ситуацията. Ключов стана домашният двубой със Словения от седмия кръг. Десет минути преди края гостите водеха с два гола и по всичко изглеждаше, че това бе краят за колектива на Владимир Петкович, които се нуждаеха от равенство. Но Дрмич възроди интригата, Щокер изравни резултата, а в 4-та минута на допълнителното време Дрмич донесе победата! Парадоксът е, че двамата играчи, които спасиха Швейцария, не попаднаха в заявката за Евро 2016!

Впрочем, този ход на Петкович показва, че специалистът е имал достатъчно богат избор, което е обусловено от качествената работа на местните футболни академии, а също и от натурализацията на няколко футболисти. Като цяло, треньорът заложи на футболисти, които имат редовна игрова практика и точно за това в окончателния състав попаднаха трима 19-годишни играчи, а отпаднаха освен двамата герои, но и Инлер, Тим Клозе и Сендерос.

Като цяло, Швейцария има прекрасен избор от вратари, великолепни флангови защитници и няколко полузащитника от високо ниво. Слабото място е позицията на централен нападател, както и центъра на отбраната, която няма нищо общо с понятието "надеждна". Що се касае до схемата на игра, тя е 4-2-3-1, като Петкович не я измени в нито един мач. Другото, което направи специалистът е това, че върна Гранит Джака назад, на една линия с Валон Бераими, а Блерим Джемаили бе изтеглен напред. Характерното е също така, че Адмир Мехмеди получи много свобода на левия фланг и крилото на Байер освен, че покрива тази част на терена, често се изявява и като нападател.

Прогноза: Швейцария попадна в една група с Франция, но пък има силите да остави зад себе си Румъния и Албания и да с класира за плейофите като втори в квартета. Ако това не се случи, тогава представянето на колектива на Владимир Петкович ще бъде оценено като провал.

 

 

РУМЪНИЯ

Северните ни съседи имаха голям късмет при жребия за квалификациите за Евро 2016. Първо, за водач на групата получиха Гърция, която освен финансовата криза, изпадна и във футболен колапс. Останалите съперници бяха Фарьорските острови, Финландия, Унгария и Северна Ирландия. Треньорската смяна след първите два победни кръга не промени хода на румънците, които завършиха кампанията си без загуба (кой каза, че само англичаните не претърпяха поражение?) и само с два допуснати гола (италианската отбрана е най-добрата?).

"Главното е да не се допусне гол", това е мотото, което Ангел Йорданеску наложи в отбора. В този смисъл спокойно може да очаквате, че това ще е най-скучният национален тим на Евро 2016. В момента основната тактика на северните ни съседи е тази с паркирания автобус, но Йорданеску е опитен специалист, който знае, че сегашният състав се нуждае от по-квалифицирани кадри, ако иска да показва открит и привлекателен футбол. Главното са точките и положението на отбора в класирането.

Основната схема на игра на румънците е 4-2-3-1, но с по-силни съперници (например, в утрешната среща) може да се види и 3-5-2. При подобни постройки ключова роля има центъра на терена. Като цяло, тимът на северната ни съседка има надеждна отбрана, като характерното е, че при защита всички играчи тичат бранят всеки един участък от терена.

Слабото звено е атаката. Румъния отдавна изпитва дефицит от добри нападатели. От сегашните нападатели само Богдан Станчиу има два отбелязани гола, а останалите - Клаудиу Кешеру, Флорин Андоне и Денис Алибек - може да са звезди в клубовете си, но пък играят в първенствата на България, Румъния и Сегунда, където критериите за качествен футбол са по-различни от общоприетите.

Прогноза: Румъния ще направи всичко възможно да заеме второто място в групата, но това ще е трудно в компанията на отбор - загадка и тим като Швейцария, който ще има подкрепата на местната публика. Няма да е никаква изненада, ако северните ни съседи завършат последни в групата, както и да приключат участието си като трети в крайното класиране.

 

 

ФРАНЦИЯ


Франция няма официален мач от лятото на 2014 година и Дидие Дешан разполагаше с две години за да сформира оптимален състав. И почти го направи, ако преди началото на турнира французите не се лишиха от няколко важни футболисти. Най напред Мамаду Сако се забърка в историята с допинга, а след това Жереми Матийо не успя да се възстанови. Най-голям удар по твърдостта на отбора обаче бе контузията на Рафаел Варан. Този млад централен защитник спечели Шампионска лига само преди седмица и бе смятан за един от централните стълбове във френската отбрана, която и без това не е толкова уверена, Сега за центъра на защитата ще отговарят колебливите Лоран Кошчелни и Адил Рами. Много е трудно да повярваме, че някой от двамата няма да сгреши, особено що се отнася до играча на Севиля, чиито номера може и да минават в Примера, но едва ли ще успеят на форум като Европейското, което прави Адил рисков играч.

По двата фланга на защитата са Патрис Евра и Бакари Саня. Нашите уважения към тези имена, но те вече са в клуб "33", а и допуснаха няколко гръмки провала през клубния сезон. Особено паметна бе грешката на Патрис срещу Байерн Мюнхен в Шампионска лига.

Всички минуси, произтичащи от отбраната, се нивелират от полузащитата и отчасти от нападението. При схема 4-3-3, в средата на терена имаме трима играчи, които с успех си вършат работата. Винаги е интересно да се гледа играта на Пол, но сега се появи още един футболист, който ще е интересен за публиката - Н'Голо Канте. Играчът на Лестър замени контузения Ласана Диара и още в дебюта си вкара гол.

Що се отнася до нападението, тук има няколко въпросителни. Историята с Карим Бензема ще я пропуснем, но определено безпокойство буди присъствието на Андре-Пиер Жиняк, който добре се представя в Тигрес, но все пак говорим за мексиканското първенство. А извън групата останаха играчи като Алекс Лаказет с неговите 21 гола за Олимпик Лион и Кевин Гамейро, който проведе блестящо края на сезона и спечели Лига Европа със Севиля. Не е ясно и в каква степен Оливие Жиру ще се ограничи със своите пропуски. Нападателят имаше добри серии в Арсенал, но и мачове, в които пропиляваше невероятни положения. А това е фатално в турнир от само седем срещи.

Прогноза: Франция спечели две от трите си титли на родна земя, така че очакванията към домакините са само победи и нищо друго. Друг е въпросът, че "трикольорите" можеха да участват с по-силен състав на турнира, но и в сегашния си вид отборът на Дешан изглежда внушително. Трудно е да кажем, дали "сините" биха спечелили Евро 2016, но за провал ще се приеме неучастието на тима във финала на турнира.

 

  Сподели
196