Топ 10 изненади на Европейските първенства


.

Топ 10 изненади на Европейските първенства

10) Случаят Рамон Доменек - Франция започна Европейското през 2008 като фаворит, имайки в състава си опитни бойци като Макелеле и Тюран, смесени с неверояни изпълнители като Анри, Рибeри и Евра. За съжаление, те бяха водени от Раймон Доменек - човекът, който обърка тактиките и състава. Резултата бе пълен крах, загуба от Италия, равен с Румъния и катастрофа срещу Холандия. "Петлите" останаха последни в своята група.



9) Малка Латвия изхвърли Германия - След изненадващото си класиране за Евро 2004, Латвия сътвори една от най - големите изненади за всички времена. Те изхвърлиха Германия, след равен 1-1. Въпреки това латвийците останаха само с точката от този мач, но винаги ще помнят Евро 2004.                                                            



8) Чехия шокира Италия - На Евро 1996, очакванията бяха Италия и Германия да излезнат от група C без проблеми. Тоба бе първия голям форум на Чехия като самостоятелна държава. Ариго Саки подцени чехите и пусна втория си състав. Обаче именно тогава блестнаха талантите на Карел Поборски и п Павел Недвед. Чехия би с 2-1 и изхвърли "адзурите" от Еврото.                                                       

                                                        

7) Франция капитулира насред Париж - През 1960 година, Югославия победи Франция в Париж в един от най - великите мачове на всички времена в девет голов трилър. Шокът не е че Югославия са победили, а в това че 15 минути преди края, "петлите" водеха с 4:2, а загубиха с 4:5.                                

6) Провала на Платини и Франция - След разпадането на Югославия, Франция стана основен фаворит за титлата от Евро 1992. Да, ама не. Въпреки че в отбора на "петлите" блестяха имената на Мишел Платини, Ерик Кантона, Дидие Дешан и Лоран Блан, Франция претърпя голямо разочарование. "Петлите " пристигнаха като непобедени в 19 мача подред. Те вкараха два гола в три мача и отпаднаха безславно.  



5) Провала на Англия - През 1988 Англия загуби от Ирландия. Победата на зелените бе определена като шок, тъй като никой не предполагаше че Англия може да загуби.



4) Испания матира Западна Германия - Водени от Юп Дервал, германците влезнаха като един от фаворитите на финалите на Евро 1984. В "Бундес тима" личаха имената на Карл-Хайнц Румениге, Харалд Шумахер, Лотар Матеус и Пиер Литбарски. След Х с Холандия и победа над Русия, Западна Германия се нуждаеше от точка срещу Испания. Гол в 90-тата минута матира Западна Германия и ги изхвърли от шампионата.



3) Германската империя се провали срещу Чехословакия - През 1976 година, Западна Германия влезе на Еврото след спечеланата титла през 1972 и спечелено Световно първенство през 1974. Германците отново бяха фаворити. В отбора им личаха имената на Герд Мюлер, Гюнтер Нетсер и Волфганг Оверат. Във финалния мач на турнира, германците водеха с 2-0 до 89-тата минута, но в крайна сметка се стигна до продължения и след дузпи "бундес тима" загуби от Чехословакия.



2) Кои са "червения динамит"? - Дания имаха страхотен отбор през 80-те. Но постепенно всички звезди се отказаха и отбора бе напълно отписан на Евро 1992. Те дори не се класираха, но благодарение на това че Югославия се разпадна, датчаните отидоха на шампионата. Дания шокира цяла Европа печелейки титлата от големия форум. Във финалния мач, "червения динамит" нокаутира Германия с 2:0.



1) Гърция спечели Евро 2004 - Гърция беше играла само на две големи първенства преди Евро 2004. В актива си те имаха 5 загуби и един равен. Но това не попречи на Ото Рехагел да изгради шампионски състав. Гърция спечели първенството след победа с 0:1 на финала срещу Португалия.




ПЕТЪР АНГЕЛОВ

  Сподели
284