Аржентина трябва да се доказва срещу Швейцария


FUTBOL-TV

Аржентина трябва да се доказва срещу Швейцария

Аржентина - Швейцария
Стадион: "Арена Коринтианс", Сао Пауло
Дата: 01.07.2014г.
Час: 19:00
Съдия: Йонас Ериксон (Швеция)

В предпоследния от осминафиналните двубои на Световното първенство един срещу друг ще се изправят победителят в група F Аржентина и завършилият на второ място в група Е състав на Швейцария. До момента двата отбора не впечатляват особено с изявите си, а големите очаквания към символичните домакини нарастват, както и критиките към играта им.

Двукратният световен шампион Аржентина започна с победа участието си на Мондиала. "Гаучосите" надиграха с 2:1 Босна и Херцеговина, но играчите на Алехандро Сабея не впечатлиха особено много с представянето си, въпреки че са считани за един от фаворитите на Световното. В самото начало на мача след центриране от фаул Рохо отклони топката с глава, а Сеад Колашинац засече кълбото в собствената си врата. След последвалия натиск на Босна Аржентина успя едва в края на полувремето да се събуди преди да дойде средата на втората част, когато суперзвездата на "Ла селесте" Лионел Меси даде втори гол аванс на тима. В самия край на срещата Ибишевич намали за 2:1, но силите на босненците не стигнаха за чудото.

Колебливото представяне на "Ла албиселесте" продължи и срещу аутсайдера Иран. "Гаучосите" стигнаха до измъчена победа с гол в добавеното време на срещата, когато Лео Меси за пореден път измъкна родината си от срамен резултат чрез блестящ гол в далечния ъгъл, с който матира стража на Иран. Селекционерът на Аржентина Алехандро Сабея определено има над какво да размишлява, за да може да подобри по някакъв начин играта на своите възпитаници, тъй като няколко минути преди края нападателят на Иран Джоочанеджад излезе сам срещу стража на "Ла албиселесте", но не успя да вкара, а преди това съдията не отсъди чиста дузпа за иранците за нарушение срещу Ашкан Дежага, а преди това Иран пропусна отново чрез Джоочанеджад, който насочи кълбото опасно с глава, но вратарят Ромеро отрази.

Въпреки футбола, който Аржентина демонстрира, южноамериканците завършиха със 100%-ов точков актив в своята група F, след като постигнаха победа и в последния си мач, като отново над всички бе Лео Меси, като вкара за първи път две попадения в мач на световно първенство за крайното 3:2 срещу Нигерия.

Нападателят на Барселона откри в 3-ата минута, а след това в даденото продължение на първата част отново изведе южноамериканците напред след брилянтно изпълнение на фаул и вече има четири гола на сметката си до момента. Преди това още в 4-ата минута Ахмед Муса бе изравнил, а във втората минута след почивката отново нападателят на ЦСКА Москва прати топката в мрежата на Серхио Ромеро за 2:2. Радостта на "суперорлите" обаче бе кратка, тъй като само две минути по-късно Маркос Рохо с коляно след центриране от корнер вкара своя първи гол за Аржентина и донесе третата победа от световното първенство.

С четирите си попадения до момента звездата на аржентинския национален отбор Лионел Меси повтори постижението на Диего Марадона, който вкара четири гола поред за "гаучосите" на световното първенство през 1986 година в Мексико, когато за последно "Ла албиселесте" триумфира с титлата.

Селекционерът на аржентинския национален отбор Алехандро Сабея ще предприеме някои тактически промени за мача срещу Швейцария предвид отсъствието на Серхио Агуеро заради контузия. Нападателят на английския шампион Манчестър Сити получи мускулна травма на бедрото срещу Нигерия и със сигурност няма да е на разположение за двубоя срещу европейците, а евентуалното му участие на четвъртфиналите, ако Аржентина елиминира Швейцария, също ще е под въпрос.

Отборът на Швейцария хвана последния влак за осминафиналите. "Кръстоносците" завършиха на второ място в своята група Е с актив от 6 точки и голова разлика 7:6. Играчите на Отмар Хитцфелд постигнаха инфарктна победа над Еквадор с 2:1 на старта на надпреварата. Швейцарците направиха пълен обрат, след като на полувремето губеха с 1:0. Резервата Адмери Мехмеди изравни в 48-ата минута.В добавеното време на срещата Харис Сеферович, който също се появи в игра след почивката, донесе победата на Швейцария при отлична мълниеносна атака, завършила с центриране отляво на Родригес.

В следващия си двубой обаче интернационалната селекция на тима бе прегазена от Франция с 5:2, като "петлите" изпуснаха и дузпа. Все пак в последния си мач Швейцария надигра аутсайдера Хондурас с 3:0 след хеттрик на Джердан Шакири, който е под номер 50 в историята на световните финали, а в същото време Еквадор не успя да победи Франция, завършвайки 0:0 и отпадна в груповата фаза.

Вратарят Диего Беналио очаква мощна подкрепа за швейцарските национали от страна на бразилските фенове на футбола. Стражът се надява историческото съперничество на Бразилия и Аржентина да помогне на Швейцария в предстоящия двубой. Марио Гавранович пък получи тежка контузия по време на една от тренировките на отбора. Нападателят скъса кръстни връзки на коляното и ще е аут от терените до края на календарната година.

Двата отбора са се изправяли три пъти един срещу друг. По време на Мондиала през 1966 г. в Англия Аржентина побеждава Швейцария с 2:0 в двубой от груповата фаза на надпреварата. През 2007 г. приятелският мач между двата състава завършва наравно 1:1, а последната среща помежду им през 2012 г. е отново контрола, а южноамериканците печелят с 3:1.

Въпреки колебливите изяви на аржентинския национален отбор до момента, очакванията към Лео Меси и компания, както обикновено, са много големи. Вече близо три десетилетия световната купа не е акостирала в Буенос Айрес и мнозина очакват именно тези футболисти да я донесат обратно. Ето защо победата над Швейцария е задължителна.

Прогноза: Аржентина - Швейцария 3:0

Последни 5 изиграни срещи:

Аржентина:

05 юни Аржентина - Тринидад и Тобаго 3:0 (Приятелска среща)
07 юни Аржентина - Словения 2:0 (Приятелска среща)
16 юни Аржентина - Босна и Херцеговина 2:1 (СП 2014, Група F)
21 юни Аржентина - Иран 1:0 (СП 2014, Група F)
25 юни Нигерия - Аржентина 2:3 (СП 2014, Група F)

Швейцария:

30 май Швейцария - Ямайка 1:0 (Приятелска среща)
03 юни Швейцария - Перу 2:0 (Приятелска среща)
15 юни Швейцария - Еквадор 2:1 (СП 2014, Група Е)
20 юни Швейцария - Франция 2:5 (СП 2014, Група Е)
25 юни Хондурас - Швейцария 0:3 (СП 2014, Група Е)


Досегашни срещи:

Аржентина - Швейцария

4 победи за Аржентина
2 равенства
0 победи за Швейцария
Голова Разлика: 14:3 за Аржентина

НИКОЛАЙ АНАСТАСОВ

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
490