Бразилия ще сложи край на чилийската приказка


FUTBOL-TV

Бразилия ще сложи край на чилийската приказка

Бразилия - Чили
Стадион: "Минейрао", Бело Оризонте
Дата: 28.06.2014г.
Час: 19:00
Съдия: Хауърд Уеб (Англия)

Световното първенство наближава към кулминационната си фаза. След като груповата фаза приключи настъпва ред на осминафиналите. В първия от тях, който е мач № 49 от програмата на двадесетите световни футболни финали, ще се изиграе едно от южноамериканските дербита между домакина Бразилия и Чили. Сблъсъкът се явява своеобразно повторение на осминафинала от последното Световно първенство в ЮАР преди 4 години, когато "селесао" елиминира без особени трудности Чили с 3:0.

Домакините, които са единственият тим в света, участвал във финалите на всички световни първенства, както и отборът, който може да се похвали с рекордните пет световни титли - 1958, 1962, 1970, 1994, 2002 г., са се устремили към Шестата. "Кариоките" стартираха с трудна и спорна в същото време победа над отбора на Хърватска с 3:1 след два гола на Неймар, вторият от които дойде в 71-ата минута след несъществуваща дузпа, която японският съдия Юичи Нишимура отсъди за съприкосновение на Деян Ловрен срещу Фред.
В следващия си двубой фаворитът за световната титла Бразилия изненадващо се препъна във втория си мач в групата "А" срещу Мексико. Петратният световен шампион не успя да отбележи гол на състава на Мексико и мачът във Форталеза завърши 0:0. Възпитаниците на Луиш Фелипе Сколари отново разочароваха в голяма част от срещата с играта си, но въпреки това основната причина да не стигнат до втори успех на Мондиала бе вездесъщият в този двубой вратар на "ацтеките" Гийермо Очоа.

В последната си среща от група "А" "селесао" победи с 4:1 Камерун и с актив от седем точки, но с по-добра голова разлика 7:2 изпревари Мексико. С нови два гола и няколко отлични прояви се отличи звездата на "златистите" Неймар, който първо откри в 17-ата минута, което бе гол № 100 на този Мондиал в мач номер сто за Бразилия на световни финали.

Специални послания от селекционера Луиш Фелипе Сколари надъхват бразилците преди всеки мач. Треньорът пише на ръка избран цитат, следва сканиране и размножаване на текста в местната футболна конфедерация. А после листовете се пъхат нощта преди мача под вратите на футболистите в стаите им в лагера. За осминафинала с Чили в събота Сколари е избрал мисъл на Роналд Рейгън. Фелипао сподели, че ако е можел да избира, със сигурност би желал неговият отбор да не играе срещу Чили. Добрата новина за треньор на "кариоките" е, че може да разчита на всички свои футболисти.

Отборът на Чили също стартира с победа участието си на Мондиал 2014. Футболистите на селекционера Хорхе Сампаоли надвиха с 3:1 Австралия, а в герои за тима се превърнаха Алексис Санчес, Хорхе Валдивия и Жан Босежур. Впоследствие именно на състава на Чили му се отдаде честта да детронира световния шампион Испания. На митичния "Маракана" в Рио де Жанейро южноамериканците предрешиха двубоя още през първата част, когато първо Варгас прати топката в мрежата на Касийяс, а в самия край на полувремето Арангис оформи крайното 2:0 и изпрати "Ла фурия" обратно у дома.

В последния си двубой Чили допусна първа загуба срещу Холандия, която костваше на тима първото място и евентуално избягване на Бразилия. Момчетата на Хорхе Сампаоли бяха надиграни от Ариен Робен и компания с 2:0, а сега ще трябва да покажат защо за на Мондиала. В лагера на Чили със самочувствие заявиха, че цялото напрежение е върху състава на Бразилия, заради големите очаквания към домакините. Звездата на Чили Алексис Санчес за втори път сподели, че родината му е на Световното, за да се прибере с трофея в столицата Сантяго. В лагера на Чили също няма липсващи играчи за важния двубой с Бразилия.

Двата отбора имат дълго съперничество, тъй като са и в една квалификационна зона - КОНМЕБОЛ. Чили няма победа над Бразилия в последните шест мача между двата състава. През лятото на 2007 г. Бразилия разби Чили с 6:1 на турнира Копа Америка, следващите две срещи между двата отбора бяха квалификации за Мондиала в Република Южна Африка, а "кариоките" отново се наложиха на два пъти, но този път с 0:3 в Чили и 4:2 у дома. На Световното в ЮАР съдбата отново събра бразилци и чилийци, и то пак на осминафиналите, като тогава "селесао" пак победи с класическото 3:0. Последните два мача бяха приятелски и първият от тях завърши наравно 2:2, а последният - 2:1 за Бразилия.

Очакванията към "златистите" са много големи и със сигурност отборът ще даде всичко от себе си, за да ги оправдае. Още повече, Бразилия играе много силни срещу Чили и това също може да се окаже в плюс за играчите на Луиш Фелипе Сколари. Прогнозата е за оспорван и резултатен двубой.

Прогноза: Бразилия - Чили 3:2


Последни 5 изиграни срещи:

Бразилия:

03 юни Бразилия - Панама 4:0 (Приятелска среща)
06 юни Бразилия - Сърбия 1:0 (Приятелска среща)
12 юни Бразилия - Хърватия 3:1 (СП 2014, Група А)
17 юни Бразилия - Мексико 0:0 (СП 2014, Група А)
23 юни Камерун - Бразилия 1:4 (СП 2014, Група А)

Чили:

31 май Чили - Египет 3:2 (Приятелска среща)
05 юни Чили - Северна Ирландия 2:0 (Приятелска среща)
14 юни Чили - Австралия 3:1 (СП 2014, Група В)
18 юни Испания - Чили 0:2 (СП 2014, Група В)
23 юни Холандия - Чили 2:0 (СП 2014, Група В)


Досегашни срещи:

Бразилия - Чили

68 срещи
48 победи за Бразилия
13 равенства
7 победи за Чили
Голова Разлика: 159:58 за Бразилия

НИКОЛАЙ АНАСТАСОВ

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
159