Символичен отбор на 3-ти кръг на груповата фаза на Световното


Н. Гавазов

Символичен отбор на 3-ти кръг на груповата фаза на Световното

FUTBOL TV в навечерието на срещите от плейофите на Световното първенство по футбол представя на вниманието на своите читатели символичния отбор на третия кръг на груповата фаза на Мондиал 2014. За някои тимове мачовете бяха протоколни, но на футболистите не попречи да се изявят откъм добрата си светлина. Изборът ни попадна на петима европейци, един африканец, трима южноамериканци и двама североамериканци.


Александър Домингес (Еквадор)

Националният отбор на Еквадор трябваше да победи Франция, за да се класира за плейофите на Световното. Южноамериканците не успяха да сторят това, но утехата е, че най-добрият вратар на кръга бе именно в техните редици. В края на първото полувреме Домингес изчисти топката под долната греда след мощен удар на Погба. Второто полувреме се превърна в празник за вратаря. Французите, които установиха преимущество в количествено отношение, тръгнаха напред. Дешан промени постройката, замени играчи от отбранителната линия с атакуващи футболисти, но "трикольорите" така и не успяха да вкарат. Домингес извърши девет спасявания и помогна на отбора си да спечели точка.

 


Авдия Вршаевич (Босна и Херцеговина)

Отличен мач направи Вршаевич срещу Иран. Десният бек на балканския отбор не спираше да тормози левия край на противниковата отбрана, създавайки огромни проблеми за Поолади и Монтазери. Усилията на Авдия се увенчаха с успех в 83-та минута, с което бранителят сне всякакви въпросителни относно победителя в мача.

 

Диего Годин (Уругвай)

Диего Годин стана един от главните герои при победата на Уругвай над Италия. Европейците излязоха с двама нападатели, по-късно в игра се появи и Касано, но защитата на южноамериканците се справи. Освен това, именно Годин вкара толкова важния гол, който класира отбора му в следващия кръг на турнира.

 

Рафаел Маркес (Мексико)

Мексико спечели важен мач срещу Хърватия и се класира за плейофите. Трябва да кажем, че "ацтеките" играха много грамотно, особено в защита, не позволявайки на противника да стигне до опасни положения за гол. Ролята на Маркес не е само в добрите отбранителни действия на тима. След един корнер ветеранът вкара, а след втория асистира за гола на Чичарито.

 


Лукас Дин (Франция)

Лукас направи много силен мач. Дешан се довери на младия защитник, поставяйки го на левия край на отбраната и трябва да кажем, че наставникът не сгреши. 19-годишният футболист не допусна пиле да прехвръкне, а през второто полувреме изнервеният Антонио Валенсия фаулира бранителя и бе изгонен.

 

Георгиос Карагунис (Гърция)

Георгиос не влизаше в първоначалните планове на своя треньор, но заради наказанието на Кацуранис трябваше да започне мача. Много гръцки специалисти се притесняваха, че 37-годишният ветеран ще се огъне пред Дрогба, Туре, Жервиньо, но не би. Карагунис не само разбиваше атаките на противника, но и помагаше на отбора си да преминава от отбрана в нападение.


Андрес Гуардадо (Мексико)

Наставникът на мексиканците постави Гуардадо на малко необичайно място - в центъра на полузащитата, но 27-годишният футболист се справи великолепно със задълженията си, не позволявайки на хърватите да наложат своята игра в центъра на терена. След почивката Андрес започна по-често да се включва в атаките на своите и вкара гол. Както се изясни по-късно, попадението се оказа победно.


Джердан Шакири (Швейцария)

Трансферната цел на Ливърпул проведе достойно мача срещу Хондурас. Преди четири години швейцарците не успяха да преодолеят представителите на тази държава, но този път Шакири в комбинация с Дрмич буквално разкъсаха хондурасците. Джердан се отчете с хеттрик, а Йосип с две асистенции.


Ахмед Муса (Нигерия)

Муса проведе невероятен мач срещу Аржентина, въпреки че отборът му загуби. Интересното е, че с Ахмед не успя да се справи считаният за един от най-добрите бранители на това Световно Пабло Сабалета. Още в четвъртата минута нигериецът остави зад себе си играча на Манчестър Сити, влезе в наказателното поле и изпрати топката във вратата. В началото на второто полувреме Муса оформи дубъл. Нигериецът бе близо до това да вкара и трети гол, но в последния момент Сабалета успя да блокира удара му. Дидие Дешан има още три дни на разположение да помисли кой ще пази Ахмед. Ако не го направи, Франция може и да не продължи в четвъртфиналите.


Лионел Меси (Аржентина)

По принцип, когато става дума за футбол в най-чистия му, спортен вид, малко хора обръщат внимание на думите на Диего Марадона. Нещо подобно както с прогнозите на легендата Пеле. Но специално днес Дон Диего бе прав, когато каза, че Меси сам носи Аржентина на гърба си. Срещу Нигерия, в един луд мач, Лео оформи дубъл и помогна на отбора си да постигне победа с 3:2.

 

Георгиос Самарас (Гърция)

В 92-та минута на мача Гърция - Кот д'Ивоар южните ни съседи вече закопчаваха куфарите, а в Абиджан и Ямусукро започваха празненствата. Минута по-късно африканците бях в амок, а гърците се наложи да анулират полета за Европа. Главният виновник за това внезапно развитие на нещата е именно нашият герой, който спечели дузпа при един свой пробив в наказателното поле на противника, а след това лично пое отговорността да я реализира и да изпрати Гърция в плейофите на турнира! Трябва да отбележим само, че в края на първото полувреме Самарас се отчете и с асистенция. Митове и легенди в съвременна Гърция, би казал някой. Не, просто Георгиос Самарас.

 

СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Вахид Халилходжич (Алжир)

Тук изпитахме известни затруднения, тъй като имахме няколко кандидати, включително и Ван Гаал, който приспа съперника, а след това го разтърси в самия край на мача. Изборът ни обаче попадна върху Вахид, чиито отбор успя да върне гола на руснаците и да се класира за плейофите на турнира, пращайки "сборная" на по-прохладно място. Няма да разсъждаваме върху това, какво се случи във въпросния мач, а само ще зададем един въпрос: Не е ли парадоксално, че треньорът с една от най-малките заплати на това Световно надигра най-заплатеният свой колега? Нещо повече, Вахид накара Фабио Капело да се оправдава с лазери, със съдийски заговори... Нека друг да каже, отива ли му на италианеца да говори по този начин. Алжир продължи напред, а Халилходжич достойно зае мястото си начело на нашия отбор.

 

  Сподели
192