Португалия и Гана ще си направят харакири


FUTBOL-TV

Португалия и Гана ще си направят харакири

Португалия - Гана
Стадион: "Ещадио Насионал", Бразилия
Дата: 26.06.2014г.
Час: 19:00
Съдия: Наваф Шукрала (Катар)

Започват и последните двубои в може би предрешената група "G". В един от тях един срещу друг излизат на пръв поглед обречените състави на Португалия и Гана, които след два изиграни мача имат по 1 точка в актива си. Въпреки това "мореплавателите" и "черните звезди" имат математически шанс за продължаване напред към фазата на елиминациите.

Португалия започна по кошмарен начин участието си на Мондиал 2014. Бронзовият медалист от финалите през 2006 г. инкасира тежка загуба от Германия с 4:0, като пресата в иберийската държава определи развоя на мача като "филм на ужасите". В един от очакваните с най-голям интерес двубои "маншафта" започна наказателната си акция още в 12-ата минута, когато Томас Мюлер бе точен от дузпа, а Хумелс удвои двадесет минути по-късно. След това бранителят Пепе отново показа буйния си нрав и остави Португалия с човек по-малко на терена срещу Германия, което допълнително улесни Бундестима. В 45-ата минута Мюлер заби втория си гол в срещата, а в 78-ата нападателят на Байерн Мюнхен оформи своя хеттрик, с който вече има 8 попадения в 7 срещи на световни финали.

"Мореплавателите" също имаха своите положения, но късметът бе обърнал гръб на играчите на Пауло Бенто, за разлика от следващия им двубой срещу САЩ, когато иберийците успяха да се спасят след гол на Варела в 95-ата минута. Преди това Нани бе открил резултата в мача в 5-ата минута, а американците направиха пълен обрат с голове на Джърмейн Джоунс в 64-ата и Клинт Демпси в 81-ата минута. Центриране като по учебник на Роналдо в последната атака на мача обаче намери Варела непокрит в пеналта на съперника, а той с глава простреля вратата за крайното 2:2 и така запази поне теоретични шансове на своя тим да продължи напред в турнира. За целта обаче Португалия трябва да търси задължителен успех в последния си мач срещу Гана и да се надява на добро развитие в другия мач.

Преди мача с Гана селекционерът на Португалия Пауло Бенто е с редица кадрови проблеми. Фабио Коентрао приключи със Световното след като получи тежка контузия в двубоя срещу Германия, а Хуго Алмейда също е аут за двубоя с "черните звезди". Пепе е наказан, а под въпрос са Елдер Пощига и Андре Алмейда.

Отборът на Гана впечатли всички с последното си представяне. Африканците извъртяха 2:2 с трикратния световен шампион Германия, като при малко повече късмет можеха и да победят Бундестима. След оспорвано първо полувреме без голове, втората част започна отлично за немците и Марио Гьотце изведе "маншафта" напред в 51-ата минута. Томас Мюлер центрира отлично към включилия се от дълбочина негов съотборник в Байерн Мюнхен Гьотце и той насочи топката в мрежата след последователни удари с глава и коляно. Именно след попадението си пролича характерът на футболистите на Гана. Само три минути по-късно от Андре Аю матира отбраната пред Нойер и насочи топката в мрежата за 1:1, а в 63-ата минута капитанът Филип Лаам сгреши една топка и последва пас на Мунтари към Гиан, който беше разстреля Нойер за 2:1.

Окрилени от факта, че водеха в резултата в 67-ата минута Джордан Аю се излакоми и вместо да подаде на свой съотборник на по-добра позиция пробва удар, който беше париран от вратаря. Минута по-късно и брат му Андре Аю не беше точен от само няколко метра, след като увисна под топката. В 71-ата минута мачът влезе в историята. Тогава легендарният Мирослав Клозе заби своето 15-то попадение на световни футболни финали, с което роденият в град Ополе нападател изравни рекорда на Роналдо. За последния двубой селекционерът Акваси Апиа няма да може да разчита на наказания Съли Мунтари.

Сега Гана излиза за задължителна победа срещу Португалия, като преди мача в отбора има вътрешни размирици. Лично президентът на Гана Джон Махама се намеси в спора между футболистите и федерацията на страната, след като играчите бяха заплашили, че ще бойкотират последния в своята група, тъй като никой от отбора не е получил обещаните 75 хиляди долара на човек заради класирането на Мондиала. Федерацията не разполага със сумата, но се надява, че ще ги изплати след получаването на бонуса от ФИФА, който се полага на класиралите се отбори. Все пак мач ще има, а целта пред Гана е ясна - участие на осминафиналите.

Двата отбора не са се изправяли един срещу друг. Със сигурност мачът ще бъде интересен и най-вероятно резултатен, защото и Португалия, и Гана освен, че се нуждаят от победата, трябва да отбележат и повече попадения при възможност във вратата на противника, тъй като фаворитът за второто място САЩ е с по-добри показатели от "мореплавателите" и "черните звезди". Именно това може да подхлъзне двата отбора, а и с оглед незадоволителната форма в която е съставът на Португалия, е по-вероятно двубоят да не излъчи победител.

Прогноза: Португалия - Гана 2:2

Последни 5 изиграни срещи:

Португалия:

31 май Португалия - Гърция 0:0 (Приятелска среща)
07 юни Мексико - Португалия 0:1 (Приятелска среща)
11 юни Ирландия - Португалия 1:5 (Приятелска среща)
16 юни Германия - Португалия 4:0 (СП 2014, Група G)
23 юни САЩ - Португалия 2:2 (СП 2014, Група G)

Гана:

05 март Черна гора - Гана 1:0 (Приятелска среща)
31 май Холандия - Гана 1:0 (Приятелска среща)
10 юни Гана - Южна Корея 4:0 (Приятелска среща)
17 юни Гана - САЩ 1:2 (СП 2014, Група G)
21 юни Германия - Гана 2:2 (СП 2014, Група G)


Досегашни срещи:

Португалия - Гана

НЕ СА СЕ СРЕЩАЛИ ДОСЕГА

НИКОЛАЙ АНАСТАСОВ

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
168