Почивай в мир, кралю!


Н. Гавазов

Почивай в мир, кралю!

Преди седмица футболните експерти и обикновените любители на футбола бяха уверени в това, че националният отбор на Испания сериозно ще претендира за защита на титлата в Бразилия. Вместо това, "Ла Фурия" заедно с Австралия първа загуби дори теоретични шансове да се класира за осминафиналите на Мондиал 2014.

Провалът на действащия шампион в груповата фаза не е нещо уникално. През новия век подобно конфузно нещо се случи с Франция (2002) и Италия (2010). Дойде ред и на испанците. Същите тези испанци, които преди шест години прибраха топката в краката си и 90 минути не я даваха на никого. Първоначално всички се възхищавахме на тази игра, но след това откровено започвахме да се ядосваме и искахме да бъде сложен край на безкрайната "тики-така", която, убивайки динамиката във футбола, те кара да заспиваш пред телевизора.

Игра с акцент върху владението на топката и позиционни атаки вършеха своето - срещу Испания бе невъзможно да се защитаваш. Невъзможно бе да бягаш заедно с Шави, Иниеста или Алонсо и да им пречиш да си подават. И точно когато съперникът губи концентрация - тук следва извеждащо подаване от Шави и получателят на топката остава само да вкара гол, хвърляйки противника в амок.

Още миналата година обаче стана ясно, че времето на скучната "тика-така" отминава. Първо Байерн Мюнхен унищожи главният проповедник на най-ненавижданата тактика в историята на футбола, а след това на Купата на Конфедерациите Бразилия и Сколари намериха лек, как да се справят с монотонния стил на игра на испанците. А нека да си припомним, какво направи пък Луис ван Гаал. В квалификациите "оранжевите" играха по схема 4-4-2 или 4-3-3, но след като се разбра кой е съперник на холандците в груповата фаза, бъдещият мениджър на Манчестър Юнайтед предприе рискован експеримент. В трите приятелски мача с Гана, Уелс и Еквадор Ван Гаал използва постройка 5-3-2, което впрочем стана причина на някои холандски експерти да предрекат провал на отбора. Разбира се, Холандия можеше с еднаква вероятност и да загуби, както победи с 5:1, но важното е, че се предприе промяна и се заложи на схема, която никак не е удобна за любителите на "тики-така".

А какво стори Висенте дел Боске? След унижението в първия мач уважаваният специалист направи само две промени! Изпрати на пейката Пике, за да не може Шакира и сина на Жерар да се мръщят на снимките, наблюдавайки как таткото се опитва да наклони земната ос и също така се лиши от услугите на Шави - играч, без когото е немислимо Испания да играе! И това в решаващия мач. Дали Дон "Всичко е под контрол" не загуби контрол над отбора? Няма да отегчаваме читателите и да разсъждаваме по тази тема. Причини за провала могат да се търсят навсякъде - липсата на спортен глад сред футболистите, включването на Коща в състава на Испания, игнорирането на Йоренте и Де Хеа, та дори и избора на базата на отбора, която е разположена в комфортни атмосферни условия, нямащи нищо общо с местата където "Ла Фурия" трябваше да защитава титлата си.

Испанците в последно време напомняха на мъдър, но преял старец. Уважаваният от всички старец обаче съвсем се самозабрави в своята безгрешност, без да съзнава факта, че шест години на върха е дяволски много време за нашия забързан век. Може да е цинично, но тук няма място за старци. А още по-малко на бразилския карнавал.

По ирония на съдбата, в един ден с детронирането на "Ла Фурия" Кралят на Испания Хуан Карлос I, намиращ се начело на трона от 39 години, реши да се отрече от престола в полза на своя син Филип II. Следва ли да търсим някаква символика в този факт? Ще имаме ли нов крал във футбола и кой ще бъде той? Отговор на тези въпроси ще получим след няколко седмици. Сега нека просто всички - обичащите и ненавиждащите "тики-така" - с уважение да кажем: Почивай в мир, "Ла Фурия"!

 

  Сподели
266