Обратно броене: 4. Рекордьорите


Н. Гавазов

Обратно броене: 4. Рекордьорите

До началото на Световното първенство по футбол остават четири дни. FUTBOL TV продължава своето обратно броене до старта на турнира и си спомня за футболистите, които са записали най-много участия на Световни първенства. Това са само двама играчи. Немският полузащитник Лотар Матеус и мексиканския вратар Антонио Карбахал. Матеус е рекордьор по количество изиграни мачове във финалите на Световното. Освен това, немецът има във витрината си златен и два сребърни медала. Относно Антонио, той е без награди.

Карбахал започва участието си през 1950 година. Дебютът му не е от най-добрите - бразилците вкарват четири гола, толкова бележат югославяните и два швейцарците. През 1954 година Мексико губи и двата си мача в груповата фаза. Карбахал не играе срещу Бразилия, който е загубен с 5:0. Срещу Франция мексиканците играят по-добре, но срещата е загубена с 3:2.
В Швеция след четири години Мексико постига равенство против Уелс, но следват две поражения. Сметката на Карбахал започва да придобива ужасяващи измерения: в 7 мача той допуска 21 гола.

През 1962 година вратарят става титуляр и капитан на националния отбор. В Чили той допуска само четири попадения - два от бразилците и по един от Испания и Чехословакия. През 1966 година Карбахал вече е резерва. На английска земя той записва само едно участие, в последната среща от груповата фаза на турнира срещу Уругвай и успява да запази вратата си. Това е последното участие на Антонио на Световно първенство.

Относно Матеус, той е участник в Световните първенства през 1982, 1986, 1990, 1994 и 1998 година. Един от най-успешните немски футболисти, европейски шампион от 1980 година, участник в четири първенства на Стария континент. След края на кариерата си като играч, Матеус води няколко клубни отбора, както и националните тимове на Унгария и България. Лотар е сред 100-те най-големи футболисти в света.

 

  Сподели
182