Копа Америка – искри от футболни емоции в скучното лято


Т. Михайлов

Копа Америка – искри от футболни емоции в скучното лято

Футболния сезон приключи и на пръв поглед единственото, което остава на феновете на играта по целия свят е да четат новините около поредната гръмка трансферна сага. За щастие обаче юли няма да е толкова скучен. От 1-ви до 24-ти в Аржентина ще се проведе 43-ото издание на най-старата континентална надпревара Копа Америка. Първият шампионат на Южна Америка датира от 1916 година като домакин е Аржентина, а шампион Уругвай. В наши дни турнирите се провеждат в различен период от време, съобразявайки се със световните първенства.

Участие в Копа Америка взимат 10-те страни-членки на КОНМЕБОЛ плюс два гостуващи отбора. Тази година това са Мексико и Коста Рика. Тимът от Централна Америка замести Япония, тъй като Страната на изгряващото слънце се отказа от участие поради опустошителното земетресение през месец март. В Южна Америка има 13 държави, но Суринам, Гвиана и Френска Гвиана са членове на КОНКАКАФ.

Настоящият носител на отличието е Бразилия като „селесао“ надигра с 3:0 Аржентина на финала през 2007, когато турнирът беше във Венецуела. В исторически план обаче най-успешни са тимовете на Уругвай и Аржентина, които имат по 14 отличия. Бразилия има 8, Парагвай и Перу по 2, а Колумбия и Боливия по 1. В последните 5 издания обаче Бразилия спечели 4 отличия като само през 2001 шампион бе Колумбия.

Осем стадиона в 8 града ще посрещнат мачовете от Копа Америка. Откриването е на 53-хилядния „Естадио Суидад Ла Плата“, а финалът на „Ел Монументал“ в Буенос Айрес. Стадионът, където своите мачове играе Ривър Плейт бе опустошен от феновете на „милионерите“ преди няколко дни, но организаторите прецениха, че ще могат да го ремонтират в срок. Другите 6 града домакини са Кордоба (Марио Алберто Кемпес), Хухуй (Естадио 23 Август), Мендоса (Малвинас Архентинос), Салта (Падре Ернесто Мартеарена), Сан Хуан (Естадио де Бисентенарио) и Санта Фе (Хенерал Естанислао Лопес).

12-те отроба участници са разпределени в 3 групи като жребият бе теглен според класирането на страните в ранглистата на ФИФА. Така водач в Група А е Аржентина, а съперници на домакините са Колумбия, Коста Рика и Боливия. Във Група В водач е Бразилия в компанията на Парагвай, Еквадор и Венецуела. Бронзовият медалист от ЮАР Уругвай ще трябва да се бори с Чили, Перу и Мексико в Група С, която изглежда най-равностойна. Напред към фазата на директните елиминации продължават първите два тима във всяка група, плюс двата най-добри трети. За първи път във фазата на елиминациите при равен резултат ще се играят продължения. До този момент се изпълняваха направо дузпи.

Макар Бразилия да е най-успешният тим в турнира букмейкърите дават на домакина Аржентина по-добри шансове за титлата. Bet365 оценява шансовете на „гаучосите“ с коефициент 2.00. „Селесао“ е с 3.00, пред Уругвай 13.00, Чили 14.00, Парагвай 19.00, Колумбия и Мексико 34.00, Еквадор 67.00. Последни са Венецуела 101.00, Перу 151.00, Боливия 201.00 и Коста Рика 251.00.  Трима Аржентинци са сред фаворитите за водещ голмайстор също според bet365. Това са Лионел Меси (4.33), Карлос Тевес (8.50) и Гонсало Игуаин (9.00). Пръв сред бразилците е Неймар (9.00), следван от Луис Суарес (Уругвай; 15.00).

Мачовете от Копа Америка, обосновани прогнози и всички най-интересни новини около отборите-участници може да следите във Futbol TV. Горещите емоции започват на 2 юли в 03:45 часа българско време с двубоя на откриването между Аржентина и Боливия.

  Сподели
245