Великите магьосници: Йохан Кройф


.

Великите магьосници: Йохан Кройф

Futbol TV представя на читателите си третата част в поредицата “Великите магьосници”. След като ви запознахме с бразилския Крал на футбола Пеле и аржентинската легенда Мардона дойде редът и на един европеец, футболист номер 1 за 20ти век на Стария континент Йохан Кройф

Хендрик Йоханес Кройф или просто Йохан Кройф е роден на 25 април 1947 година в Амстердам. Той печели три пъти наградата за Футболист на Европа, като за това отличие държи рекорда заедно с Мишел Платини и Марко ван Бастен. Освен гениален футболист Кройф става и невероятен треньор, постигайки страхотни успехи с Аякс и най-вече с Барселона. През 1999 той е избран за Най-добър играч в Европа за ХХ век и втори след Пеле в света.

Още на 10 Кройф се присъединява към школата на Аякс. Дебютът му за първия тим на амстердамци е на 15 ноември 1964 срещу ГВАВ. Аякс пада с 1:3, но голът вкарва Кройф. Това е годината, в която Аякс записва най-лошото си класиране в историята си, завършвайки 13-ти в Ередивизе. В следващия сезон обаче Аякс става шампион с 25 гола дело на Кройф в 23 мача. Следващият сезон йохан отново е шампион като взима и Купата на Холандия. Този път фамозния нападател вкарва 33 гола. Следва нова титла за Аякс, а през 1969 те са на финал за КЕШ, където обаче губят от Милан с 1:4.

През 1970 Кройф прекарва дълго време извън терена заради контузия. Завръщането му е на 30 октомври с ПСВ. В този мач нападателят за пръв път играе с номер 14, тъй като досега е носил 9. 14-ката става номера, с който хората ще запомнят Кройф в националния отбор. През 1970 в мача с АЗ Алкмар Кройф забива 6 гола за успеха с 8:1. Следващата година Аякстриумфира с КЕШ, побеждавайки Панатинайкос с 2:0. 1971 идва и наградата за Футболист на Европа.

След нов шеметен сезон за Аякс. Нов КЕШ след 2:0 над Интер с два гола на Кройф. Победата дава повод на холандската преса да каже смело, че италианския стил на дефанзивен футбол "катеначо" вече е погребан в миналото от новата тактика - "тотален футбол". Есента Аякс взима Междуконтиненталната купа след успех над Индепендиенте. През 1973 следва третата поредна КЕШ на холандците - 1:0 над Ювентус на финала.

През лятото Кройф е продаден на Барселона за 6 милиона гулдена, което е около 2 милиона долара. На "Камп ноу" Йохан бързо печели феновете, казвайки че е избрал каталунците пред Реал (Мадрид), защото не може да играе за клуб свързан с Франко. После пък кръщава сина си Жорди, което е типично име за североизточната испанска провинция. Барса печели Ла Лига за пръв път след 1960 с победа над Реал с 5:0 на "Бернабеу".

По време на престоя си в Испания Кройф вкарва един от най-фамозните си голове. Голът Фантом срещу Атлетико (Мадрид). Голът не може да бъде описан с думи, затова ви предлагаме да го видите тук.

На 32-годишна възраст Кройф решава да поиграе в Америка и подписва с Лос Анджелис Ацтекс. Преди това се е смята, че ще премине в Ню Йорк Космос, но сделката пропада. След един сезон холандецът се мести във Вашингтон Дипломатс.

След престоя си в САЩ и кратко време в Леванте Крой се завръща в родния Аякс през 1980 като технически съветник на наствника Лео Бенхакер. Само година по-късно обаче Крой започва да играе за Леванте във Сегунда. Клубът не може да изпълни финансовите си договорености със звездата и Крой се връща в Аякс. Там печели още 2 титли на Холандия. През 1983 Аякс не предлага нов договор на Йохан и в гнева си той подписва с кръвния враг Фейенорд. В Ротердам постигат дубъл, мечтан повече от 10 години.

Не по-малко забележителна е международната кариера на Летящия холандец. За "лалетата" той има 48 мача и 33 гола. Скандалният нрав на Крой си казва думата. Той има договор с "Пума", докато целия национален отбор се облича от "Адидас". Така на терена има един футболист, който играе с различен екип само с една черта на ръкавите.

През 1974 Холандия е най-силният отбор на света и отива на световното в съседна Германия, за да спечели титлата. С магията на Тоталния футбол "оранжевите" газят по пътя към финала Аржентина (4:0, ГДР (2:0), Бразилия (2:0). С Аржентина Кройф вкарва 2 гола, а на "селесао" 1. Легендарният финал е срещу ФРГ. След 13 подавания между холандците топката стига до Кройф в пеналта и той е фаулиран. Неескенс реализира дузпата, с което гостите повеждат. По някакъв необясним начин Германия обръща мача и Холандия остава без заслужено злато. Не са малко скандалите, в които се забъркват холандците на това световно. Вместо да тренират преди мачовете те водят нощен живот като по цял ден се наливат с бира и пушат пури. Немско списание дори снима Кройф с красиви момичета в басейн, след което той трябва да дава обяснения пред бясната си съпруга, която пристига да го контролира изкъсо.

През 1977 Кройф се отказва от националния тим, който се е класирал за следващия голям шампионат. И Без него холандците стигат финал и пак са втори, този път загубата е от Аржентина. Първоначално се казва, че причините Кройф да не играе на Световното в Аржентина са заради сложната политическа обстановка там. През 2008 в интервю пред Радио "Каталуния" той призна, че срещу него и семейството му е имало опит за отвличане през 1977, което го накарало да се откаже от националния. "За да играеш на Световно първенство трябва да си готов на 200 % процента, но в живота има и други стойностни неща", коментира легендата.

След края на състезателната си кариера Кройф се посвещава на треньорството. През 1987 той извежда Аякс до триумф в КНК след победа с 1:0 над Локомотив (Лайпциг). През 1988 Кройф става треньор на Барселона като сформира т.нар "Дрийм Тийм" на каталунците, довеждайки на "Камп Ноу" ПепГуардиола, Хосе Мари Бакеро, Чики Бегиристайн, Гойкоечея, Роналд Куман, Михаел Лаудруп, Ромарио и Христо Стоичков. Между 1991 и 1994 Барса печели 4 пъти Ла Лига и бие Сампдория във финала за КНК през 1989 и във финала за КЕШ на "Уембли" през 1992.

Кройф е женен за Дани Костер, с кяото имат 3 деца - Шантал, Сусила и Жорди. Семейството живее в Барселона. Синът му игра в Барселона и Манчестър Юнайтед, но вместо Кройф на фланелката си изписваше Жорди, за да излезе от сянката на баща си. През 1991 Йохан претърпява сърдечна операция, тъй като до това време пуши по 20 цигари на ден. От тогава той спира с вредния навик и участва в кампании против тютюнопушенето.

 

  Сподели
312