Аржентина ще вземе битката за Новия Свят


Т. Михайлов

Аржентина ще вземе битката за Новия Свят

АржентинаМексико
Стадион: "Сокър Сити", Йоханесбург
Дата: 27.06.2010
Час: 21:30
Съдия: Роберто Розети (Италия)


Аржентина срещу Мексико е поредният футболен пир, който предлагат 1/8-финалите на Мондиал 2010. Изключително завързаният мач между два американски гиганта ще покаже готови ли са “гаучосите” за световната титла, или победите им в групата са заблудили за тяхната класа и готови ли са “ацтеките” да преминат най-сетне 1/8-финала и да изравнят постижението си от 1986.

Аржентина стана един от двата отбора завършил груповата фаза с 3 победи. Без много трудности двукратният шампион на света се справи с Нигерия, Южна Корея и Гърция. Въпросът, който остана обаче е дали тези съперници бяха от достатъчно висока класа да затруднят Меси и компания и как ще играе Аржентина срещу далеч по-опасни тимове.

Играта на “гаучосите” не даде никакво съмнение за нападателната им мощ. За 3 мача те вкараха 7 гола, но пък отбраната им рядко бе поставяна под напрежение. Такова каквото ще им осигурят мексиканците. Последният мач с Гърция бе изигран с доста резервни футболисти, но Аржентина отново бе убедителна, което показа с колко равностоен състав разполага Диего Марадона. Задачата му да избира между нападатели като Милито, Игуаин, Тевес, Агуеро и дори ветерана Палермо е изключително тежка. И петимата имат своето място на терена.

Мексико показа страхотен характер в най-коварната група на шампионата. В компанията на домакина и отбор като Франция всяка грешка щеше да е фатална. “Ацтеките” бяха близо да загубят в откриването срещу ЮАР, но наложиха волята си и стигнаха до важен хикс. Вторият мач обаче беше техният шедьовър. Безапелационна победа над финалиста от 2006 Франция с 2:0 отвори пътя към 5-ти пореден  осминафинал.

Но именно това е фазата, която в последните 4 шампионата Мексико не успява да прекрачи. През 1994 България слага прът в спиците на “ацтеките”, които са мобилизирани за пробив на шампионата в САЩ, който за тях е почти домакински. След това следват отпадания от Германия през 1998 и САЩ през 2002, за да се стигне до 2006, когато именно Аржентина спира Бланко и компания с 2:1 след продължения.

В исторически план Мексико и Аржентина са изиграли 25 мача като преобладават победите на “гаучосите”, които са 11. “Зелените” имат 4 победи. Още на първото Световно в Уругвай двата тима кръстосват шпаги в групите като Аржентина печели с 6:3. За другата им среща на световни финали споменахме. Преобладават мачовете им от Копа Америка като през 2007 във Венецуела южноамериканците биха с 3:0. Последната им среща е една контрола от юни 2008 в Сан Диего – 4:1 за Аржентина.

Трудно е да се предвиди на какъв състав ще заложи Диего Марадона. В групата всичките му футболисти доказаха, че имат място на терена. Силно срещу Гърция игра Николас Отаменди, което прави вероятността да го видим като титуляр на десния бек вместо Хонас Гутирес твърде голяма. В защита ще се завърнат Валтер Самуел и Габриел Хайнце.  Напред най-вероятно ще са Тевес и Игуаин. И тук има възможност да започнат Агуеро и Милито. Въпрос на треньорска преценка.

При Хавиер Агире нещата не са чак толкова прости. Карлсо Вела се контузи срещу Франция и все още е под въпрос. Все пак нападателят на Арсенал тренира вече с топка. Роденият в Аржентина Гийермо Франко също не тренира пълноценно. По всичко личи, че в атака ще попадне или превърналият се в легенда ветеран Куаутемок Бланко или младата надежда Хавиер Ернандес В останалите позиции няма да има размествания.

На хартия Аржентина е фаворит, а и историята е показала, че “гаучосите” обикновено печелят важните си двубои с Мексико. Реално обаче това е най-сериозното им препятствие до този етап, а и вече видяхме много изненади. Мачът със сигурност ще е интригуващ и вероятно възпитаниците на Диего Марадона ще измъкнат победата, макар и много трудно.

Последни 5 изиграни срещи:


Аржентина:

06 май Аржентина - Хаити 4:0 (Приятелски мач)
24 май Аржентина - Канада 5:0 (Приятелски мач)
12 юни Аржентина - Нигерия 1:0 (СП 2010, Група В)
17 юни Аржентина - Южна Корея 4:1 (СП 2010, Група В)
22 юни Гърция - Аржентина 0:2 (СП 2010, Група В)

Мексико:

30 май Мексико - Гамбия 5:1 (Приятелски мач)
03 юни Италия - Мексико 1:2 (Приятелски мач)
11 юни ЮАР - Мексико 1:1 (СП 2010, Група А)
17 юни Франция - Мексико 0:2 (СП 2010, Група А)
22 юни Мексико - Уругвай 0:1 (СП 2010, Група А)

Досегашни срещи:

Аржентина - Мексико

25 мача
11 победи за Аржентина
10 равенства
4 победи за Мексико
Голова Разлика: 37:24 за Аржентина

Коефициенти от bet365:

Аржентина - 1.53
Равен - 4.00
Мексико - 6.50

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
146