Камерун - Дания: Победата е задължителна


Н. Гавазов

Камерун - Дания: Победата е задължителна

Камерун - Дания
Стадион: "Лофтус Версфелд", Претория
Дата: 19.06.2010
Час: 21:30
Съдия: Хорхе Ларионда (Уругвай)

 

В среща от група Е на Световното първенство по футбол излизат два отбора, които загубиха първите си срещи. При всички положения те ще горят от желание да забравят колкото е възможно по-бързо пораженията, а това може да стане само с победа над съперника си в студената съботна вечер на Претория.

Камерун, който предизвика истински фурор на Мондиал 1990, достигайки до четвъртфинал, започна това Световно първенство твърде оптимистично и с надеждата с футболист като Ето'о в състава си да премине груповата фаза на турнира. В първия си мач срещу Япония обаче, африканския отбор не създаде почти нищо за всичките 90 минути, докато „самураите", макар и да нямат играчи от най-висока класа, показаха много трудолюбие. По някаква причина това не бе играта на „лъвовете" и очакванията, че като допълнителен стимул ще бъде домакинството на Африка на Световната купа не се сбъднаха.

Ако се вгледаме внимателно какво се случи, ще видим, че изборът на тактика на наставника  Пол Льо Гуен бе изключително погрешен- тимът му изглеждаше жалък при схема на игра 4-3-3 и то с трима отбранителни полузащитници, които нямаха представа какво да правят когато овладеят топката. Защо Гуен не започна с най-добрият атакуващ полузащитник Ахил Емана, той няма да го каже. Най-добрият нападател на отбора Ето'о игра на десния фланг и нямаше никаква подкрепа сред морето от японски защитници. Шока дойде от липсата на терена на Сонг, Камени и Н'Гуемо, а вместо тях влязоха младежите Матип и Енох, които се и провалиха.


Отборът на Дания е един компактен отбор, чиято сила е добре организираната и твърда защита, водена от такива европейски звезди като защитниците Агер и Кяер, и вратарят Сьоренсен. В същото време нападателят Бендтнер е играч от световна класа и доста вещ в работата си, в която получава подкрепата на плеймейкърите Поулсен и Ромедал.

В първият си мач срещу Холандия, „датският динамит" не успя да избухне и загуби с 0:2. През първата част датчаните се държаха добре на терена, показаха много стойностна игра, неутрализираха противниковите нападатели и не им позволиха да отправят заплахи към вратата. В началото на второто обаче, Поулсен си вкара нещастен автогол и това повлия като студен душ за него и съотборниците му, и веднага промени начина на игра в негативна посока - нещо с което те се опитаха да се преборят през цялото второ полувреме, но така и не успяха.


В състава на Камерун няма контузени, но как ще подреди хората си Льо Гуен - само той си знае. Надеждите на феновете на отбора са, че французинът ще превъзмогне твърдоглавостта си и ще заиграе с дефанзивен халф, атакуващ полузащитник, две крила и двама нападатели. Специалистът не даде никакви признаци обаче , че ще промени схемата, и така вместо традиционната 4-3-1-2, ще заложи отново на 4-3-3, но този път най-вероятно Ето'о ще бъде в центъра на атаката. Може би този път ще разчита на Сонг, който ще заиграе в средата на терена, докато Емана ще се разположи на левия фланг на нападението.

Никлас Бендтнер игра невъзстановен срещу Холандия и издържа до 62 минута на срещата. Той все още страда от болки в слабините и не взе участие и в петъчната тренировка на тима. Мартин Олсен обаче успокои феноввете, заявявайки, че футболистът на Арсенал тренира в залата за фитнес, което за мен лично означава, че участието му в мача е под въпрос. Ако не се възстанови напълно, то тогава ще бъде заместен от Сцорен Ларсен. С различни леки травми в датския лагер са още Йон Дал Томасон и Даниел Йенсен.

Най-вероятно Олсен ще избере същия състав и схема 5-4-1, както срещу Холандия . Това означава много сигурност в защита, но при овладяване на топката, същата се изнася много бързо по крилата от фланговите полузащитници, а централната двойка подпомага нападателя - тактика, която може да изненада всеки един отбор. Агер и Кяер ще са двойката централни защитници, пред тях ще бъде Кристиан Поулсена в средата на терена Каленберг и Йоргенсен.

 

Как ще завърши този мач? Всичко зависи най-вече от това дали Камерун си научи урока. Несъмнено е, че африканците ще играят за победа, но дали ще развият напълно способностите си срещу тим, който е далеч по-подготвен от Япония?

В същото време датчаните предпочитат да наказват отборите, които се увличат да ги атакуват. Това те го показаха през първото полувреме  срещу Холандия. Но и хората на Олсен ще търсят гола, а за това им трябват атаки. Могат ли в крайна сметка да поемат контрола на мача и да действат офанзивно срещу Камерун?

Като цяло - желанието за победа на двата отбора би трябвало да направи мача по-малко „предпазлив" и повече отворен, фактор, който е по-благоприятен за африканците. Лично аз вярвам в несломимия дух на „лъвовете". Но ако Гуен не си е научил урока, то тогава на феновете не им остава друго, освен да се молят.

Прогноза за: Камерун - Дания 1:0


Последни 5 изиграни срещи:

Камерун:

25 май Грузия - Камерун 0:0 (Приятелски мач)
29 май Словакия - Камерун 1:1 (Приятелски мач)
01 юни Португалия - Камерун 3:1 (Приятелски мач)
05 юни Сърбия - Камерун 4:3 (Приятелски мач)
14 юни Япония - Камерун 1:0 (СП 2010)

Дания:

03 март Австрия - Дания 2:1 (Приятелски мач)
27 май Дания - Сенегал 2:0 (Приятелски мач)
01 юни Австралия - Дания 1:0 (Приятелски мач)
05 юни ЮАР - Дания 1:0 (Приятелски мач)
14 юни Холандия - Дания (СП 2010)


Досегашни срещи:

Камерун - Дания

2 мача
1 победа за Камерун
0 равенства
1 победа за Дания
Голова Разлика: 3:3


Коефициенти от bet365:
Камерун - 2.87
Равен - 3.25
Дания - 2.50

 

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <
  Сподели
174