Испания – Германия: Битка на гиганти


Н. Гавазов

Испания – Германия: Битка на гиганти

Испания - Германия
Стадион: Щутгартарена, Щутгарт
Дата: 05.07.2024 г.
Час: 19:00 ч.
Съдия: Антъни Тейлър (Англия)

Испания и Германия, които се стремят да спечелят безпрецедентна четвърта титла от Европейското първенство, ще се срещнат в Щутгарт в петък вечер, за да определят отбора, който ще продължи към полуфиналите на континенталния шампионат.

Победителят в този сблъсък на гиганти ще се изправи срещу по-силния от конфронтацията между Португалия и Франция. Но това ще е след това

След като спечели и трите групови мача на Европейско първенство за първи път от 2008 г., Испания остава единствената нация на Евро 2024, която може да се похвали с перфектен резултат от четири мача, след като направи обрат, за да победи Грузия с 4:1 на 1/8-финалите в неделя.

Испания бе стъписана в 18-ата минута, когато Робин Льо Норманд неволно отклони топката в собствената си мрежа, за да изведе Грузия напред – първият гол, който Ла Роха допусна на Евро 2024. Родри обаче възстанови паритета след точен удар на полувремето, преди Испания да продължи да надиграва смелите грузинци през второто полувреме.

Фабиан Руис , Нико Уилямс и Дани Олмо се отчетоха, за да довършат обрата по плодотворен начин и да удължат непобедената серия на Испания на Европейското първенство до 10 мача (с изключение на дузпите).

Младият и енергичен отбор на Луис де ла Фуенте ослепително си проправи път до четвъртфиналите, достигайки до тази фаза за четвърти път в последните си пет участия в Евро, и дори Джошуа Кимих от Германия призна, че "Испания беше най-впечатляващата страна досега" на турнира това лято.

Заемаща осмо място в класацията на ФИФА, Испания се отправя към емблематична битка в петък, след като няма загуба в  нито една от последните си шест състезателни срещи (Победи 3, Равенства 3) с Германия, датиращи от 1998 г., като последно направи равен 1:1 в груповата фаза на Световна купа през 2022 г..

Ла Роха със сигурност ще си припомни своя триумф с 1-0 над Германия на финала на Евро 2008, благодарение на попадението през първото полувреме на Фернандо Торес , както и за огромната им победа с 6-0 в Лигата на нациите на УЕФА през ноември 2020 г., в която съименникът на Фернандо - Феран Торес – отнесе трофея със запомнящ се хеттрик.

Въпреки това Испания никога не е побеждавала страната домакин в елиминациите на Европейско или Световно първенство, като не успя да спечели нито един от последните си девет подобни мача, датиращи от 1934 г.

Домакините от Германия остават на път да спечелят първата си титла от Европейското първенство от 1996 г., след като се пребориха с конкурентния отбор на Дания и спечелиха с 2:0 на осминафиналите миналата събота.

В нощ на силна драма, прекъсната от гръмотевична буря през първото полувреме, включително ожесточена поредица от светкавици, и по-късно помрачена от спорове за VAR, Германия надделя благодарение на головете през второто полувреме на Кай Хаверц и Джамал Мусиала - последният сега е един от четирима играчи начело в голмайсторските класации на Евро 2024 с три гола.

Юлиан Нагелсман заяви след мача в Дортмунд,, че неговите играчи "започват да осъзнават колко са добри в действителност", след като сега напреднаха до четвъртфиналите на голям турнир за първи път от Евро 2016 - петъчния сблъсък с ще бъде 19-ият четвъртфинал за Германия на Световното първенство (14) и Евро (пет), като това е най-много от всички европейски нации на тези два големи турнира.

Германия се класира в челната тройка за най-много отбелязани голове (10), най-много атаки (265), най-много удари в очертанията на вратата (71), най-високо средно притежание на топката (62%) и допуснати голове (два), насочвайки се към четвъртфиналите на Евро 2024 с жива публика зад тях, а това означава, че Бундестима е сила, с която трябва всеки да се съобразява.

Замряла до 16-то място в световната ранглиста на ФИФА на фона на скорошните си проблеми в ерата преди Нагелсман, Германия спечели само две от последните си 11 срещи с Испания във всички състезания - последната им бе минимална победа с 1:0 в приятелски мач през ноември 2014 г. благодарение на точен удар на Тони Кроос в 89-та минута.

Германия обаче има причина да бъде оптимист за успеха в петък, тъй като тимът е без загуба в последните си осем мача срещу Ла Роха на собствена земя (Победи 5 Равенства 3), като в същото време никоя нация домакин не е била елиминирана от четвъртфиналната фаза на Европейско първенство.

Селекционерът на Испания Де ла Фуенте се очаква да посочи непроменен стартов състав в петък, като 16-годишната сензация Ламине Ямал и звездата на Атлетик Билбао Нико Уилямс ще се присъединят към капитана Алваро Мората в атака от трима играчи.

Както Олмо, така и Микел Мерино ще се опитат да започнат пред Педри в центъра на полузащитата, но последният все още се очаква да попадне в стартовия състав заедно с Родри и Фабиан Руис.

Начо Фернандес се възстанови от лека контузия на крака, за да бъде на разположение за селкция, но човекът от Ал-Кадсия е малко вероятно да измести Льо Норманд или Емерик Лапорт в центъра на защитата, докато Дани Карвахал и Марк Кукурела трябва да продължат като крайни защитници.

Що се отнася до Германия, Нагелсман отново може да се замисли за стартовия си състав и ще помисли дали да отзове централния защитник Джонатан Тах - който изтърпя наказание в 1/8-финалите - за сметка на Нико Шлотербек.

Левият защитник Максимилиан Мителщад отпадна срещу Дания, но той ще се опита да си проправи път обратно в първите в стартовия състав пред Дейвид Раум, докато Флориан Вирц може да се върне отляво на атаката за сметка на Лерой Сане , позволявайки на Мусиала да се премести надясно.

Никлас Фюлкруг отбеляза изравнителен гол в гореспоменатото равенство 1:1 с Испания на Световното първенство през 2022 г., но не се очаква той да измести Кай Хаверц като централен нападател, докато "триумвиратът" в полузащитата на Кроос, Роберт Андрих и Илкай Гюндоган вероятно ще остане непокътнат.

Суперкомпютърът Opta Analyst смята, че домакините на турнира са основните фаворити за спечелването на Европейското първенство, но испанците са втори в списъка, освен това става дума за компютър, обикновена машина, която само брои и анализира. За него няма цикличен характер на историята, ако щете и "шесто чувство".

От това не става по-лесно да прогнозираме резултата в мача.

Всеки сериозен аргумент за единия отбор се покрива от също толкова значим аргумент за другия. А това означава само едно: какъвто и да е резултатът, той ще стане недвусмислено исторически.

Нашето предложение е соломоновско: двата тим няма да се победят в редовното време и всичко ще се реши в продълженията.

Прогноза: Испания – Германия 1:1

Мачът можете да гледате на живо във ftv.bg!


> ВЗЕМИ ДО 300 ЛЕВА НАЧАЛЕН БОНУС В BETANO ТУК! <

Стартови състави

Германия (Юлиан Нагелсман)
 
Нойер
   
Кимих
Тах
Рюдигер
Раум
Кроос
Андрич
Мусияла
Гюндоган
Вирц
Хаверц
Уилямс
Мората
Ямал
Руис
Родри
Педри
Кукурела
Лапорт
Ле Норманд
Карвахал
   
Симон
 
Испания (Луис де ла Фуенте)

Обоснована прогноза: Испания - Германия 1:1

  Сподели
328