Петър Занев: Мечтаем за групите на ШЛ


.

Петър Занев: Мечтаем за групите на ШЛ

Левият защитник на Литекс Петър Занев даде официално интервю за официалния сайт на клуба, в което обобщи изминалия сезон, в който Литекс триумфира с титлата и ще има шанс да играе в Шампионската лига:

- Премина ли еуфорията след спечелената титла?

- Определено. Сега почиваме пълноценно. Аз и колегите ми вече мислим за евротурнирите. Мечтаем тайно да влезем в групите на Шампионската лига. Това е възможно. Сигурен съм. В началото на сезона кой вярваше, че ще станем шампиони. А го направихме. И то с голяма преднина. Само трябва да си вярваме.

- Кой бе най-важният фактор за успеха?

- Според мен - колективът. В съблекалнята имаше страхотна атмосфера. Всеки се чувстваше като лидер. Всеки помагаше с каквото може. Футболът е колективен спорт. Ако не бяхме задружни, нямаше да се получат нещата. Треньорът също има голяма заслуга. Даде ни нужното спокойствие и самочувствие. Повярвахме в себе си.

- Най-трудният ви мач?

- Всички бяха трудни. Но мачът с Миньор в Ловеч бе може би най-важният. Спечелихме го и докоснахме титлата. Домакинството на Левски бе стратегическо. Беше след онази загуба с 1:4 от Пирин. Победата с 3:0 ни даде самочувствие и увереност. После нещата си дойдоха на мястото.

- Кога усетихте, че ще станете първи със сигурност?

- Последната крачка бе най-трудна. В Литекс всички вярвахме, че ще станем шампиони. От първия до последния ден. Но предварителни сметки не си правихме. Повярвахме, че сме шампиони едва след победата с 3:0 над Локомотив в Пловдив. Много ни критикуваха, че играем слабо като гост. Ние оборихме това твърдение по категоричен начин.

- Какви са шансовете на Литекс в евротурнирите?

- Шансове винаги има. Зависи от противниците. Ние определяме шансовете. Ако играем добре, няма да имаме проблем. Ще е трудно обаче. Защото тази година очакванията към нас ще са големи. Ще сме поставени под напрежение. Но това е хубаво. Тогава сме най-силни.

- Има ли сили Литекс да отстрани голям европейски отбор?

- Във футбола всичко е възможно. Надявам се да не ни се падне такъв. Надявам се съперниците да са по-слаби. Но в крайна сметка ние сме 11. Те са 11. Дай Боже да направим силна подготовка. В Европа трябва и късмет. Вярвам, че съдбата ще ни върне това, което ни взе миналата година срещу БАТЕ. Четири минути не ни достигнаха за влизане в групите.

- Как успяхте да се преборите за титулярното място в конкуренцията на Михаил Венков?

- Преборих се, но не мисля, че съм го завзел. Четири години с Венков се въртим. Ту той игра, ту аз. Време е един от нас да изпъкне. За да се продаде в силен европейски отбор. Иначе конкуренцията е хубаво нещо. За всичко е нужно много труд и желание.

- Не получихте повиквателна за контролите с Белгия и ЮАР. Очаквате ли да ви повикат за квалификацията с Англия?

- Не коментирам тази тема.

- Къде ще карате лятната ваканция?

- Ще ходим със семейството ми в Гърция.

- Кой е фаворитът ви на световоно първенство по футбол?

- Бразилия и Испания. Тези два отбора според мен ще играят финал. Но ще има и изненади.

- Кого отбори имате предвид?

- Сърбия. Симпатизирам на този отбор не само защото са ни съседи.

- Кой играч ще бъде №1?

- Звездата на шампиона. Меси също може да е, но не знам как ще се представи Аржентина като цяло. Очаквам и Кристиано Роналдо да направи силно първенство.

  Сподели
25