ВЛ ще използва изкуствен интелект за определяне на засадата


Н. Гавазов

ВЛ ще използва изкуствен интелект за определяне на засадата

Висшата лига ще използва изкуствен интелект и така наречените "силови полета“, за да работи с полуавтоматична система за откриване на засада.

Нека припомним, че миналия месец 20 клуба от Висшата лига единодушно гласуваха засадите да се определят полуавтоматично от следващия сезон.

Съдийският корпус очаква това да намали времето, необходимо за решаване дали е налице засада със средно 31 секунди.

The Times научи, че Висшата лига е направила обширна подготовка за това нововъведение, като е сключила сделка с американската софтуерна компания Second Spectrum, която е част от Genius Sports.

Вместо да локализира 36 точки по контура на тялото, системата на Second Spectrum, наречена Dragon, ще проследява 10 000 "повърхностни точки с данни“ за всеки играч, 200 пъти в секунда. Този метод се счита за по-точен от този, използван от УЕФА или ФИФА.

Тези 10 000 точки ще създадат "силово поле" и в зависимост от това дали е блокирано от част от тялото на атакуващия играч - с изключение на ръцете - или не, системата ще генерира съобщение за засада.

Полуавтоматизираната система Dragon, която получи одобрението на ФИФА, ще замени настоящата система, при която VAR ръчно чертае линии, за да определи засадата, което често отнема няколко минути.

Изкуственият интелект ще вземе решение в рамките на няколко секунди и в същото време ще създаде 3D графики, които могат да се видят от телевизионните зрители и публиката по трибуните. Последната дума обаче все пак ще има реферът на терена.

Нека добавим, че технологията няма да бъде въведена от началото на сезон 2024/25, а след една от първите есенни международни паузи.

  Сподели
350