Нов Клас 92 или защо Моуриньо няма работа на Олд Трафорд


Н. Гавазов

Нов Клас 92 или защо Моуриньо няма работа на Олд Трафорд

"Манчестър Юнайтед е прекалено голям клуб, за да разчита само на млади момчета". Това каза Греъм Сунес тези дни и известният експерт е прав - през този сезон в състава на "червените дяволи" редовно влизат цяла група млади играчи. Имена, които и най-запалените фенове на клуба чуха за първи път. Всичко това се случва на фона на кампания, която много трудно бихме определили като успешна. Дори евентуално класиране на Юнайтед в Шампионска лига няма да промени мнението на почитателите на "червените дяволи", които ще се опитат да забравят тази футболна година.

Причините за лошия сезон са много, но най-голямата е епидемията от травми, която не спира да върлува в отбора. И, ако трябва да се търси позитив във всичко това, то е, че заради тази епидемия Луис ван Гаал започна да използва много млади играчи.

Холандецът пусна на терена Патрик Макнеър, Камерън Бортуик - Джексън, Гилермо Варела, Андреас Перейра, Джеси Лингард и Маркъс Рашфорд. Някои от тях се появяват епизодично, други станаха играчи от основния отбор, а някои - твърди титуляри. Нещо повече, Рашфорд и Лингард се намират в разширения списък от играчи, които могат да участват на финалите на Евро 2016!

За тези, които не следят внимателно Манчестър Юнайтед, ще напомним, че Макнеър е много здрав централен защитник, Варела действа на десния фланг на защитата, а Бортуик-Джексън - отляво. Първият трябва да подобри защитните си умения (спомнете си гола на Коутиньо в Лига Европа), но за сметка на това отлично се включва в атаките на тима.

Що се отнася до Перейра, това е централен полузащитник, когото Ювентус се опита да отмъкне, но Юнайтед се изплаши, че ще се получи историята с Пол Погба. 20-годишният футболист има какво да подобрява, включително да бъде по-смел, но качествата са налице. Важното е да се намери подходящ треньор, който да развие тези качества. Впрочем, Перейра е ценен не само на "Олд Трафорд". Той игра за юношеския национален отбор на Белгия и за младежкия тим на Бразилия. Сега двете Федерации се опитват да уговорят полузащитника да избере кои цветове ще защитава, но така или иначе говорим за перспективен футболист.

Никой не очакваше, че тези момчета ще поведат отбора към висините. Но лично те донесоха победите над Арсенал и Манчестър Сити, а това вече е важно събитие. На практика, евентуално попадане в Шампионска лига ще стане благодарение на техните усилия и ще бъде за тях огромен успех.

Съвсем резонно е да зададем въпроса: нов Клас 92?

Разбира се, това сравнение е малко пресилено. Варела е уругваец и се изгради като играч извън Манчестър. Лингард е най-голям от тази група, Рашфорд е най-малък. Но бандата е налице, а тя може да стане ядрото на новия отбор.

Много неща сега зависят от треньора. И тук трябва да признаем, че Луис ван Гаал е идеалният за това нещо. Холандецът се слави със своето доверие към младежите и умението си да открива нови имена, което прави безпредметно идването на Жозе Моуриньо, който пък е известен с купуването на готови играчи и неумението си да работи с млади футболисти. В тази връзка най-добре за Юнайтед ще бъде, ако португалецът се договори с Валенсия и започне новия сезон като наставник на "прилепите".

Ще напомни, че тук се намира и Райън Гигс - легенда и човек, на когото младежите вярват. Самият уелсец е част от Клас 92.

"Тези момчета безгранично уважават Гигс за това, което той е направил за клуба и те ще се бият за него", заяви треньорът от академията Марк Гейнорд.

Впрочем, всичко казано по-горе са само аванси. Има много примери, когато млади играчи са се самозабравяли и са се сгромолясвали с гръм и трясък. Но така или иначе, в момента ставаме свидетели на една от онези истории, за които след време може много да се говори и да се превърне в легенда. Дали Греъм Сунес не избърза със своето изказване за младите играчи на Юнайтед, подобно на другата легенда на Ливърпул Алън Хансен преди четвърт век?

 

  Сподели
402