Докторите от ВЛ излязоха с изявление за Карнейро (видео)


Н. Гавазов

Докторите от ВЛ излязоха с изявление за Карнейро (видео)

Обединението на докторите от Висшата лига на Англия начело с Марк Джилет от УБА излезе с изявление относно отстраняването на доктора на Челси Ева Карнейро от работа с отбора. Както е известно, мениджърът на шампиона Жозе Моуриньо се разгневи на това, че Карнейро се отзова на призива на главния съдия в мача със Суонзи Майкъл Оливър и вчера от клуба обявиха, че Ева временно е отстранена от тренировките и мачовете на отбора.

"Докторите, които работят в клубовете от Висшата лига, са свързани със същите професионални и етични задължения, както всеки практикуващ доктор във Великобритания. Съществуват ясни принципи, отнасящи се до медицинската практика, които трябва да се спазват, за да може докторът да запази своя лиценз, практика и да удовлетворява критериите на професионалната преатестация на всеки пет години. Задълженията на доктора по отношение на пациента е основата на тези принципи, включително и когато пациентът е футболист", се казва в изявлението.

"Смятаме, че изгонването на доктор Карнейро от пейката на Челси е несправедливо решение. По време на инцидента, който получи публично огласяване, докторите на Челси бяха извикани на терена от главния съдия на мача със Суонзи. Отказът да влязат на терена щеше да бъде нарушение на техните задължения, които имат медиците пред пациентите", продължава изявлението.

"Голям проблем е, че доктор Карнейро бе подложена на безпрецедентно внимание от страна на медиите и принудена да промени професионалната си роля само защото спазва професионалния кодекс и изпълнява работата си по начина, по който трябва да бъде вършена. Обединението на докторите от Висшата лига напълно подкрепя доктор Карнейро", гласи изявлението.

"Голямо безпокойство предизвиква също така това, че инцидентът демонстрира факта, че защитата на здравето на играчите е вторична по отношение на резултатите от мача. За последните десет години бе постигнат забележителен прогрес при оказването на медицинска помощ на играчите от Висшата лига. Този инцидент показва, че трябва да се извърши много работа и в бъдеще ясно да се уточни ролята на доктора", завършва изявлението.

ВИДЕО

  Сподели
212