Превю на сезона във Висшата лига на Англия ( II част)


Н. Гавазов

Превю на сезона във Висшата лига на Англия ( II част)

Поредният футболен сезон в Англия ще стартира в събота и феновете на най-популярното първенство на планетата ще имат възможността отново да се насладят на качествен футбол и на истински, мъжки битки по футболните терени. FUTBOL TV поздравява всички почитатели на английския футбол с откриването на новата футболна година и същевременно разказва за своите мисли относно перспективите пред отборите, надявайки се посетителите на сайта също да споделят мнението си за предстоящия сезон във Висшата лига на Англия.

В първата част на нашето превю разказахме за аутсайдерите и за златната среда. Сега е ред да ви запознаем с лидерите и с отборите, които ще се борят за място в Лига Европа.

Преди да започнем, нека погледнем котировките на букмейкърите:


Борба за Лига Европа

Едва ли има друг мениджър във Висшата лига, който толкова много да се състари през миналия сезон, както се случи с Роберто Мартинес. Изпитанието на втория сезон, участието на Евертън в евротурнирите и ужасяващият регрес на състава дадоха своето отражение върху испанеца, който през първия си сезон на "Гудисън Парк" много високо вдигна летвата. През миналата година "карамелите" завършиха на 11-то място в класирането и е напълно възможно отново да повторят този резултат и през тази кампания, а е възможно и да се промъкнат в топ 8. Поради тази причина поставянето на Евертън в тази група е малко спорно и с основание би предизвикало въпроси в някои от нашите читатели. Още повече, че Дистен и Алкарас си тръгнаха. Все пак, трудолюбието на Мартинес, неговата всеотдайност и добри отношения с играчите наклониха везните да поставим Евертън сред отборите, борещи се за високи места в таблицата на Висшата лига. Аргументите ни се допълват от това, че мърсисайдци ще отсъстват от евротурнирите, а и появата на Клевърли и Делофеу би трябвало да бъде от полза за Мартинес и хората му.

На "Сейнт Мери" свикнаха да губят лидерите си след края на сезона. Когато правихме превюто през миналото лято, след кадровото обезкървяване на "светците", ние споделихме всеобщото мнение, че Саутхемптън ще се бори за оцеляването си. Както се оказа - сгрешихме. Поради тази причина ще бъдем по-умерени в нашите оценки, въпреки че Морган Шнайдерлин, Алдервейрелд и Натаниъл Клайн напуснаха. Причината да не отписваме "светците" от борбата за високите места е това, че начело на отбора е Роналд Куман, който се справи блестящо в дебютния си сезон на английска земя и логиката сочи, че холандецът би трябвало да няма проблеми през втората си година тук. Другото е, че клубът много бързо намери заместници на заминалите футболисти - веднага обяви за подписването с Жорди Калси и Соарес, а след това обяви за наема на Колкър и привличането на Хуанми. Проблемите могат да дойдат от т.нар. синдром на втория сезон, участието на тима в Лига Европа (примерът с Евертън) и от центъра на атаката, което изглежда, че е слабото звено в състава. Въпреки това, Саутхемптън си остава солиден отбор, готов отново да се бори за място в топ 8.


Най-стабилният отбор в тази група е Тотнъм. Изглежда, че лондончани намериха в лицето на Маурисио Почетино своя мениджър, който през миналия сезон трябваше да поправя поразиите оставени от предишните наставници и ръководството на клуба. По принцип всяка година пред "шпорите" се поставя за цел да попаднат в топ 4, но все нещо се случва и тимът остава без Шампионска лига. Така бе и през миналата година - Тотнъм радваше с добра игра, постигна някои добри резултати, но 53 допуснати гола ясно показват къде се намираше проблемът в представянето на отбора. Надеждите за добро представяне през новия сезон са свързани с подсилването на отбранителната линия през лятото. Опасенията за повторение на миналогодишния резултат идват от това, че не бяха подсилени други позиции, а и тези слухове около Хари Кейн... Ако англичанинът поеме към "Олд Трафорд", тогава най-вероятно ще видим един по-слаб Тотнъм от миналогодишния.

 


Претендентите за титлата

Едва ли има друг отбор от Висшата лига, който да претърпя толкова много изменения през лятото. Към многобройните трансфери в посока "навън" и "навътре" ще прибавим и треньорските промени. Много е вероятно евентуален провал на Брендън Роджърс да накара ръководството да си спомни за безработния Юрген Клоп, но това вече е тема на друг разговор.

Сега големият въпрос е, може ли Ливърпул да се включи в битката за титлата? Отговорът на букмейкърите е категоричен и може да се види в таблицата с коефициентите и вероятно канторите са прави, защото трудно могат да се оценят перспективите на отбор, който извърши кардинални изменения в състава си. Ядрото на тима се запази, но вярвате ли, че Милнър, Фирмино, Клайн и Бентеке са тук, за да търкат пейката? В същото време тези играчи ще имат нужда от време за адаптация, така че ще е много интересно да видим как ще се представят "червените" в истинските битки през август. От друга страна не е решен старият проблем с рехавата защита и това се видя в контролите. По всичко изглежда, че мениджърът не възнамерява да излиза на пазара в търсене на нов централен защитник и ще използва Ловрен - Шкъртел в средата на отбраната. Играта на хърватина обаче не вдъхва нужното доверие и това може да подкопае усилията на останалите и да доведе до лоши резултати. Впрочем, Деян обеща да се поправи и да действа по-добре през новата кампания и ако това се случи, "червените" ще изглеждат много солидно.

Изводът, който правим е, че Ливърпул може да се бори за златото, но Роджърс трябва възможно най-бързо да сглоби и смаже механизма. Ако не го направи, тогава мърсисайдци отново ще се борят за място в топ 4.

 

 

Манчестър Юнайтед за втора поредна година развърна активна кампания на трансферния пазар, демонстрирайки впечатляваща финансова мощ. Луис ван Гаал купува нови играчи, продава такива, които изчерпаха своите резерви, но общият извод, който може да направим е, че сега покупките изглеждат много по-целенасочени, отколкото миналогодишните, които след загубата от Лестър приличаха на гасене на пожар.

Мемфис Депай и Бастиан Швайншайгер са добре познати на холандския специалист, а Морган Шнайдерлин е най-добрият дефанзивен полузащитник във Висшата лига. Що се отнася до привличането на Матео Дармиан, няма по-добро нещо от качествен италиански защитник, проблемът може да дойде от това, че италианците не играят успешно във Висшата лига.

Очакванията към Юнайтед са да се бори за титлата и едва ли ще открием топлата вода с тази мисъл. Фенове и спонсори няма да простят втори пореден провал на "червенитр дяволи", така че на "Олд Трафорд" всички усилия ще бъдат насочени в тази посока. Проблемът обаче може да дойде от това, че Ван Гаал така и не закупи качествен централен защитник. Днес се появиха слухове за провал в преговорите между Рамос и Реал Мадрид, но испанецът все още е на "Сантяго Бернабеу". Големи опасения възникват с евентуална загуба на Де Хеа - едва ли Серхи Ромеро е човекът, способен да замести Давид.

Не на последно място опасенията идват от неясната визия на Ван Гаал по отношение на постройката на отбора. Холандецът възнамерява да използва 4-3-3, но през лятото залагаше на схема 4-2-3-1. А Луис няма никакво време за реакция, защото утре е неудобният мач с Тотнъм, след това са квалификациите за Шампионска лига, което прави стартът на сезона по-тежък, отколкото през миналата година.

В Юнайтед има много играчи, които могат да играят по-добре и в тази връзка ще направим извода, че ако Ван Гаал успее да извлече още неща от футболистите си и да подобри отбраната - "червените дяволи" са в състояние да бъдат силен конкурент на останалите претенденти за златото и в края на сезона отборът да триумфира.

 

 

Арсенал не проведе никакви кадрови революции и многобройни трансфери, но това едва ли е изненада за някого. Изненадата дойде от привличането на Петер Чех, с което Арсен Венгер успя да получи наистина класен вратар, какъвто нямаше от времето на Йенс Леман. Впрочем, трансферът на немеца стана предшественик на легендарния сезон, който лондончани завършиха без загуба. Не е много добре да се правят паралели, но сегашната сделка с чешкия страж изглежда много по-силна, защото Чех дава така нужното спокойствие на защитата. Арсенал не просто подписа с европейски шампион, а с играч, който е в състояние да внесе ред и дисциплина в отбраната. За напусналите няма да говорим - Абу Диаби отиде да се лекува в Марсилия, а Лукас Подолски да се радва на внимание в Турция (дали Венгер не можеше да извлече повече от немеца?).

Какво да очакваме от Арсенал? Букмейкърите са поставили отбора на Венгер на трето място по шансове за спечелване на титлата. Тук обаче ние отново няма да се съгласим с мнението на канторите.

Колективът на Венгер става по-силен с всеки изминал сезон, израства и прогресира, а това логично води до предположението, че "артилеристите" могат реално да се включат в надпреварата за титлата. Още повече, че Сити и Челси не изглеждат толкова внушително, както някои смятат. Освен това не бива да забравяме, че в Арсенал има скрити резерви - Месут Йозил е способен на повече, Микел Артета също може да подобри някои аспекти в играта си, като бързина, а по подобен начин стоят нещата с Жиру, Коклен, Уолкут и Кошчелни. Разбира се, няма как да не се съгласим с Тиери Анри, че "артилеристите" имат нужда от още един нападател, но нека припомним, че Арсенал победи Челси за Суперкупата без Алексис Санчес.

Изводът, който ще направим е, че Арсенал никога преди не е изглеждал толкова внушително. Лондончани ще са в битката за титлата и фаворит за нея, дори и без да купят друг нападател Ако до края на прозореца Венгер все пак успее да изненада всички, подписвайки с пробивен голмайстор, тогава може да твърдим, че "артилеристите" ще са главните претенденти за трофея и букмейкърите трябва да променят коефициентите си.

 

Мануел Пелегрини се провали през втория си сезон на английска земя, но въпреки това остана начело на поста си, а в навечерието на старта на новата кампания във Висшата лига поднови договора си с клуба. Впрочем, нека не се изненадваме от този факт, който е повече психологически. Босовете имат нужда от мениджър, комуто играчите да вярват и да не гледат на него като на човек, който ще си тръгне в края на сезона. Иначе положението на чилиеца е същото като това на Брендън Роджърс в Ливърпул - той получи последен шанс.

Що се отнася до трансферите в отбора, Сити подписа с Рахим Стърлинг, правейки от младия англичанин най-скъпия футболист в историята на английския футбол, а на вратата чука и покупката на Кевин де Брюйне, която няма да е по-малко от 50 милиона паунда. Продажбата на Алваро Негредо на Валенсия не е стряскаща и няма да окаже влияние върху силата на "гражданите". Много по-важна е раздялата с Джеймс Милнър, чиито качества винаги са били недооценявани. По принцип той може да бъде заменен от Фабиан Делф, но едва ли Фабиан ще прогресира в условията на ограничена игрова практика и е много вероятно бившият лидер на Астън Вила да повтори съдбата на Джак Родуел, Скот Синклеър и Адам Джонсън - търкане на пейката и по-късно трансфер в друг клуб.

Какво да очакваме от Сити? Подобно на Нюкасъл, "гражданите" в момента са пълна загадка по отношение на титлата. Първо, Пелегрини така и не успя да промени характера на отбора и не е ясно какво трябва да се случи, за да има някакви изменения. Чилиецът не е лош мениджър, но той е с манталитет на специалист от малък клуб. Второ, прекалено голяма е зависимостта на Сити от Серхио Агуеро и Яя Туре. Трето, през миналата година именно защитата бе в основата на всички неуспехи на вицешампиона. Удивителното е, че Пелегрини не предприе никакви мерки за подсилване на отбраната.

С толкова много условности е трудно да кажем къде ще бъде Сити през новия сезон. Възможно е "гражданите" да станат реален претендент за титлата, но не по-малко вероятно е да се наложи те да се борят за място в топ 4.

 

Букмейкърите са отделили на Челси ролята на главен претендент за титлата. На книга е точно така и няма как да бъде иначе - става дума за действащия шампион, от чиито състав Жозе Моуриньо направи добре работещ механизъм. Играчите достигнаха такова ниво на разбиране на идеологията на португалеца, че сега отборът се нуждае само от няколко малки кадрови корекции, за да бъде осъществен по-нататъшен прогрес на целия колектив.

Там е проблемът обаче, че шампионите не направиха никакви покупки - трансферът на Радамел Фалкао е противоречив, а по всичко личи, че ще се окаже и безсмислен. Що се отнася до привличането на Асмир Бегович, тук не е нужно да коментираме - босненецът няма да помирише и минута игрово време във Висшата лига.

На практика Челси започва сезона с по-слаб състав от миналогодишния, защото Петр Чех напусна. А по всичко изглежда, че лондончани няма да правят покупки - как иначе да си обясним нервният изблик на Моуриньо по отношение на покупките в другите отбори?! На всичкото отгоре португалецът каза тези дни, че е приключил с трансферната кампания.

Способен ли е Челси да защити титлата си? Не бива да изключваме вариант, при който "сините" биха могли да повторят успеха си. Но по-вероятно изглежда, че няма да успеят да го направят. Миналогодишният успех бе заслужен и безапелационен, но нека не забравяме, че всичко се разви в полза на Челси: от поредица малки победи, в които главният аргумент бе добрата реализация, до практическо отсъствие на травми на фона на страдащите от такива проблеми конкуренти. Разбираемо е, че това няма да се хареса на феновете на Челси, но ясно се вижда по какъв начин играе отборът без Диего Коща. В същото време Лоик Реми и Фалкао доказаха, че не могат да заменят испанския нападател. Откъде тогава могат да дойдат резервите? При факта, че конкурентите наистина сериозно се подсилиха и при положение, че и на децата вече е ясна тактиката на Жозе Моуриньо - може да бъдем сигурни, че противниците на португалеца вече са начертали планове как да му противодействат.

На фона на тези разсъждения ще направим извода, че Челси не е в състояние да защити титлата си. Може би "сините" ще бъдат в борбата до определен етап от сезона, но няма да могат да издържат до края. Дори при определен катаклизъм - контузия на Азар, Фабрегас, спад на формата на Коща и невъзможност от Джон Тери да играе редовно - лондончани могат да стигнат до положение дори да се борят за място в топ 4.

 

Разбира се, целият анализ по-горе е направен с някои условности, защото практиката показва, че около 20% от летните трансфери се правят в последния ден, а сделките през втората половина на август са около 30% от обшия обем. Т.е. до началото на септември могат да се случат много неща, които да променят ситуацията.

Едно нещо обаче ще остане непроменено, а именно, че утре ще бъде даден стартът на най-популярния и динамичен вътрешен турнир на планетата, най-богатото първенството и шампионатът, в който средното ниво на футболистите е най-високо и няма аналог в целия свят.

Честито на всички почитатели на английския футбол! Празникът започва!

 

  Сподели
302