Превю на сезона във Висшата лига на Англия ( I част)


Н. Гавазов

Превю на сезона във Висшата лига на Англия ( I част)

Поредният футболен сезон в Англия ще стартира в събота и феновете на най-популярното първенство на планетата ще имат възможността отново да се насладят на качествен футбол и на истински, мъжки битки по футболните терени. FUTBOL TV поздравява всички почитатели на английския футбол с откриването на новата футболна година и същевременно разказва за своите мисли относно перспективите пред отборите, надявайки се посетителите на сайта също да споделят мнението си за предстоящия сезон във Висшата лига на Англия.

Преди да започнем, нека погледнем котировките на букмейкърите: 


Борба за оцеляване

По традиция в тази група попадат новите членове на лигата, както и няколко отбора, които през миналия сезон се представиха много колебливо, а през лятото по една или друга причина не успяха да подсилят проблемните си позиции.

Букмейкърите също потвърждават тази тенденция и поради това са поставили сред главните кандидати за изпадане Уотфорд, Борнемут и Норич. Тук обаче ние няма да се съгласим с начина на подреждане на отборите и смятаме, че "канарчетата" са най-застрашени от изпадане. Отборът на Алекс Нийл не показа някаква впечатляваща игра, а и не се подсили добре през лятото. Освен това мениджърът няма опит от работа в английския елит, което също е негатив в "автобиографията" на отбора.

Интересното е, че най-малко е доверието към Уотфорд, а тук сме абсолютно несъгласни с това. Първо, "стършелите" показаха много добър футбол в Чемпиъншип и второ, отборът добре работи на пазара през това лято, подсилвайки се с няколко добри футболисти, включително и с такива на средноевропейско ниво (Холебас, Капу, Бехрами и Бритос, които имат и участия в евротурнирите). Слабото място в тима е мениджърския пост. Уотфорд се раздели със Славиша Йоканович, който спечели промоцията и назначи Кике Санчес-Флорес, а този специалист няма никакъв опит с британския футбол.

Що се отнася до Борнемут, колективът на Еди Хау демонстрира най-ярка и качествена игра в Чемпиъншип, показвайки удивителна резултатност. Тук има няколко прогресиращи млади играчи като Нат Ричи, Хари Артър и Стив Кук, освен това "черешките" подписаха с Тайрън Мингс, а мениджърът Еди Хау много напомня в работата си на Гари Монк - млад специалист, пълен с ентусиазъм и умеещ да дава енергия на играчите си.

В групата на борещите се за оцеляване ще включим Астън Вила и Лестър. Впрочем, мнението ни е, че тези два тима са главните кандидати за отправяне към по-долната дивизия, независимо от това, че букмейкърите им дават по-големи шансове, отколкото новаците. Бирмингамци загубиха двамата си лидери Кристиан Бентеке и Фабиан Делф, а Андреас Вайман също напусна клуба. Допълнителен удар са провалените преговори за нов инвеститор, така че Тим Шерууд е изправен пред много тежка задача по повдигане на моралния дух на играчите си и запушване на пробойните в атакуващата линия. На всичкото отгоре програмата на Вила не е никак добра - гостуване на ентусиазирания Борнемут, домакинство на Юнайтед, гостуване на Палас, домакинство на традиционно неудобния Съндърланд и гостуване на Лестър. Много е вероятно в средата на септември бирмингамци да имат само 1-2 точки в актива си, а това означава последно място в класирането и още по-голям спад в духа на тима.

При Лестър нещата са още по-очевидни. "Лисиците" се разделиха с главния фактор за запазване на елитния статут на тима - Найджъл Пиърсън. Освен това отборът бе напуснат от Тейлър-Флетчър, Камбиасо, Адисон, Роули, Логан и други. Най-големи опасения обаче предизвиква назначаването на Клаудио Раниери за мениджър. Това бе посрещнато с противоречиви чувства, а освен това изглежда много съмнително, че точно италианецът може да осигури стабилност на отбора.

Последният отбор от тази група е Съндърланд. Дик Адвокаат на пожар пое тима през миналата година и успя да го задържи в елита. Положителното е, че холандецът остана на поста си и по такъв начин имаше възможност спокойно да помисли над това, как да не се стигне до миналогодишната ситуация. Тук сериозно на "черните котки" помогна трансферната политика. През лятото тимът се попълни с Рикардо Алварес, Йонес Кабул, Себастиан Коатес и Джърмейн Ланс. Така Адвокаат събра приличен състав, който би могъл да реши задачата по своето оцеляване.


Златната среда

Тук са отборите на Уест Хем, УБА, Суонзи, Стоук Сити, Нюкасъл и Кристъл Палас. Някои може би няма да се съгласят с нас по отношение на "лебедите", които направиха впечатляващ финал на миналогодишния сезон, но също така е трудно да си представим уелсците в борбата за място в Лига Европа. Иначе Суонзи изглежда най-стабилен от тази група и не е ясно, защо букмейкърите го поставят след Стоук Сити. Трудолюбивият Гари Монк остана на поста си, ядрото на тима се запази и напусналите не играеха голяма роля в схемите на мениджъра, а сред пристигналите са имена като нападателя Едер и лявото крило Андре Аю. На практика "лебедите" изглеждат много по-добре, отколкото през миналата година, когато завършиха на 4 точки от зона УЕФА.

УБА и Уест Хем изглеждат най-проблематични и е много вероятно да се окажат замесени в битката за оцеляване. "Чуковете" се разделиха със Сам Алърдайс, който отстъпи мястото си на Славен Билич. От участието на лондончани в Лига Европа не могат да се правят някакви генерални изводи, защото клубното ръководство от самото начало се отнесе с пренебрежение към този турнир, но дали хърватският специалист ще успее да се справи с натиска да работи в най-конкурентното първенство на планетата? В Турция той не го направи.

Трансферната кампания на Уест Бром бе най-тиха и може би най-слаба, въпреки пристигането на Ламбърт. "Дроздовете" не изглеждат като по-силен тим за разлика от миналата година, когато завършиха на 13-то място, но няма да ги включим в по-долната група, защото начело на тима е Тони Пюлис. Нито един отбор под ръководството на този специалист не е изпадал и няма никаква причина да твърдим, че точно сега мога да се случи подобно нещо.

Истинска енигма представлява Нюкасъл. "Свраките" едва не изхвърчаха от елита през миналия сезон, което доведе до раздяла с треньорския щаб. От отбора се очакват по-добри резултати през новата футболна година, а и клубът извърши някои крупни сделки с привличането на Митрович, Вейналдум и Мбемба, но как ще се справи Стив Макларън с работата си? И с общуването си с претенциозната публика на Нюкасъл? На книга "свраките" разполагат със състав, който спокойно може да завърши в топ 10, но това казвахме и в началото на миналия сезон, така че е най-добре да бъдем по-умерени по с оценката на възможностите на тима.

Говорейки за Нюкасъл, инстинктивно се насочваме и към Кристъл Палас, който се преобрази с пристигането на Алън Пардю. Подобно на Дик Адвкаат, английският специалист получи възможност на спокойствие да подготви отбора си за новия сезон, освен това клубът извърши някои добри покупки в лицето на Йохан Кабай и Алекс Макарти. С такъв състав "орлите" едва ли ще се размотават в долната част на таблицата за класиране, така че от тях трябва да очакваме място в златната среда.


Стоук Сити също трябва да бъде някъде тук, независимо от напускането на Асмир Бегович, Стивън Н'Зонзи и Робърт Хут. Мениджърът Марк Хюз е опитен специалист, който все повече налага техничен футбол, бягайки от суровия британски стил, а и "грънчарите" се подсилиха с Хоселу и Афелай. На "Британия" едва ли очакват някакви велики неща, но стабилно и достойно представяне е напълно във възможностите на отбора.

 

  Сподели
256