Бербатов е прекалено талантлив, за да бъде стандартен


.

Бербатов е прекалено талантлив, за да бъде стандартен

Той извървя пътя! Живееше с мечтата си, сега я почувства на игрището. И никой не може да обвинява Димитър Бербатов за разбиранията му, нищо друго не се вписва във въображението му! Повече от година борба, конфликти и страдание завърши с широка усмивка и прилив от задоволство, когато той подписа с Манчестър Юнайтед току 20 минути преди края на трансферния прозорец. Сега му остава да докаже, че може да държи постоянно високото ниво. Неговото мрачно изражение и гладък като коприна стил го отпратиха към Ерик Кантона. Макар че не всички сравнения са лишени от смисъл, за Бербатов е тежко бреме да бъде сравняван с елегантността и изключителното майсторство на бившия нападател на "Юнайтед".

По думите на сър Алекс Фъргюсън, Кантона помогна на отбора да отвори вратите към 15 великолепни години, белязани с успех. Но едва ли се чака на Бербатов да поведе клуба по нов път.
Дали той е достатъчно добър обаче?

50 гола, които в комбинация с Роби Кийн отбеляза за два сезона в Тотнъм, финото му докосване, силните му удари, режещите му пасове, интелигентните изтегляния, въображението му - всичко това доказа ясно, че е. Той беше единственият играч на "Шпорите", който надхитряше най-добрите защитници и надбягваше най-бързите. И всеки противник истински се страхуваше от него.
Феновете на "Уайт Харт Лейн" се молеха и надяваха, но на "Олд Трафорд" те ще очакват.
Той излезе на по-голяма сцена, на по-висок пиедестал. Където от него се очаква да блести, да бележи, да създава, да носи успехи и да работи упорито. И няма да има място, където да се скрие.

Със сигурност Бербатов притежава талант, но може ли да го съчетае с темперамент? В Тотнъм някои от присъщите му неща минаваха между капките свиването на раменете, смръщването на физиономията, когато не му подаваха топката добре; спокойния стил на игра. Странностите му се разминаваха.

Всичко това се прощаваше, защото той бележеше. И защото без тези черти той не би могъл да бъде същият Бербатов. Но на "Олд Трафорд" ще е различно. Там той трябва не само да тича и да преследва противниците си, но и собствените си съотборници.
Сър Алекс често е говорил за способностите на един футболист да се справя на сцена, каквато е "Манчестър Юнайтед". В "Тотнъм" понякога се чудеха дали характерът на Бербатов е пригоден да се справя с изключително голямо напрежение.

Той често вкарваше срещу топзащитниците на Англия, но на финала на "Карлинг" миналата година, най-важния мач за клуба му по това време, Бербатов пропусна възможности, които при нормални обстоятелства би оползотворил.

Изглежда, нервността му покрай преместването в Юнайтед обаче изкара най-доброто от него в последните часове на трансферния прозорец.
Фъргюсън подписа с Бербатов, за да добави нова възможност към клуба. При всичките им ценни играчи в атака отборът придоби истински номер 9 - способен да раздаде всички сили за целта, да вкара съотборниците си в играта, играч, който има осезаемо присъствие в наказателното поле. Бербатов не е стандартният човек, който напира към целта. Той е прекалено талантлив за това.
Той има мек удар, отпуснато тяло и сръчно подаване. И първото му докосване до топката я изпраща в правилната посока, като кукла на конци. С ръста си от 6 фута и 2 инча (189 сантиметри), Бербатов осигурява на Фъргюсън нужната височина, за да посреща пасовете, да свали последната линия на защитата, да навлезе по-дълбоко, да намери повече пространство и да се обърне. Може да води линията, за разлика от Уейн Рууни и Карлос Тевез.

Роналдо е неговият най-убийствен бегач отсреща. Бербатов може да бъде разгърнат на върха на тройно насочена атака, заедно с Рууни и Роналдо или в партньорство с Рууни и Тевес. Но нито Рууни, нито Тевез са свързващи играчи като Роби Кийн. Ще може ли който и да е от тях да направи същото жестоко партньорство с Бербатов? Кийн и Бербатов отбелязаха в комплект 45 гола през всеки от последните 2 сезона.Това беше най-обиращият страхопочитание тандем от средата на 90-те години насам.

"За някой толкова висок Димитър притежава абсолютно всичко", коментира Кийн. "Той е фантастичен, много интелигентен играч, който познава и разчита играта наистина добре.Ще ми се да мисля, че и аз мога да бъда също толкова интелигентен", призна още той.В Тотнъм Бербатов и Кийн бяха специални

Но се преместиха в по-големи клубове, вече претъпкани с елитни играчи. На фона на Фърдинанд, Гигс, Скоулс, Ван дер Сар, Бербатов ще осъзнае, че вече не е чак толкова специален. Но той няма да се тревожи чак толкова за това. И просто ще играе.Едно е сигурно - и в двата си сезона с "шпорите" на Бербатов му отне известно време, за да достигне върховата си форма.Преди Коледа той беше отбелязал само 7 гола и 10 - в по-предишния сезон. Завърши двата сезона с общо 23 за Тотнъм. Най-добрата му форма дойде след януари, макар че в Юнайтед едва ли ще има лукса да чака толкова дълго. Този сезон Юнайтед изглеждаше по-неспособен без Кристиано Роналдо, който отбеляза 42 гола миналия сезон, а Бербатов ще бъде важният играч срещу Челси в неделя.

В лицето на българина отборът вече има още един печелещ мачове играч. Футболист, който за части от секундата може да обърне резултата.
В Юнайтед Бербатов има клуб, чрез който може да облече блестящите доспехи, които до момента упорито го отбягваха. Сега зависи от него да докаже, че наистина е перфектният нападател, заявката за което даде на финала на Шампионската лига с Байер Леверкузен.

Гари Джейкъб
в. "Таймс"
(специално за "Неделен Стандарт")

  Сподели
252