Челси иска да остави Арсенал без компенсация за Фабрегас


Н. Гавазов

Челси иска да остави Арсенал без компенсация за Фабрегас

Челси се опитва да съгласува сделката по привличането на полузащитника на Барселона Сеск Фабрегас по такъв начин, че Арсенал да не получи нито пени за своя бивш капитан. През миналата седмица стана известно, че "артилеристите" не са се възползвали от своето приоритетно право за покупка на Фабрегас. За сметка на това, 27-годишният футболист е близо до преминаване в Челси.

Очаква се, че тази седмица ще бъде извършен пробив в преговорите и може въпросът ще бъде решен в близките дни. Тогава Фабрегас ще може да се съсредоточи върху представянето си за националния отбор на Испания на Световното в Бразилия.

През 2011 година Барселона закупи Сеск от Арсенал при сложни условия на сделката на стойност 25.4 милиона паунда. Всяка година, която Фабргас провежда в Каталуния, носи на "артилеристите" още 800 000 паунда.

Също така Барселона и Арсенал имат договорка за бонус в размер на 4.4 милиона паунда, ако каталунците два пъти спечелят Примера дивисион и един път Шампионска лига в продължение на първите пет години след завръщането на Фабрегас в родния клуб. Отсега е ясно, че "артилеристите" няма да видят този бонус.

До този момент Арсенал е прибрал от продажбата на Фабрегас повече от 28 милиона паунда. Най-накрая, на "артилеристите" се полагат 50% от печалбата от последната продажба на Сеск, т.е. половината от сумата, която ще надхвърли 28 милиона паунда.

Според информацията, първоначално Барселона е поискал 30 милиона паунда за своя футболист, но Челси е намалил цената до 28 милиона паунда. На практика, каталунците няма да отчетат печалба от продажбата на футболиста и Арсенал ще остане с празни ръце.

 

  Сподели
88