Венгер: Секретът за успеха на Арсенал е много прост


Н. Гавазов

Венгер: Секретът за успеха на Арсенал е много прост

Експертът на Eurosport Арсен Венгер даде обширно интервю, в което разказа защо Арсенал е един от кандидатите за титлата и кой е ключът към успехите на "артилеристите". Френският специалист също така сподели мнението си за предстоящия мач между Манчестър Сити и Челси тази вечер, както и за значението на срещата между Арсенал и Ливърпул.

- За съжаление, Арсенал загуби първото място в таблицата. Как виждате по-нататъшното развитие на събитията?

- Да, ние имаме една глобална цел - отново да си върнем първото място. Трябва да кажа, че през последните девет-десет мача Манчестър изглежда превъзходно. Но ние имаме 53 точки след 23 мача, а това не е лошо. Трябва да продължаваме да се движим напред и да се съсредоточим върху представянето си. Ако запазим стабилни резултатите си, отново ще се върнем на върха. Да се надяваме, че останалите отбори в един момент ще отстъпят.

- В какво се състои успехът на Арсенал през този сезон?

- Стабилността и подборът на играчите. В продължение на дълго време ние имахме работа с Арсенал, чиито цикъл на живот бе ограничен. Отборът всеки път растеше и прогресираше, но в един момент ние губехме големи играчи. От нас си тръгваха по двама лидери на сезон и се налагаше да започваме всичко отначало. Сега за първи път задържахме нашите футболисти, добавяйки към тях Йозил и...воала - всичко се оказа толкова просто.

- Има усещане, че никой не ви вярва...

- Нека не забравяме, че се намираме в голяма надпревара подобна на Формула 1 и се сражаваме с отбори, които имат по-големи възможности от нашите. Може да спечелиш една Гран-при, след това втора и трета, но това не може да се прави постоянно. Разбирам скептицизма, но в това се състои и нашата работа - доказва обратното. На скептицизма може да отговорим само с представянето си на терена.

- Не ви ли пречи, че хората не ви вярват?

- Не се безпокоя за това. Знам, че има много хора, които искат да печелим. Сега те са влюбени скептици, а нашата задача е да ги превърнем в такива, които обичат и вярват.

- Как ви се струва сегашният Манчестър Сити?

- Разбира се, "гражданите" поразяват. Сити има изключителна настъпателна мощ. Този отбор не е непобедим, но той има своя ритъм и е много трудно да ги изкараш от него. Но сега е още средата на януари, а наградите се връчват през май. Във футбола играят хора и това, което изглежда непоклатимо сега, може да се окаже много крехко по-късно. Ние трябва да разчитаме преди всичко на себе си, на своето представяне. Да се надяваме, че има шанс да изпреварим Сити.

- Според вас, Манчестър Сити ли е фаворит за титлата?

- Да. Те, а също така и Челси. Юнайтед в момента е далече в таблицата, но "червените дяволи" ще скъсат на много нервите през този сезон.

- Какво ще кажете за Ливърпул?

- Не бих ги определил за фаворити. Но знаем, че те, както и при Сити, имат голям атакуващ потенциал. Те се намират на четвърто място, а е много трудно да изпревариш три отбора, защото и трите тима трябва да отстъпват. Това се случва много рядко.

- Според вас, завръщането на Моуриньо позитивно ли се отрази на играта на Челси?

- Да, но нека не забравяме, че "сините" спечелиха Лига Европа и заеха трето място в шампионата на Висшата лига с Рафа Бенитес, така че Жозе не започна своята работа от нулата. Според мен, дейността на Бенитес не бе оценена по достойнство и това е много обидно, тъй като Рафа се намираше в много сложни условия.

- Травмата на Агуеро ще се отрази ли на играта му в решаваща част от сезона?

- Знаете ли, това е правилен въпрос. Агуеро е много важен футболист за решаващите мачове, той изглежда фантастично. Честно казано, аз много обичам да наблюдавам играта му. Когато той получи травма, нека не бъдем лицемери, аз възприех това като сериозно отслабване на конкурента. Но като човек, който обича футбола, боли ме за него, защото Агуеро не е само водещ футболист, но и човек с безупречно поведение. Сити обаче разполага с Джеко, Негредо и Йоветич.

- Нека поговорим за предстоящата среща между Сити и Челси. Как си представяте този мач?

- Бих отдал предпочитание на Сити, защото те играят у дома, където на практика са непобедими. Мисля, че ще видим прекрасно тактическо сражение. Моуриньо ще заложи на контраатаките, а възпитаниците на Пелегрини ще се постараят да създадат максимален натиск върху отбраната на "сините" Също така Сити има известно преимущество след блестящата си игра против Тотнъм, докато Челси изпита разочарование в мача с Уест Хем.

- След това е срещата ви с Ливърпул. Смятате ли, че през този месец във Висшата лига ще се решат много неща?

- Да. Но мисля, че нещата ще се прояснят през март. Всичко може да се реши за една седмица. През този период има мачове от плейофите в Шампионска лига и решаващи срещи от Купата на Англия. Може така да се развият нещата, че този отрязък да завърши с нищо.

- Чувства се, че в различни периоди се стараете да се опирате на играчи, които се намират в най-оптимална форма. Сега това е Санти Касорла.

- Да, той се намира в отлична форма - подава и вкарва сам. Това е много важно за отбора, защото загубихме Рамзи и Уолкът, когато те се намираха същата превъзходна форма. Сега именно Касорла оказва най-голмо влияние върху нашата игра.

- Нека насочим погледа си към Франция. Как мислите, Монако може ли да изпревари ПСЖ?

- Мисля, че Монако все пак ще завърши на второ място. Не съм пророк, но ако ми се наложи да залагам, аз ще се доверя на ПСЖ. Но искам да поздравя Монако. Харесва ми начина им на игра, харесва ми какво те правят от началото на сезона. Но ПСЖ изглежда по-зрял, по-опитен и класен отбор. В дългосрочна перспектива именно това има значение.

 

  Сподели
194