Заподозряха Челси във връзка с компании, владеещи права на играчи (схема)


Н. Гавазов

Заподозряха Челси във връзка с компании, владеещи права на играчи (схема)

Челси е заподозрян във връзки с компании, владеещи правата на футболисти. Както е известно, във Висшата лига на Англия е забранено трети лица да владеят част от правата на играчите, с което се цели да бъдат пресечени различни корупционни практики.

В същото време разследване показва, че Челси е партньор на такива компании като Quality Sports Investments и Quality Football Ireland, владеещи правата на много европейски футболисти и получаващи от това приходи от продажбата на спортистите. Сред основателите на тези компании е агентът на мениджъра на Челси Жорже Мендеш и бившият изпълнителен директор на "сините" Питър Кениън.

Например, Quality Football Ireland е получил 50% от продажбата на Рики ван Волфсфинкел от Спортинг в Норич. Компанията владее правата на много футболисти от шампионата на Португалия.

Висшата лига на Англия забрани на трети лица да владеят правата на играчи от английските първенства след трансфера на Карлос Тевес и Хавиер Масчерано в Уест Хем през 2006 година. В същото време не се предвижда забрана на владеенето на правата на играчи от други първенства извън Острова.

На този етап Лигата отказва да коментира връзките на Челси с подобни компании.

В същото време УЕФА заедно с изпълнителният директор на Висшата лига Ричард Скадъмор лобира във ФИФА за пълна забрана на тази практика, която създава условия за поява на корупция.

  Сподели
91