Защо Бербатов е перфектният избор за Арсен Венгер?


А. Йорданов

Защо Бербатов е перфектният избор за Арсен Венгер?

С наближаването на зиминият трансферен прозорец, който отваря на 2 януари, спекулациите около Димитър Бербатов не спират, даже обратното. До момента се знае, че три турски отбора имат апетит към роденият в Благоевград футболист. Това са Трабзонспор, Бешикташ и Галатасарай, който ще играе на 1/8 финал срещу Челси в Шампионската лига. Все пак си мисля, че шансът на Бербо да отиде в южната ни съседка е малък, въпреки възрастта си и заплатата, която ще му бъде давана. Най-сериозният отбор от тези трите в момента е Галатасарай, където има нападатели като Дидие Дрогба и Бурак Йълмаз, Юмут Булут - все опитни и добри футболисти, което обезсмиля подобен трансфер.

Нека да се насочим към желанието на Арсенал към Бербатов. Разбира се, то не е потвърдено от една от двете страни, но хората са го казали: "Няма дим без огън", така че със сигурност нещо има. Още повече, че според някои медии на Острова, наставникът на "топчиите" Арсен Венгер е изпратил SMS на Митко, който гласи "Be ready", което на български се превежда така: "Бъди готов".

Едно е ясно, че на "Емирейтс" се нуждаят горещо от нападател, тъй като ясно си пролича в последните мачове за първенство, че Оливие Жиру се нуждае от почивка. Да, Арсенал имат и друг нападател и това е Яя Саного, но френският младежки национал е контузен и със сигурност е с няколко класи под нивото на Бербатов.

В последните седмици се заговори, че юношата на Реал Мадрид Алваро Мората е в полезрението на "артилеристите". Определно в това 21-годишно момче има хляб, но има още доста мачове да изиграе, докато се превърне в класен нападател. През този сезон, той получи няколко възможности от Карло Анчелоти на "Сантяго Бернабеу" да се докаже и може да се каже, че не убеди феновете с представянето си.

Убеден съм, че ако Венгер има интерес към някой от двамата футболисти, Бербатов е по-добрият вариант. На първо място, защото Мората няма почти никакъв опит, да не говорим, че разликата във футбола, който се играе в Англия и Испания е огромна. На второ място, Бербатов ще излезе доста по евтин на ръководството на лондочани. Според последните информации, неговата цена е около 2-3 милиона паунда, което едва ли ще бъде някакъв проблем за Арсенал да извади тази сума. Мората пък ще излезе поне пет пъти по-скъп. И на трето място, ако Венгер предпочете Бербатов, той ще има двама равностойни футболисти в предни позиции. При едно евентуално отпадане от Шампионската лига от Байерн Мюнхен, което е твърде възможно, френският специалист ще може да избере един от двамата да играе без да се притеснява, защото съгласете се, че на Мората ще му трябва време да се приспособи към начина на игра във Висшата лига.

  Сподели
309