Арсенал и Евертън не се победиха


Н. Гавазов

Арсенал и Евертън не се победиха

Арсенал и Евертън не успяха да се победят в мач от 15-я кръг на Висшата лига на Англия. Двата отбора завършиха при резултат 1:1 след голове на Месут Йозил в 80-та минута и Жерард Делофеу четири минути по-късно. Точката остави "артилеристите" на първо място в класирането на пет пункта пред най-близките преследвачи Ливърпул и Челси, докато Евертън се приближи на точка от четвъртия Манчестър Сити.

Евертън не бе допускал гол в своята врата в три поредни мача навън. За последно подобна серия "карамелите" постигнаха през 1995 година, когато в четири срещи опазиха суха вратата си. При вълшебника Роберто Мартинес всичко можеше да се случи, но другият магистър на вълшебните науки от Германия реши да лиши мърсисайдци от повторение на това постижение.

Гостите се отнесоха много внимателно към въпроса с опекунството на Месут Йозил, което може би се отрази на цялостната игра на лондончани през първата част. Отделно от това мърсисайдци започнаха мача много амбицирано и доминираха през всичките 45 минути на полувремето. За Арсенал това бе пък най-слабото начало на двубой от сегашната им кампания. Тук ще отбележим, че Мираляс, Овиедо и Баркли имаха добри възможности за отбелязване на гол, но или мерникът им бе неточен, или Шчесни бе внимателен на своя пост.

След почивката интензивният характер на мача, с опасни атаки към двете врати се запази. Уилшър, Касорла и Йозил се опитваха с индивидуални действия да решат въпроса с преодоляването на добре организираната отбрана на гостите, но без успех. В 51-та минута Санти стреля мощно към Хауърд и буквално всички съперници легнаха на тревата за да неутрализират удара на испанеца. Войчех Шчесни също имаше работа - пробивът на Пиенаар остави зад себе си много от "артилеристите" и се наложи полският национал да спасява съотборниците си.

Венгер не издържа и в средата на втората част реши да направи тройна смяна, с което французинът реши да добави повече агресивност в атаката. Планът на Арсен за малко не сработи - току що влезлият Фламини за малко да вкара топката в мрежата на Евертън. С повече късмет се оказа Месут Йозил. Росицки от левия фланг центрира към далечната греда, където Уолкът с глава изпрати кълбото към Жиру. Впрочем, французинът не успя да пипне топката, защото до него се оказа Йозил - 1:0.

До края оставаха малко минути и поради тази причина изглеждаше, че 21-та асистенция на Уолкът от август 20121 година ще бъде решаваща. За жалост на феновете на лондончани и за радост на мърсисайдци, това не се случи. Жерард Делофеу успя да реализира поредното блестящо действие на Овиедо, който продължава да громи съперника по левия фланг.

В крайна сметка се получи равенство, което в голяма степен зарадва гостите.

 

  Сподели
151