Четири причини, заради които Арсенал няма да стане шампион


Н. Гавазов

Четири причини, заради които Арсенал няма да стане шампион

На фона на най-успешния старт на сезона от 2007-ма година насам, перспективите пред Арсенал в борбата за титлата отново излязоха на преден план, макар че напоследък клубът научи своите фенове на това, че всякакви разсъждения на тази тема са табу. Все пак, колективът от Лондон е първи в класирането, на две точки от преследвачите си Челси и Ливърпул и на повече от пет пункта от двата манчестърски гранда. Статистически погледнато, всичко е прекрасно, но ние ще посочим четири причини, заради които Арсенал няма да бъде шампион в края на настоящия сезон.

1. Дълбочината на състава

Манчестър Юнайтед съгласно общественото мнение се намира в дълбока криза, преди три седмици същото се отнасяше за Челси, Сити изглежда прекалено нестабилен за да се бори за титлата, Тотнъм пък вкара само пет гола с игра през този сезон, а вратарят на Ливърпул направи най-много спасявания от всичките си колеги във Висшата лига на Англия. На този фон "артилеристите" изглеждат най-обиграни и уверени в силите си, но нека не забравяме, че са изминали само девет кръга от началото на сезона, а трябва и да признаем, че в последните си три мача отборът на Арсен Венгер определено регресира. Най-добре се видя проблемът с дълбочината в състава на Арсенал в снощния мач с Челси, когато вторият отбор на "сините" помете втория отбор на своя градски съперник. Ако трябва да бъдем по-конкретни, в момента само три позиции в тима на Венгер са напълно окомплектовани - вратарската, левият фланг на отбраната и центъра на полузащитата. С такъв малочислен състав е чудо да се бориш на три фронта и да издържиш до края надпреварата.


2. Слаба отбрана

Съгласно статистиката, 40% от шампионите на Англия са станали отбори, които са допуснали най-малко голове от всички. Отсега ще кажем, че по този показател Арсенал няма да стане шампион, защото в девет мача допусна девет гола. Миналата година Юнайтед стана първият отбор за последните 13 години, който спечели Висшата лига, допускайки повече от гол на мач, но за сметка на това "червените дяволи" вкараха 11 повече от всеки един от своите конкуренти. Арсенал в момента допуска приблизително колкото миналогодишния Юнайтед, но дори не е близо до резултатността на шампиона от сезон 2012/13. Как тогава може да говорим за титла, ако разбира се не започнат да се подобряват тези показатели.


3. Отсъствието на манталитет на победител

Това правило стана нарицателно за Арсенал през последните години и е факт, че то си има своите основания. Ако нещо глупаво трябва да се случи, то ще сполети точно "артилеристите". Нека да не се връщаме за примери назад в миналото, но опитът показва, че за "артилеристите" добрата игра съвсем не означава гаранция за успех. Може да е банално, но са изминали само девет кръга, как тогава за толкова кратко време може да твърдим, че старият проблем - да не може да се направи последната крачка по пътя за трофея - е останал в миналото и отново няма да изиграе решаваща роля през този сезон. Да кажем в мачовете през декември. Или в края на зимата? Някой ще опонира и ще спомене Йозил... Трансферът на немеца даде необходимия импулс в играта на отбора, но не реши главните проблеми като дълбочина на състава и отсъствието на втори нападател. Бендтнер игра ли снощи? А относно Месут, полузащитникът го видяхме в трудните моменти на Реал и Германия. Как да очакваме, че Йозил ще е по-различен в толкова динамичен шампионат, какъвто е Висшата лига?


4. Лекият календар

Неотдавна Карагър заяви, че Арсенал побеждава само леки съперници. Бившият футболист на Ливърпул моментално си спечели негативните коментари от страна на феновете на Арсенал, но дали Джейми не е прав? До този момент лондончани изиграха девет мача във Висшата лига, като последният двубой е срещу новака Кристъл Палас. Ако погледнем към резултатите от миналата година, в момента Арсенал трябваше да има минимум 24 точки, защото в 8-те си аналогични мача от миналия сезон отборът постигна победи. Като прибавим и трите задължителни точки срещу Палас в миналия кръг, сега "артилеристите" дори трябваше да са с пълен актив от точки, а отборът на Венгер на практика има само 22 пункта. Календарът за Арсенал до този момент наистина е лек, а главните изпитания тепърва предстоят. Нека само погледнем какво очаква "артилеристите" до края на ноември: домакинство на Ливърпул, гостуване на Борусия, гостуване на Юнайтед, домакинство на Саутхемптън и Марсилия (тук може да възникнат проблеми с излизане от групата). Следва пауза от два относително спокойни декемврийски мача и отново: домакинство на неудобния Евертън, гостуване на Наполи (най-вероятно решаващ мач за излизане от групите на Шампионска лига), гостуване на Сити и домакинство на Челси. След това идва три мача за пет дни... пак се връщаме на дълбочината на състава. За контузени и наказани играчи няма да говорим.

Изводът, който трябва да направим от казаното по-горе е, че прекалено рано е феновете на Арсенал да изпадат в еуфория и да кроят планове, как ще празнуват титлата в края на сезона. Защото не бива да забравят, че освен горните четири причини, заради които е твърде вероятно да не станат шампиони, има още пет фактора, които също биха им попречили - Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Челси, Ливърпул и Тотнъм.


P.S. Авторът на този материал обещава, че ако все пак Арсенал спечели Висшата лига на Англия, ще напише статия на тема: "Пет причини, поради които Арсенал стана шампион". Успех на всички отбори и най-важното е да се наслаждаваме на футбола.

 

  Сподели
241