Карагър: Академиите трябва да бъдат само за британци


Н. Гавазов

Карагър: Академиите трябва да бъдат само за британци

Неотдавна завършилият своята кариера защитник на Ливърпул Джейми Карагър смята, че английските клубове трябва да се съсредоточат върху възпитаването на собствени звезди. Както е известно, на Острова не спират разговорите за това, че в страната не достигат собствени футболисти от световна класа. В Англия се намира най-силното първенство на планетата, а парадоксалното е, че националният отбор не показва резултати, които да предизвикат възхищение.

Според Карагър, в младежките отбори на английските клубове не трябва да има чужденци.

"Академиите трябва да бъдат само за нашите деца, но ако все пак закупите чужденец, той трябва да играе в основния отбор. Пробиването в основния състав не трябва да се превръща в лесна задача. Легионерите винаги а били важни за нашето първенство, но в сегашната ситуация, в която академиите са пълни с чужденци, какви са шансовете за английските футболисти, ако те не могат да попаднат дори в дублиращите или младежките тимове? Нека да им дадем шанс", заяви Карагър.

На практика данните на Висшата лига и Карагър силно се различават: 95% от футболистите между 16 и 18-годишна възраст са британци, а сред 21-годишните този процент е 75. Безпокойството на Джейми от този факт обаче не намалява.

"Сега може да купиш чуждестранен играч за 290 000 евро и в края на сезона, ако той не заиграе, ти си похарчил за него само 290 000 евро. Ако се намирах в младежкия отбор и Ливърпул беше взел на моята позиция капитана на националния отбор на Франция сред 18-годишните, това щеше да ме изкара от релси. Не мисля, че е добре и за чужденците, които на 15-16 години напускат родината си. Мисля, че цялата тази схема не работи добре", каза още бившият футболист.

 

  Сподели
122