По тънък лед


Н. Гавазов

По тънък лед

До старта във Висшата лига на Англия остава по-малко от седмица, а в списъка с нови футболисти на Арсенал стои само едно име - Яя Саного, който пристигна със свободен трансфер от втородивизионния френски Оксер. Не само FUTBOL TV, но и многобройните привърженици на "артилеристите" не разбират, какви са причините Венгер да не се възползва от създалата се ситуация във Висшата лига на Англия - нови мениджъри в Манчестър Сити, Челси и Манчестър Юнайтед, тежка програма на шампионите, колеблива игра на "гражданите", трансферната сага около Гарет Бейл - и да осъществи качествени трансфери, с които да се замеси в борбата за титлата още в самото начало на сезона. Защо толкова дълго Арсен се бави с подсилването на отбора, което на този етап е жизнено необходимо?

Гонсало Игуаин досега щеше да получи медицинско образование - толкова често преминаваше аржентинеца медицински прегледи в Арсенал, но в крайна сметка нападателят избра да защитава цветовете на Наполи. Никой не разбра причините за провала на сделката. Още по-загадъчни изглеждат нещата около Бернард, за когото на "Емирейтс" следяха от края на миналия сезон. Бразилецът трябваше да пътува до Лондон за медицински прегледи, но в крайна сметка се установи в Шахтьор. Жулио Сезар остана недоволен от заплатата, която Венгер му предложи, а в Суонзи се изсмяха на офертата на Арсенал за Ашли Уйлямс, но и лондончани се оттеглиха от преговорите, отказвайки да предложат още 4 милиона паунда за един от най-добрите бранители за миналия сезон, т.е. както се казва - предавайки се без бой.

За разлика от други години, "артилеристите" претърпяха провал дори във Франция - Белханда предпочете Динамо Киев, а Обамеянг Борусия Дортмунд. В същото време инатът в ситуацията с Луис Суарес става по-голям, след като днес се разбра, че Арсенал готви още една оферта за уругваеца.

Ето, това е трансферната политика на Арсен Венгер. Сезонът чука на вратата, а французинът не е подсилил нито една позиция! Добър опорен полузащитник, поне един централен защитник и футболист, който да вкарва голове - това е минимумът, който очакваха феновете на Арсенал от Венгер това лято - но в отговор получиха тишина, един спорен млад футболист и опити да бъде убедено ръководството на Ливърпул да се раздели със Суарес. Впрочем, става дума за играч, на когото Венгер няма да може да разчита до октомври.

Нека погледнем например какво прави съперникът на Арсенал в плейофите за Шампионска лига, турският Фенербахче. Истанбулци подписаха с Бруно Алвеш, с Михал Кадлец от Байер и с Еменике. Тази седмица нашите турски приятели съобщиха, че се очаква още един голям трансфер, с което на практика ще бъдат подсилени всички линии на Фенербахче. По всичко изглежда, че Арсен възнамерява да изкара сезона с миналогодишните си футболисти. Със състава, който за малко да не се класира в топ 4. А този сезон се очертава да бъде много горещ. Само за две седмици Арсенал има да изиграе пет мача, като два от тях са квалификации в Шампионска лига, а един е сблъсъка с Тотнъм (може би в този ден Венгер ще получи един хубав футболен урок?).

Дали Арсен не е загубил чувството си за реалност и се надява, че стария център на отбраната ще играе все така силно, както срещу звездите на Виетнам и японските клубове? Или може би, че Жиру ще вкарва на ниво летни приятелски мачове? Или, че Диаби изведнъж ще престане да се контузва? Защо обаче Венгер не се вгледа в мачовете с Наполи и Галатасарай, в които лондончани не само не успяха да победят, но и загубиха от турците. Подчертавам думата турците, защото явно Венгер е забравил, че отборът му на 20 август е изправен пред тежък мач в ада на Истанбул.

Признавам си, че не съм фен на Арсенал, но ако бях такъв, досега щях да се обидя на ръководството, защото през зимата то обеща, че ще харчи големи пари. Заучените фрази бяха повторени малко преди края на миналия сезон. На практика обаче се оказа, че повечето провалени трансфери са заради финансови въпроси - от 4-те милиона за Уйлямс (забележете, самият играч поиска да играе за Арсенал) до някакви си 7-8 милиона за Бернард!

Защо Арсенал се бои да харчи? Аз не мога да отговоря на този въпрос, а едва ли това могат да направят и хора, които се намират близо до клубната управа. Защото по всичко изглежда, че властта е преминала в ръцете на Венгер, а какво е в главата на французина - само той си знае. Може би се очаква класиране за групите в Шампионска лига и гарантиране на доходи от това? Моля, моля. Това ще се разбере само 48 часа преди края на трансферния прозорец и подобен довод е несериозен и смешен. Ами, ако Арсенал не попадне в групите?

Наистина не ми се задават въпроси, не ми се и търсят отговори - това оставям на привържениците на Арсенал. Но е факт, че Венгер си играе със съдбата и води отбора по тънък лед, който ако се счупи, ще погълне всички на "Емирейтс". А както знаем, изкачването обратно на леда е по-трудно от това да паднеш от него, а дългият престой в студената вода гарантира само едно! Ще спестя тази дума, но дали тя ще ви хареса, "артилеристи"?

 

  Сподели
299