Hawk-Eye официално беше въведена във Висшата лига


П. Пенков

Hawk-Eye официално беше въведена във Висшата лига

Технологията за отчитане на попаденията официално беше представена като част от английската Висша лига. Тя ще влезе в действие още през този уикенд в двубоя за Къмюнити Шийлд между Уигън и Манчестър Юнайтед на стадион "Уембли", бивайки определена като най-значимото нововъведение в английския футбол през последните 150 години. Така наречената система "Hawk-Eye" (Орлово око) използва 14 камери, които само за стотни от секундата ще изпращат сигнат до часовника на съдията, относно това дали топката е преминала голлинията.
Signal: Arsene Wenger shows off the watch referees will wear to alert them the ball is over the line
Технологията официялно беше представена на стадион "Емирейтс" от генералният директор на Футболната Асоциация Алекс Хорн. Ето какво заяви той: "Това е една от най-големите промени в английския футбол в последните 150 години, случвайки се имено за този важен юбилей. Целта на тази технологията е реферите да успяват да взимат правилните решения във всяка една ситуация."
Here to stay: A rival system, GoalControl, was used at the Confederations Cup and will be installed at next summer's World Cup
Странното в случая е, че технологията, че бъде спирана по време на срещите от Шампионска лига и Лига Европа, тъй като от УЕФА се обявиха строго против въвеждането на каквито и да било технологии във футбола.

"ФИФА реши да въведи технологията с помощта на Футболната Асоциация на Англия. Аз бях против. Не съм настроен негативно към самата технология, а срещу технологичните нововъведения във футбола. Един ден ще се въведе технологията за голлинията, в друг за засадите, а в трети за корнерите. Тогава футбола ще започне да губи от чара си," сподели Мишел Платини в интервю за Sportsmail.

  Сподели
258