Най-ярките събития в английския футбол през отиващата си година


Н. Гавазов

Най-ярките събития в английския футбол през отиващата си година

2012 година беше пълна откъм събития в английския футбол, някои радостни, а някои не толкова, но във всеки случай винаги интересни и запомнящи се. В края на изминалата година винаги е приятно да обърнем поглед назад и да си освежим паметта с най-ярките събития през последните 12 месеца.


Джон Тери отново се прости с капитанската лента в националния отбор на Англия

ФА официално потвърди, че централният защитник Джон Тери за втори път в своята кариера е лишен от капитанската лента в „Трите лъва". Футболните чиновници прецениха, че „моралният облик" на капитана на представителния тим на страната трябва да бъде много чист и да съответства на някакви стандарти. Капитанът на Челси бе обвинен в расистки обиди срещу Антон Фърдинанд от КПР, а резултатът от цялата работа е, чеФабио Капело си подаде оставката.


Ливърпул спечели Купата на Лигата

В невероятен и страстен финал за Купата на Лигата Ливърпул преодоля Кардиф Сити чрез серията на дузпите. Мърсисайдци изстрадаха победата и спечелиха своя първи трофей за последните си 6 години. Заедно с Купата на Лигата „червените" получиха билет и за Лига Европа.


Челси се класира за ¼-финалите на ШЛ след невероятен обрат срещу Наполи

Първият мач беше загубен от „сините" с резултат 1:3 и отборът трябваше да връща дефицит от два гола срещу съперник, който изглеждаше много заплашително и опасно в Италия. Повечето специалисти отписаха лондончани, но старата гвардия на „аристократите", която беше отписана буквално избута Челси в следващата фаза на турнира, в тежък мач, в който постигна нужния резултат от 4:1 над Наполи. Немалка роля в това изигра назначаването на Ди Матео за мениджър, който и да не внесе нови тактически решения, успя да сплоти своя колектив и да го вдъхнови за победи.


Трагедията на Фабрис Муамба

Четвъртфиналния мач от Купата на Англия между Тотнъм и Болтън бе прекратен заради инцидент с играча на гостите Фабрис Муамба. Полузащитникът на Болтън внезапно се хвана за гърдите и рухна на тревата. Реферът Хауърд Уеб взе решение да спре играта. Според информации в пресата, бившият национал на младежкия тим на Англия около 20 минути не е дишал, но все пак докторите са успели да върнат сърцето му към работа. След продължително лечение Муамба отново се върна към пълноценен живот, но без повече да се занимава с професионален футбол.


Рой Ходжсън оглави националния отбор на Англия

Името на Ходжсън фигурираше още след напускането на Капело. Заедно с него в медийното пространство се спекулираше и с фамилията на Реднап. След няколко месечни спекулации, Футболната асоциация направи своя избор в лицето на бившия наставник на националния отбор на Швейцария през 1994 година, а също така и на Финландия през 2006-2007 година.

 

Гол на Рууни беше признат за най-добър в историята на Висшата лига на Англия.

За най-добър гол във Висшата лига на Англия беше признат невероятният удар на нападателя на Манчестър Юнайтед Уейн Рууни в мача против Манчестър Сити. Стотици хиляди фенове от целия свят взеха участие в гласуването и болшинството от тях избраха попадението на Рууни през февруари 2011 година. Ударът на Рууни събра 26% от гласовете. Второ място зае попадението на Денис Беркамп във вратата на Нюкасъл през март 2002 година (19%), а трети е Тиери Анри, чийто гол през октомври 2000 година огорчи Манчестър Юнайтед.


Челси спечели Купата на Англия

Финалният мач за Купата на Англия на „Уембли" завърши с победа на Челси над Ливърпул с резултат 2:1. Мечтата на „червените" за спечелване на два трофея в един сезон така и не бе изпълнена, за разлика от „аристократите", които завоюваха Купата на Англия и Шампионска лига.

 

Манчестър Сити стана шампион на Висшата лига на Англия сезон 2011/12

Мачът Сити - КПР, а и цялостното развитие на сезона във Висшата лига дава съвсем просто обяснение защо Премиършип е най-популярното първенство на планетата. Отбелязвайки два гола в допълнителното време на мача, „гражданите" успяха да изтръгнат победата от КПР, а заедно с това и шампионската титла в Англия. Авторът на „златното" попадение стана Серхио Агуеро.


Челси елиминира Барселона и спечели финала на ШЛ

Полуфиналният мач между Челси и Барселона може да влезе в учебниците по история със своя умопомрачителен драматизъм. Лондончани не загубиха от Барселона и се класираха за финала в най-престижния европейски клубен турнир с общ резултат 3:2. Каталунците бяха фаворити в сблъсъка, а на „Камп Ноу" мнозина предричаха разгром за „аристократите". Това мнение се затвърди след изгонването на Джон Тери в първата среща. Челси обаче не загуби, отбелязвайки красив спасителен гол и напълно заслужено се класира за финала в турнира. Мачът затвърди и мнението, че испанците нямат план В и са бедни откъм треньорски решения - преди две години им го показа Интер, а сега и Челси.

Битка до последно и отдаване на силите до последно - това е девизът, който осигури успеха на „сините" в най-престижния турнир на планетата. Мюнхенци атакуваха през цялото време на мача и в 83-та минута успехът им се усмихна - Контенто центрира към далечната греда и Мюлер нанесе класен удар за 1:0. Чех нямаше какво друго да направи, освен да извади топката от мрежата си. Последваха замени, но положението на Челси се оказваше безнадеждно. Англичаните обаче не мислеха да се предават. В 88-та минута гостите спечелиха първия си корнер в мача и след центриране на Хуан Мата, Дидие Дрогба вкара с глава за 1:1. В серията с дузпите за „сините" не успя да вкара само Хуан Мата, докато ударът на Олич бе спасен от Чех, а Швайнщайгер удари гредата. Решаващата дузпа отбеляза Дрогба, превръщайки се в герой на мача и донасяйки на Челси така желаният трофей.


Арсенал се класира по невероятен начин за ¼-финалите за Купата на Лигата

Арсенал във фантастичен, невероятен мач за Купата на Лигата успя да елиминира Рединг, губейки в хода на мача с резултат 0:4, но по някакво чудо доведе нещата до 4:4 в редовното време. В екстра-полувремената „артилеристите" вкараха още два гола и с общ резултат 7:5 продължиха напред. 12 гола в един мач - това може да се случи само в Англия, което още един път обяснява защо Висшата лига е най-популярният шампионат на земята.


Открит е паметник на Сър Алекс Фъргюсън

Манчестър Юнайтед изрази уважението си към своя треньор, издигайки му паметник близо до „Олд Трафорд". Сър Алекс 26 години е начело на „червените дяволи" и за това време успя да превърне отбора в световна сила, донасяйки му слава и многобройни привърженици по целия свят. Събитието се състоя на 23 ноември, преди мача на Юнайтед с КПР - именно този отбор беше първият опонент на Сър Алекс на треньорския мостик на „Олд Трафорд", а двубоят тогава се състоя на 22 ноември 1986 година.

Годината завърши, но не и сезонът. Нас ни очакват още много мачове от Висшата лига на Англия, така че „футболният пир" продължава и ни предстоят още много събития, които ще ни радват. Опитахме се да припомним някои от моментите, които ни държаха в напрежение, разочароваха и радваха, но така или иначе не могат да бъдат заличени от съзнанието ни. Това беше 2012 година.

През новата 2013-та година FUTBOL TV желае на своите читатели здраве, благополучие и късмет! Нека тя донесе повече усмивки и добро настроение. И победи, много и големи на любимите отбори. Гледайте и обичайте футбола, това е източник на позитиви!

 

  Сподели
169