Добрият и лошият Коледа. Обзор на 18-ти кръг на Висшата лига на Англия


Н. Гавазов

Добрият и лошият Коледа. Обзор на 18-ти кръг на Висшата лига на Англия

Скучният на пръв поглед 18-ри кръг се оказа не по-малко вълнуващ от предишните 17 и в крайна сметка бе оцветен от погрома, който Челси устрои на Астън Вила, а също така от съкращаване на разликата между двата манчестърски съперника. Не по-малко неочаквана бе голямата победа на Ливърпул над Фулъм, в мач, в който главният герой стана, вие няма да повярвате - Стюарт Даунинг. За това чудо и не само това - в традиционния обзор на кръга от английската Висша лига.


1. Астън Вила стана жертва на високата конкуренция в полузащитата на Челси

С подобно изобилие от разнообразни и много талантливи атакуващи полузащитници, трябва да кажем, че никой от тях не може да си гарантира титулярното място при Бенитес, включително Азар и Мата, така че всеки един от тези футболисти ще се опита да използва пълноценно всяка минута на терена. Именно поради тази причина изринаха отбраната на Вила не само попадналите в стартовия състав Мата, Азар и Моузес, но и техните резерви Оскар, Рамирес и Пиасон. Дори при Рамирес се появи нов конкурент в опорната зона, ако считаме за такъв Давид Луис, който както обеща Бенитес получи място в средата на терена. Бразилецът спокойно може да стане рекламно лице на едни известни батерии, заменяйки успешно прословутите зайци - Давид постоянно иска да бъде в центъра на събитията и независимо, че понякога неговите действия будят не само учудване, но водят до голове в собствената врата, защитникът (полузащитникът) със своята енергичност обещава, че най-малкото, което ще видим в тази част на терена е скуката.

2. Най-добрата отбрана + най-лошата атака = място в средата на таблицата

Ако в Англия отчитането на точките става по системата „две за победа и една за равенство", Стоук Сити ще бъде конкурент на Манчестър Юнайтед, изоставайки от „червените дяволи" само на 5 точки! Тимът на Тони Пюлис загуби както лидера само три срещи, но за разлика от вицешампиона, който има едно равенство, „грънчарите" не загубиха и не победиха в цели десет мача - най-много от всички в Лигата. Пет от тях са нулеви равенства, едно от които стана това с Тотнъм. Към момента, в нито едно първенство на Европа (говорим за топ5) няма по-големи специалисти на двубоите 0:0, отколкото Стоук Сити. В същото време атаката на тима воден от Пюлис е най-лошата заедно с тази на Астън Вила и Куинс Парк. С всяка изминалата година „грънчарите" все по-малко и по-малко бележат. Колкото по-малко пропускат, толкова по-малко вкарват. И на всичкото отгоре успяват да останат в средата на таблицата. Ако Стоук имаше Ван Перси, щеше да стане шампион!


3. Манчестър Сити има нужда от освежаване линията на атаката

Който е гледал мача на шампионите с Рединг, ще забележи, че действията на Карлос Тевес и Серхио Агуеро бяха много предсказуеми и шаблонни. Същото важи в пълна степен и за влезлият като резерва Един Джеко. Според специалистите, най-вероятната причина за това са „мотивационните мероприятия" на Манчини. На практика, единствен Агуеро не е влизал в конфликт с италианския специалист, който все повече е обвиняван, че не умее да работи с хората си. Тевес след миналогодишните си истории в момента играе без страст и без спортна злоба. А Карлос без злоба е четвърт Тевес. През лятото Джеко, който за малко да се окаже в Байерн или Ювентус през лятото, продължава да не получава подкрепата на своя мениджър, въпреки отличните показатели, с които завърши сезона. А едва ли на босненеца му харесва ролята на „мегаджокер" - футболист от класата на Джеко подобно игрово време е много малко и на всичкото отгоре обидно. За Балотели е по-добре да помълчим, но общият извод е, че Манчини много „умело" управлява своите възпитаници, които за него никога няма да се хвърлят нито в огъня, нито във водата. А това ще доведе до проблеми за „гражданите" в по-нататъшните им мачове.

4. В Евертън няма незаменими

 

Съвсем неотдавна Дейвид Мойс определи сегашният състав на Евертън като „най-доброто негово произведение, откакто шотландеца е на „Гудисън Парк". Няма как да не се съгласим с Мойс, тъй като Евертън изглежда по-монолитен от всякога - чудо, което наистина е необяснимо на фона на ниските заплати в клуба, ограниченият бюджет (вижте само къде се намира Ливърпул в таблицата за класиране след лудите пари, които хвърли другия мърсисйдски клуб). Още по-голямо е учудването, че Евертън продължава да се държи здраво, въпреки загубите кадрово отношение, които понесе. За дълъг период от време аут е Фил Невил, престана да вкарва Никица Йелавич, а намиращият се в страхотна форма Маруан Фелайни си изкара глупава дисквалификация. И какво? Да, тежко е без белгиеца, тъй като „карамелите" се наложи да играят с двама нападатели и да си спомнят за Виктор Аничебе, но Евертън се справи с тежката задача и постигна заслужена победа на „Ъптън Парк", която засега оставя хората на Дейвид Мойс в борбата за топ 4 и прави от тима реален конкурент на Челси и Арсенал - без гръмки трансфери, без големи заплати и без излишни приказки.

5. Челси е неоправдано разточителен...

... по въпроса с Ромелу Лукаку, който вчера заяви, че иска да играе за УБА още един сезон, а не само до края на този (както стана ясно по-късно, Челси няма да си връща младия нападател през януари). Стъридж е с единия крак в Ливърпул, Фалкао не иска да напуска Испания, намеквайки че предпочита Реал Мадрид, а Лукас Пиасон, въпреки че си позволи да критикува по-големите си съотборници не може да вкара гол и от дузпа - всичко това няма ли да доведе до там, че Челси рискува да остане само с Торес през втората част от сезона? Необяснимо е поведението на „аристократите" да се откажат от възможността да отзоват най-добрия си футболист играещ под наем в отбор, който на практика е конкурент на Челси в борбата за евротурнирите. Впрочем, днес се появиха слухове, че Давид Вия може да се появи на „Стамфорд Бридж". Е, тогава ще почакаме до януари.

 

Събитието на кръга:

Феновете на Манчестър Сити посрещнаха Коледа в добро настроение. Отборът на Манчини при домакинството си на Рединг се движеше по ръба на една мини-катастрофа - равенството с аутсайдера и перспективата разликата с Юнайтед да нарасне на осем точки не се състоя. В третата минута на добавеното време центрирането на Давид Силва намери главата на Гарет Бари, чийто гол предизвика приятни носталгии по трибуните на „Етихад Стейдиъм". В същото време на „Либърти" хората на Лаудруп успяха да удържат лидера и за първи път от началото на сезона Юнайтед завърши наравно. Опонентите в този мач си размениха по един гол през първото полувреме, а след почивката „червените дяволи" създадоха достатъчно положения, за да си осигурят преднина от няколко гола, но чудото и гредите на „лебедите" не позволиха на Юнайтед да спечели три точки. Сега разликата между двата манчестърска гранда е четири пункта, а това обещава още по-безмилостна борба. Как да не обичаш Висшата лига на Англия?

Герой на кръга:

Челси, който победи Астън Вила с 8:0 и по такъв начин „аристократите" откраднаха празничното настроение на бирмингамските фенове.


Чудото на кръга:

Ливърпул постигна зашеметяваща победа с 4:0 над Фулъм, при това без да вложи много усилия срещу съперник, който имаше проблеми с отсъстващи футболисти. Чудото в този мач сполетя Стюарт Даунинг, който за първи път в 45 мача за „червените" вкара гол за Пуул и за първи път от половин година записа асистенция. Става дума за полузащитник, а не за вратар...


Неудачникът на кръга:

Съдията Антъни Тейлър, който обслужваше мача Уест Хем - Евертън. Рефера най-напред отмени редовен гол на Леон Осман, в средата на второто полувреме изгони Карлтън Коул, а в последните минути показа червен картон и на Дарън Гибсън. Двамата изгонени футболисти бяха наказани за опасна игра, въпреки че при ситуациите най-много заслужаваха жълти картони. Всичко това ще тежи на съвестта на Тейлър.


Изненадата на кръга:

18 гола бяха вкарани е последните четири мача между Арсенал и Уигън на „Ди Дабл Ю Стейдиъм" и очакванията бяха, че отново ще станем свидетели на няколко попадения. Гримасата на времето вероятно е основната причина да не видим голова ванкхалия, а също и добрата игра на Али Ал-Хабси, но така или иначе видяхме само един гол в този мач.


Тенденция на кръга:

Повече от половината удари на Стивън Флетчър се превръщат в голове - реализацията на нападателя е 53%. Единственият гол на Стиви в края на първото полувреме донесе трите точки на „черните котки" при гостуването им на Саутхемптън.

 

Цифра на кръга:

На сметката на Стоук Сити след нулевото равенство с Тотнъм вече има 5 мача с подобен резултат. „Грънчарите" завършват при 0:0 повече от всеки друг отбор от топ 5 на първенствата на Европа.

 

Гол на кръга: Голът с глава на Фернандо Торес

 

  Сподели
213