Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (07.12 - 10.12)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (07.12 - 10.12)

Футболният уикенд в Европа премина под знака на две големи дербита и няколко изненадващи резултата. В Манчестър среща си дадоха двата градски съперника, които зарадваха любителите на английския футбол с поредния вълнуващ мач, след който хората на Сър Алекс увеличиха разликата от шампиона с шест точки. Много по-на юг, в сърцето на Ломбардия Интер и Наполи представиха не по-малко качествена продукция, която разби на пух и прах представите за италианския футбол. Впрочем, преди това Рома и Фиорентина направиха същото в столицата на Италия. В Лондон Ливърпул показа много воля и успя да изтръгне победата от ръцете на Уест Хем, а край река Мърси същото направи Евертън спрямо Тотнъм. В Германия Волфсбург се възползва от съдийския подарък и победи шампиона на собствения му стадион, а поражение претърпя и другия преследвач на Байерн Мюнхен - Байер Леверкузен.

Представяме ви: Dream Team за периода 07.12 - 10.12. Тактическа постройка 4-3-3.

 


ВРАТАР

Стефано Сорентино (Киево)

Седем спасявания извърши вратаря на „летящите магарета" в мача срещу Каляри, освен това безпогрешната му игра (100% хванати топки) станаха основата, която позволи на Киево да победи в Сардиния. Тази победа на вън се оказа втора подред за веронци и е една от изненадите на кръга в Серия А.

Подгласници: Федеричи (Рединг)


ЗАЩИТА

Карлос Мартинес (Реал Сосиедад)

Защитникът на сан-себастианци помогна на своя отбор да завърши наравно с Хетафе в един зашеметяващ и инфарктен край на мача между двата тима - столичани откриха пет минути преди края на редовното време, но натискът на баските беше материализиран от бранителя на Реал Сосиедад точно когато изтичаше първата минута на даденото от съдията допълнително време.


Хайко Вестерман (Хамбургер )

Срещата между Хамбургер и Хофенхайм се получи много вълнуваща и оспорвана независимо от на пръв поглед категоричния резултат в нея - 2:0 за „динозаврите" след два гола на Рудневс. Атаките към двете врати се редяха една след друга, а гостите до последно не се отказаха да търсят гола. Страхотен мач направи Хайко Вестерман, който записа 112 точни подавания от 119, 132 отигравания с топката и 13 спечелени борби.


Абделхамид Ел-Каутари (Монпелие)

Шампионът на Франция, който буксува от началото на сезона, в последно време започва да идва на себе си. Жертва на Монпелие стана Аячо в мач, в който видяхме миналогодишния тим на Рене Жирар. Отпред нападателите си свършиха добре работата, но трябва да кажем, че защитниците също си изпълниха добре задълженията, макар и за трети път от началото на кампанията. Вратата на Монпелие остана суха, която е една от причината за категоричната победа, а един от отлично играещите бранители се потруди много добре и отпред - Ел-Каутари записа две асистенции.


Рафаел (Манчестър Юнайтед)

Рафаел изигра поредният си голям мач - бърз, подсигуряващ чудесно Валенсия и стабилен в защитата. Беше прекрасно да се наблюдава противоборството между 22-годишния бразилец и Клиши, който също направи голям мач. Най-важното обаче е, че Рафаел неутрализира напълно Давид Силва, а асистенцията на десния бранител на Юнайтед е само допълнение към добрата му игра.


Подгласници: Наваро (Леванте), Фонте (Саутхемптън), Данте (Байерн Мюнхен), Налдо (Волфсбург), Данило (Удинезе), Ранокия (Интер), Родригес (Фиорентина), Кастан (Рома), Глен Джонсън (Ливърпул)

 

ПОЛУЗАЩИТА

Роберт Снодграс (Норич)

25-годишният шотландец стана един от най-активните участници в поредния зашеметяващ и вълнуващ мач от уикенда в английската Висша лига. Снодграс асистира на два пъти за първия и втория гол във вратата на Суонзи, а когато уелсците върнаха попаденията, Роберт сам вкара.


Джеймс Маккарти (Уигън)

Маккарти беше основната движеща сила на Уигън срещу КПР, първо откривайки резултата, а в края на мача успя и да го изравни, донасяйки точката на „латиксите". Идеален КПД демонстрира Джеймс, защото от три удара вкара два пъти. При това той не забрави, че не е нападател, а все пак полузащитник и извърши девет сполучливи шпагата.


Диего (Волфсбург)

В мача на „вълците" с Борусия Дортмунд в герой се превърна не само човека със свирката, но и плеймейкъра на Волофсбург Диего. Той реализира отсъдената дузпа, а след това помогна на Налдо и Дост да поразят по един път вратата на домакините. Борбен и пълен с идеи, пасовете на Диего намериха адресантите си в 83% от случаите.

Подгласници: Кастро (Катания), Сидуел (Фулъм), Мата (Челси), Йозил (Реал Мадрид), Гуарин (Интер), Пиенаар (Евертън).


НАПАДЕНИЕ

Франческо Тоти (Рома)

Рома и Фиорентина изиграха мач, който остави без дъх зрителите, а предубедените към италианския футбол за затворен стил на игра, без много положения за гол трябва само да съжаляват, ако са пропуснали една от най-интересните срещи през уикенда. От четирите гола на Рома във вратата на устремилия се към ШЛ Фиорентина Тоти взе участие в три - два вкара, а при другия се прояви като асистент.

Радамел Фалкао (Атлетико Мадрид)

Главният „голеадор" през уикенда е колумбийския нападател на Атлетико Мадрид Радамел Фалкао, който срещу Депортиво отбеляза пет гола. Забележителното е, че нашият герой отправи пет удара към вратата на галисийците и петте се оказаха сполучливи. Не е ли по-добре да помълчим...

Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед)

Каквото и да кажем за играта на Уейн срещу Манчестър Сити, то ще е малко. Истински лидер на отбора си, който не спря да се раздава през всичките 90 минути на срещата. Двата му гола пък помогнаха на „червените дяволи" да поставят на колене шампиона в един луд мач, заради който човек разбира защо обича английския футбол.

Подгласници: Торес (Челси), Ибишевич (Щутгарт), Рудневс (Хамбургер), Меси (Басрселона), Пацини (Милан).

 


СТАРШИ-ТРЕНЬОР:

Кристиан Гуркюф (Лориен)

Кой е предполагал, че 12-ят в Лига 1 ще спечели трите точки при гостуването си на лидера в класирането? Точно това се случи в срещата от 16-я кръг на шампионата на Франция между Олимпик Марсилия и Лориен. „Мерлузите" не само победиха именития си съперник, но го направиха по най-категоричен начин, постигайки класически успех пред 32 000 зрители на „Стад Велодром". Ролята на Гуркюф е в това, че изненадващо постави в стартовия състав двама нападатели и заложи на атакуващ футбол, в резултат на което се получи един луд мач с многобройни положения за гол и много динамика в действията на 22-та.

 

  Сподели
153