Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (16.11 - 19.11)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (16.11 - 19.11)

Седмицата на изненадите. Така може да бъде определен изминалият уикенд на футболна Европа. Челси и Юнайтед бяха повалени от далеч по-непретенциозни отбори, в Германия Фрайбург и Нюрнберг сътвориха чудеса, Ювентус за първи път от 18 мача насам не успя да отбележи гол в Торино и Лацио, който не отправи нито един удар в очертанията на вратата на Буфон си тръгна от „Ювентус Арена" с точката, Каляри и Парма завършиха наравно при гостуванията си съответно на Интер и Удинезе, а голямата бомба падна в Париж, където деветима от Рен победиха френския колос ПСЖ.

Единственият шампионат, където всичко премина спокойно е Примера дивисион. Там лидерите си взеха своето и като изненада може да се счита само равенството на Малага в Памплона. Но, ако си припомним, че през миналия сезон Барселона загуби гостуването си на Осасуна, едва ли резултатът 0:0 може да бъде смятан за сюрприз.

Представяме ви: Dream Team за периода 16.11 - 19.11. Тактическа постройка 3-4-3.


ВРАТАР

Федерико Маркети (Лацио)

Лацио гостува на Ювентус и очакванията за открит и интересен мач не се сбъднаха. Столичани се затвориха в своята половина, оставяйки инициативата на противника си и съвсем естествено главната тежест на битката бе изнесена от защитата и вратаря на гстите. Домакините отправиха 21 удара към вратата на Лацио, която оцеля благодарение на умелите действия на Маркети, а „орлите" изненадващо си тръгнаха с точката.

Подгласници: Руди (Норич), Бауман (Фрайбург).

 

ЗАЩИТА

Хавиер Гаридо (Норич)

Левият бранител на Норич не само обезличи Валенсия и не позволи на Рафеал със своите пробиви и центрирания да застраши вратата на Руди, но прояви голяма активност при атаките на своите. Именно при негов пробив и асистиране падна единственият гол в срещата.

Ники Шори (Рединг)

Шори асистира за изравнителния гол срещу Евертън и освен това през целия мач беше трън в защитата на гостите. Също така бранителят на лондончани спечели всичките си противоборства с Кулеман, с което намали значително опасността за Рединг отляво.


Филип Волшайд (Байер Леверкузен)

Централният бранител на Байер Филип Волшайд имаше една- единствена задача в мача на своя отбор срещу Шалке 04 - да неутрализира най-опасното оръжие на противника Хунтелаар. 23-годишният футболист на „фармацевтите" се справи блестящо със своите задължения - холандецът не успя да отправи нито един удар към вратата на Лено и загуби всичките си единоборства с Филип.


Подгласници: Де Шилио (Милан), Фацио (Севиля), Годин (Атлетико Мадрид), Рамос (Реал Мадрид), Карвахал ( Байер Леверкузен), Тим Клозе (Нюрнберг), Куеляр (Съндърланд), Планус (Бордо).


ПОЛУЗАЩИТА

Самир Насри (Манчестър Сити)

Манчестър Сити разгроми Астън Вила в среща от 12-я кръг на Висшата лига на Англия. Агуеро и Тевес отбелязаха по два гола, а Давид Силва се отчете с един. Самир Насри обаче се замеси във всичките попадения и с бързите си набези постоянно създаваше хаос и паника в редиците на гостите. Асистенцията му за петия гол е само част от хубавите неща, които Самир направи в мача.


Петер Одемвинге (УБА)

Одемвинге заедно с Лонг създадоха най-големите опасности пред вратата на Челси и постоянно тормозеха защитата на гостите. Голът на 31-годишния футболист пък донесе победата над европейския шампион, благодарение на което „дроздовете" са в топ 4, на пет точки от лидера. Някой представял ли си е, че след 12 изиграни мача УБА ще заема място, по-високо от Арсенал, Тотнъм, Ливърпул, Нюкасъл...


Даниел Калигиури (Фрайбург)

Фрайбург постигна изненадваща победа при гостуването си на Хановер 96. В този мач Розентал и Шмид отбелязаха попаденията за „соколите", но трябва да отдадем дължимото на Калигиури, който не позволи на Диуф да застраши вратата на Бауман. Нашият герой показа отлично взаимодействие със Сорг, а в средата на терена с Макиади, което стана причина домакините да не успеят да овладеят средата на терена, а оттам и да установят превъзходство над своя противник.


Месут Йозил (Реал Мадрид)

Реал Мадрид съсипа Атлетик Билбао с 5:1 и продължи да преследва своя исторически съперник. В този мач Йозил се отчете с гол и асистенция, а за да разберем качеството в играта на немеца, ще кажем, че Месут преодоля вратаря на Атлетик с един-единствен удар, докато Роналдо стреля 11 пъти, но така и намери мрежата зад гърба на Ирайсос. Освен това, Йозил със своите виждания върху играта диктуваше темпото в мача и подпомагаше активно Бензема. Това не е всичко, които стори немецът. Той обезличи и Адурис, показвайки че е много важен елемент от машината на Моуриньо.

Подгласници: Инлер (Наполи), Пиянич (Рома), Акуилани (Фиорентина), Пароло (Парма), Вела (Реал Сосиедад), Гьотце (Борусия Дортмунд), Касорла (Арсенал), Уолкът (Арсенал), Енрике (Ливърпул), Хернандес (Суонзи), Бен Арфа (Нюкасъл),

 

НАПАДАТЕЛИ

Карлос Тевес (Манчестър Сити)

Два гола и асистенция - това направи аржентинският нападател на шампиона в мача на своя отбор срещу Астън Вила, помагайки по този начин да бъдат пометени бирмингамци. Тевес напомни за най-добрите си времена, когато всяваше ужас сред противниковите защитници. Напълно заслужено беше избран за играч на срещата, а след нейния край и бурно аплодиран от феновете. Очевидно е, че вече никой не си спомня за миналогодишния скандал.


Луис Суарес (Ливърпул)

Няма как да не отдадем дължимото на нападателя на Ливърпул, който от седем удара реализира два гола (спомнете си Роналдо и неговите 11 изстрела) и помогна на мърсиайдци да запишат втора домакинска победа от началото на сезона.

 


Ел Шаарави (Милан)

Това момче порази два пъти вратата на Де Санктис и помогна на отбора си да избегне поражението в подножието на Везувий. Изключително подвижен, бързо се ориентира в обстановката и страхотно чувство към гола. Всъщност, ето и мнението на Шевченко за него: „Изумен съм от таланта му. Видях как игра срещу Наполи и головете, които вкара - страхотни попадения. Все още е много млад, но ако продължава в същия дух, то със сигурност ще се превърне в шампион. Той е важен играч както за „росонерите", така и за италианския национален отбор". Дали Милан не трябва да подпише нов договор с настоящия си голмайстор и с по-висока клауза за откупване на трансфера му?

Подгласници: Бензема (Реал Мадрид), Меси (Барселона).

Красивият гол на Бензема:


СТАРШИ-ТРЕНЬОР:

Дитер Хекинг (Нюрнберг)

Тук заслужаваха да бъдат много треньори и истината е, че изборът на наставник на нашия отбор ни затрудни максимално. Пренебрегнахме Стив Кларк от Уест Бромич, Крис Хютън от Норич, а защо не и Роберто Донадони от Парма?

Изборът на Хекинг е за това, че треньорът на „швабите" се наложи да променя няколко пъти тактическата постройка на отбора си в хода на мача срещу Байерн Мюнхен. Започвайки със схема 4-5-1 и получавайки гол още в 3-та минута, 48-годишният специалист рискува и заигра с един футболист в опорната зона - Симонс, като по този начин Дитер направи две неща: 1) усили крилата на тима си и подложи на натиск крайните бранители на гостите; 2) противодейства на фланговите атаки на противника. По този начин закономерно се стигна до изравнителния гол. Вкарвайки в игра Айшвайн на мястото на Франц, треньорът заздрави средата на терена, а когато беше изгонен Гебхарт, наставникът на домакините извади Киотаке и Полтер и премина към тактическа постройка 4-3-2, връщайки крилата си назад и укрепвайки зоната пред наказателното поле. В резултат на това, Байерн загуби две точки в баварското дерби. Перфектно изигран в тактическо отношение мач!

Невероятният пропуск на Милито:

 

  Сподели
244