Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (29.10 - 05.11)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (29.10 - 05.11)

През миналата седмица програмата на топ-първенствата на Стария континент предложи интересни двубои, в които се случиха не по-малко интересни неща. В Англия Манчестър Юнайтед продължи победния си ход и вече е едноличен лидер, възползвайки се от грешните стъпки на Челси и Манчестър Сити. Мачът с Арсенал на „Олд Трафорд" за втора поредна година не успя да повтори сблъсъците между двата гранда от предишни сезони, просто защото „артилеристите" не успяха да противопоставят нищо на своя противник. В Бундеслигата Байерн се завърна на победния си път и увеличи дистанцията от своите преследвачи, за които стимул явно ще бъде разпределението на останалите места в топ 4. Италия се разтресе от домакинското поражение на Ювентус срещу новия Интер, не по-малък отзвук получи шамара, който се осмели да удари Сент Етиен на ПСЖ, а Испания... в Испания както винаги всичко е спокойно. Барселона и Реал Мадрид записаха дежурните си победи, Атлетико претърпя първо поражение за сезона и нещата започват да си идват постепенно на мястото -единият от испанските грандове да е лидер, а другият да го преследва по петите.

Представяме ви: Dream Team за периода 30.10 - 05.11. Тактическа постройка 3-5-2.


ВРАТАР

Андреа Консигли (Аталанта)

25-годишният вратар и неговия Аталанта преживяха трудна седмица, която обаче беше много важна за отбора. Миналата сряда бергамци домакинстваха на Наполи, а през уикенда трябваше да пътуват до Сампдория. Рядко се намираха специалисти, които вярваха, че Аталанта ще може да вземе нещо от тези два мача, но в крайна сметка хората на Колантуоно спечелиха общо шест точки и се отдалечиха от опасната зона. Срещу Сампдория Консигли извърши три невероятни спасявания, не оставяйки шансове за Едер и помагайки на тима си да победи. Още по-интересен беше мача против Наполи. Гостите от Южна Италия отправиха два пъти повече удари от домакините, повече владееха топката, а в края на мача обсадиха вратата на бергамци и в този момент се видя колко е важно да имаш стабилен човек на вратата. Чудно ли е , че за играч на мача беше избран не голмайстора Кармона, а Андреа Консигли?

Подгласници: Улрих (Щутгарт), Хернандес (Валядолид).

 


ЗАЩИТА

Патрис Евра (Манчестър Юнайтед)

Левият бранител на Юнайтед се представи срещу Арсенал както в добрите стари времена и напомни, че има още много хляб в играта си. Освен, че беше много активен по фланга и създаде куп главоболия на Саня, французинът подпомагаше активно Ашли Йънг, даде своя принос за изгонването на Уилшър и се справи напълно с нападателите на противника. Само за статистиката: спечелени единоборства (без въздушните двубои) - 100% и точност на паса - 98%. Голът му в 67-та минута пък свали всички въпросителни около крайния изход на двубоя.

Артур Бока (Щутгарт)

Фактът, че Щутгарт се намира в топ-форма не е тайна за никого, но въпреки това очакванията бяха, че „швабите" ще претърпят поражение на „Сигнал-Идуна_Парк". Това не се случи, а основната заслуга да бъде избегната загубата е на крайните защитници на гостите - Сакай и Бока и на добрата игра на вратарят Улрих. Първите двама неутрализираха напълно страховитите крила Гроскройц и Ройс (случайно ли е, че Клоп ги замени след почивката?), а Свен се справи с ударите на Левандовски, Гьотце и Гюндоган. Изборът на Бока е за това, че 29-годишният ляв бек на Щутгарт се намеси хладнокръвно и спаси отбора си от сигурен гол в края на мача, изчиствайки топката от гол линията.

Джо О'Брийн (Уест Хем)

Колебанията за третият защитник в символичния отбор бяха измежду Кейхил и О'Брийн. Бранителят на Челси направи блестящ мач срещу Суонзи, макар и тимът му да не успя да победи, но изборът падна върху 26-годишния футболист на „чуковете", който напълно неутрализира Балотели и се справи по прекрасен начин с набезите на Клиши.

Подгласници: Настасич (Манчестър Сити), Сакай (Щутгарт), Куадрадо (Фиорентина), Кларк (Астън Вила), Кейхил (Челси).


ПОЛУЗАЩИТА

Тони Кроос (Байерн Мюнхен)

Очакванията за оспорван характер на мача Хамбургер - Байерн Мюнхен не се оправдаха. Баварците дойдоха, надиграха своя противник и се прибраха с трите точки. Севера не успя да победи Юга, а в двубоя на „Имтех Арена" блесна цялата средна линия на гостите, която не даде никакви шансове на „динозаврите". В символичния отбор заслужават да попаднат Рибери (с две асистенции), Швайнщайгер (с гол), а защо не и Мюлер (с гол), но място намери Тони Кроос, който освен, че игра добре се разписа веднъж и асистира за първия гол в мача.


Пити (Райо Валекано)

Райо Валекано хвърли бомбата на кръга в Примера дивисион, побеждавайки с 2:1 Малага на собствения му стадион - там, откъдето по-рано през сезона победени си тръгнаха Милан и Зенит. 31-годишният полузащитник не само се справи успешно с Портильо и помагаше за разбиването на атаките на противника, не само създаваше нужната организация в средата на терена, но вкара и два гола, благодарение на което отборът му си тръгна с трите точки, а това го отдалечи от опасната зона.


Маруан Фелайни (Евертън)

Евертън тотално надигра Фулъм в Лондон и домакините могат да се радват на точката, която измъкнаха от „карамелите". Мираляс, Фелайни и Пиенаар овладяха средата на терена, натикаха домакините в собствената му половина, отправиха три пъти повече удари от „котиджърсите" и не оставиха никакви съмнения относно превъзходството си. От 22-та на терена пък блестеше Фелайни, който беше диригентът на случилотото се по-горе. Венец в играта пък на 22-годишния белгиец бяха отбелязаните от него два гола.


Бен Уотсън (Уигън)

Уигън хвърли бомбата на кръга в Англия, побеждавайки с 1:0 Тотнъм и то на собствения му стадион. Ако някой е гледал мача, навярно ще си помисли, че играчите на двата отбора са си разменили фланелките. Истината е, че скромният тим на Роберто Мартинес дойде на „Уайт Харт Лейт" и напълно надигра именития си противник. Ключът към успеха се оказа организираната игра на „латиксите" в средата на терена. А лидер в тази част на полето бе 27-годишният полузащитник на Уигън Бен Уотсън, който с вещо умение диктуваше темпото на игра на своите, разпределяше умело задачите между съотборниците си и лично помагаше на нападателите си. Голът му в 56-та минута пък донесе трите точки за Уигън.


Джереми Клемент (Сент Етиен)

Лидерът в класирането на Лига1 ПСЖ прие намиращият се в средата на таблицата Сент Етиен и едва ли гостите са си правили някакви илюзии относно изхода на мача. Футболът за това е толкова обичан, защото в него могат да се случат невероятни неща, включително и това Сент Етиен да победи ПСЖ на собствения му стадион. Героят в този двубой не отбеляза гол, дори не записа асистенция. Той обаче неутрализира напълно най-опасното оръжие на домакините - Златан Ибрахимович, който до такава степен се изнерви от безсилието си да се справи с 28-годишния полузащитник на гостите, че получи червен картон и направи още по-сложни нещата за своя отбор. Съвсем справедливо Eurosport избра Клемент за играч на мача, а символичния отбор не може да се лиши от такъв футболист.

Подгласници: Монтоливо (Милан), Санети (Интер), Нагатомо (Интер), Фегоули (Валенсия), Иниеста (Барселона), Еберт (Валядолид), Рууни (Манчестър Юнайтед), Рибери (Байерн Мюнхен), Швайнщайгер (Байерн Мюнхен), Боджек (Фортуна Дюселдорф),


НАПАДЕНИЕ

Диего Милито (Интер)

33-годишният нападател на Интер отбеляза хладнокръвно изравнителния гол срещу Ювентус в дербито между двата отбора. 16 минути по-късно за втори път направи безпомощен Буфон и извеждайки напред в резултата своите, Милито накара домакините да започнат да атакуват, а това създаде условия за опасни контраатаки от страна на „нерадзурите". Поради това не бива да ни изненадва попадението на Паласио в самия край на мача. Не е случайно, че Sky Italia и Eurosport избраха Диего за игра на срещата. По-рано през седмицата той се разписа и срещу Сампдория и по такъв начин не само напомни за най-добрите си години, но помогна на Интер да се доближи на точка от Ювентус.

Ерик Ламела (Рома)

Нападателят на Рома направи два много силни мача през миналата седмица. В сряда срещу Парма той отбеляза гол и въпреки поражението на „вълците", 20-годишният аржентинец беше определен от Sky Sports за играч на срещата. Срещу Палермо в неделя обаче Ламела показа истинските с възможности и дори засенчи с играта си клубната легенда Франческо Тоти. Ерик не само беше трън в отбраната на гостите и принуди през второто полувреме Риос и Гарсия да го пазят заедно, но отбеляза гол, а малко преди да бъде заменен записа и асистенция. Не сме съгласни с оценката „9.8" на Eurosport за играта на Ламела, но вън от всякакво съмнение е, че младежът трябва да намери място в символичния отбор.

Подгласници: Тоти (Рома), Одемвинге (УБА), Суарес (Ливърпул), Ван Перси (Манчестър Юнайтед), Бентеке (Астън Вила), Вия (Барселона), Кастро (Бетис), Кислинг (Байер Леверузен).


СТАРШИ-ТРЕНЬОР:

Андреа Страмачони (Интер)

Тук можеха да бъдат Роберто Мартинес, чийто Уигън победи Тотнъм на собствения му стадион или Стефано Колантуоно, който с Аталанта постигна два успеха за една седмица, включително и над страшилището Наполи. А защо не и Джампиеро Вентура - та Торино си тръгна непобеден от гостуванията на Лацио и Наполи!?

Изборът падна обаче върху Страмачони. Не заради победата на Интер срещу Сампдория в средата на миналата седмица, а за това, че младият специалист накара своите футболисти да си повярват, че могат да победят Ювентус в собствената му бърлога. За това, че Андреа излезе с трима нападателя насред „Ювентус Арена" - нещо нечувано дотогава (повод за подигравки от страна на Бепе Марота), а на полувремето на мача вдъхна кураж на играчите си, които обърнаха резултата и прекъснаха безпогрешната серия на шампиона.

 

  Сподели
166