Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (21.05 - 25.09)


Н. Гавазов

Dream Team от Топ 5 на първенствата на Европа (21.05 - 25.09)

Футболният уикенд в Европа предложи няколко интересни мача и други, в които се получиха любопитни резултати. На Острова мегадербито беше спечелено от Юнайтед, а съседният манчестърски тим за малко да бъде победен от Арсенал. Друг един шампион обаче не успя да избегне поражението - усилията на Перишич се оказаха недостатъчни и Борусия Дортмунд претърпя загуба при гостуването си на Хамбургер. Пораженията на двата милански гранда също са изненадващи, особено това на Интер срещу Сиена, а в Сардиния президентът на Каляри призова към бунт, от което пострада отбора. Във Франция и Испания нищо ново - ПСЖ постигна трета поредна победа, Барселона взе своето срещу аутсайдера Гранада, а Реал Мадрид и Севиля спечелиха снощните си гостувания.

Представяме ви: Dream Team за периода (21.09 - 25.09). Тактическа постройка 4-4-2.


ВРАТАР

Дуду Аоуате (Малага)

Истината е, че колебанията за този пост бяха огромни. Тук спокойно можеше да бъдат Бегович, Сорентино, Адлер или Жилет от Торино, който на два пъти блокира удари на Макси Лопес и показа рефлекс при шута на Естигарабия. В крайна сметка изборът попадна на 34- страж на Малага Аоуате, който игра великолепно срещу Валенсия. „Прилепите" тотално надиграха своя съперник, отправяйки 4 пъти повече удари към вратата на Малага, но Дуду не се стресна от канонадата, запази хладнокръвие и не допусна топката да влезе във вратата. Отпред нападателите си свършиха работата и в крайна сметка домакините спечелиха мача. Тук ще отбележим, че всички останали кандидати за поста допуснаха голове в своите срещи.

Подгласници: Пеголо (Сиена).


ЗАЩИТА


Мехди Бенатиа (Удинезе)

Неволите на Милан продължиха и в Удине, където в отбраната на фриулци се оказа повече от надеждният Бенатия, който успя да се справи с опасностите в своята зона, не се страхуваше да играе по-напред, което пък помагаше на домакините да установят превъзходство в средата на терена, освен това отправи и един удар, а при статичните положения създаваше напрежение в наказателното поле на Милан.

Рафаел Да Силва (Манчестър Юнайтед)

Десният бек на вицешампионите е с огромен принос за победата над Ливърпул в неделя. 22-годишният бранител постоянно се включваше в атаките на „червените дяволи" подсигурявайки мощно Валенсия и нападателите, а голът му дойде в много важен момент - само пет минути след като Джерард намери мрежата зад гърба на Линдегаард. Стабилен в зоната си, активен по фланга и един гол на сметката си - какво повече да искаме от един защитник? Герой на мача!

Лоран Кошчиелни (Арсенал)

Казаното по-горе за Рафаел в почти пълна степен важи за централният бранител на Арсенал Кошчиелни. Почти, защото няма как един централен защитник да атакува по фланговете. За сметка на това 27-годишният французин се справи перфектно с нападателите на Сити, а уверените му действия отчасти компенсираха леко неуверената игра на Мертезакер. Голът му в 82-та минута пък накара някои фенове на Арсенал да се замислят, какво ли би станало, ако Лоран беше на мястото на Жервиньо?


Ашли Коул (Челси)

Левият бранител на Челси Ашли Коул донесе победата на „сините" в мача им срещу Стоук Сити. Разбира се, „грънчарите" нямат класата на Сити и не играеха като домакини на „Анфйлд", но който следи английският футбол знае как се отбранява този отбор при гостуванията си и колко е трудно да му вкараш гол. Всъщност, това което Торес, Азар, Оскар и Мата не успяха да направят го стори Коул. Игра на мача, а такъв футболист ние не може да не бъде включен в символичният отбор.

Подгласници: Годин (Атлетико), Карвахал (Байер Леверкузен), Бейнс (Евертън).

 


ПОЛУЗАЩИТА

Маруан Фелайни (Евертън)

Който от Евертън да бяхме поставили тук, нямаше да сгрешим - Миралас, Пиенаар, Осман и т.н. осигуриха една отлична победа с 3:0 над Суонзи и то в собствената му крепост. Спряхме се на Фелайни, защото добрата игра на белгийския национал беше подплатена с гол и асистенция.


Иван Перишич (Борусия Дортмунд)

Много рядко Eurosport дава оценка 9 на някой футболист. Спрямо Иван Перишич обаче медията е непоколебима и той получи именно тази оценка. Отделно от това беше избран за Играч на мача и най-добър полузащитник на кръга в Бундеслигата, въпреки поражението на отбора му. 23-годишният футболист попада в символичния отбор заради добрата си игра и двата си отбелязани гола.


Шаби Алонсо (Реал Мадрид)

„Белите" имаха неистова нужда от трите точки при гостуването си на Райо Валекано - лимитът от грешки отдавна е изчерпан и това се вижда от разликата в точките с Барселона. Опорният полузащитник Шаби Алонсо пое върху себе си лидерските функции и се справи отлично със задачите си, а отборът му победи с 2:0. За да хвърлим по-ясен поглед върху играта на испанския национал, ще си послужим с някои цифри: 2/3 от топките в опорната зона минаха през него, а в цялата средна линия, където са още Роналдо, Модрич, Ди Мария и Есиен - малко над 40%. Алонсо спечели 100 % от въздушните двубои, на практика не загуби нито един път топката, а точността на паса му беше 82%. Истински лидер и мотор на Реал и трябва ли да се учудваме, че беше избран за Играч на мача?


Симоне Вергасола (Сиена)

Едва ли някой е предполагал, че Сиена ще победи Интер на неговия стадион. През уикенда това стана факт, а който е наблюдавал мача не може да не признае, че успехът на тосканци е напълно заслужен. Гостите показаха малко брак в действията си, бранеха се блестящо, възползваха се максимално от своите възможности и неутрализираха напълно противниковите нападатели. Нашият герой попадна в символичния отбор поради три причини: обезвреди напълно Милито, вкара гол и освен това организираше както атаките на своите, така и ръководеше отбранителните действия на футболистите на Сиена.

Подгласници: Джерард (Ливърпул), Крон-Делхи (Селта), Ди Мария (Реал Мадрид), Куцка (Дженоа), Раймонди (Аталанта), Кроос (Байерн Мюнхен), Мюлер (Байерн Мюнхен), Касорла (Арсенал ), Мата (Челси), Бен Арфа (Нюкасъл).


НАПАДЕНИЕ

Златан Ибрахимович (ПСЖ)

Нападателят на Пари Сен Жермен Златан Ибрахимович само за пет мача установи нов рекорд във френския футбол. Шведският национал оформи своя трети дубъл в срещата с Бастия за крайното 4:0 в полза на парижани и доведе головата си сметка до седем попадения в шест мача. Това е нов рекорд във френското първенство. Предишният е от шест гола и принадлежи на Франсуа М'Пеле (1974/75) и Марко Симеоне (1997/98). Срещу Бастия нападателят се отчете и с асистенция.


Хойн-Мин Сон (Хамбургер)

Два пъти да поразиш вратата на немския шампион си е истинско постижение и могат да го направят много малко хора. Кореецът Сон обаче беше безпощаден - най-напред във 2-та минута на мача Хамбургер - Борусия Дортмунд, а след това и в 59-та. Дали 20-годишният футболист не попадна в полезрението на топ-отборите от Европа? При всички положения скаутите вече ще наблюдават по-внимателно играта му.

Подгласници: Куялиарела (Ювентус), Ламберт (Саутхемптън).


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Арсен Венгер (Арсенал)

Имаше известни колебания за този пост - Серсе Косми от Сиена, Ди Канио от Дженоа и Нейджъл Адкинс от Саутхемптън бяха сред кандидатите. Но отборите на първите двама специалисти в своите срещи основно се бранеха (качествено), предоставяйки инициативата на своите противници, които контролираха топката в 60% от времето. Относно „светците", те трябва да бъдат поздравени за демонстрирания дух, но ако човек си припомни мачовете им срещу двата манчестърски тима, не бива чак толкова да се изненадва от стореното срещу Астън Вила.

Друго е да пристигнеш на „Етихад Стейдиъм" и за малко да го превземеш. Похвала за отбора на Венгер, който владееше топката в 59% от времето, а футболистите му направиха 200 паса повече от своя противник и два пъти повече успешни дрибъла. Нека не се връщаме на изпуснатите положения, но играта с едно докосване, търсенето на топката, разнообразието при атаките - това се прави от качествени футболисти, които обаче трябва да бъдат обучени от добър треньор. Да, тук ще добавим и психиката, която показа Арсенал. За разлика от друг път, този път голът в собствената врата не смути „артилеристите", а усилията им бяха възнаградени от Кошчиелни. Ако лондончани продължават да играят по този начин и не се главозамаят, няма причина да не се намесят в битката за титлата.

 

  Сподели
165