Висшата лига на Англия. Превю на сезона (I част)


Н. Гавазов

Висшата лига на Англия. Превю на сезона (I част)

Тримесечната пауза в големите европейски първенства е към своя край и ето, че милиони любители на английския футбол по целия свят се готвят отново да запеят песните на любимите си отбори, да спорят във форумите по различните теми и най-важното - да се насладят на играта, която ще ни предоставят родоначалниците на най-великия спорт на земята. Най-големи звезди, най-големите бюджети и най-добрата телевизионна картина - това е Англия. FUTBOL-TV също се готви за грандиозния празник - старта на Висшата лига на Англия, но преди това ще се опитаме да оценим състоянието на обитателите на Премиършип и да да предположим как би се развил сезона в най-силното първенство на планетата.

Мениджър: Сам Алърдайс
Капитан:
Кевин Нолан
Най-добро попълнение:
Модибо Майга (Сошо, 6 милиона евро)
Най-голяма загуба:
Робърт Грийн (КПР, свободен агент)
Сезон 2011/12:
3-то място в Чемпиъншип


Уест Хем проведе само един сезон в Чемпиъншип след изпадането си. Сам Алърдайс се справи великолепно със своята работа и успешно успя да преведе тима през опасните рифове на мачовете за плейофите. През лятото упорития наставник на „чуковете" работеше над това да подсили позициите на Уест Хем и да подготви тима за трудната борба в английския елит. Съвсем естествено е да предполагаме, че лондончани са един от кандидатите за отпадане от Висшата лига, но в лицето на Алърдайс клуба разполага със специалист, който прекрасно знае своята работа. Освен това, състава на „чуковете" не е толкова лош: отбраната се подсили от Джеймс Колинс, бяха привлечени три вратаря включително и Яскилайнен, опорният халф Алу Диара е изключително опитен и има зад гърба си повече от 40 мача за Франция, Мохамед Диаме вече игра по английските терени в състава на Уигън и единствената слаба позиция на лондончани е централният нападател, който би трябвало да бъде Анди Керъл. Дали Модибо Майга ще стане такъв, това ще покаже времето.

Цел на сезона: Спортната цел е една - оставане в елита. Не по-малко значима е другата цел - изпреварване на Тотнъм в борбата за Олимпийския стадион, който се намира в района на Ийст енд, а това означава, че „шпорите" нямат работа там.

Лидер на отбора: Марк Нобл - възпитаник на местната академия, със 17-годишен стаж в системата на клуба. Вкара осем гола през миналия сезон, седем от тях чрез дузпи.

  http://i.dailymail.co.uk/i/pix/2011/09/10/article-2035872-0DCF9AE100000578-135_468x306.jpg

Тактика: Традиционната ще бъде 4-4-2, но много често ще виждаме и прогресивната 4-2-3-1 с Коул отпред и Нолан зад гърба му. О'Нийл и Нобл ще са в опорната зона, Яскелайнен на вратата. Защитата ще изглежда във варианта: Демел, Томкинс, Рид, Тейлър.

Прогноза: 15 място

http://store.picbg.net/pubpic/7E/DE/8f49b3313f217ede.png

Мениджър: Нейджъл Адкинс
Капитан:
Дин Хамънд
Най-добро попълнение:
Джей Родригес (Бърнли, 8 650 000 евро)
Най-голяма загуба:
Дън Хардинг (Нотингам Форест)
Сезон 2011/12:
2-ро място в Чемпиъншип

http://www.vavel.com/files/images/saintspromotion_794794611.jpeg

„Светците" дълго отсъстваха от английския елит. За това, да се завърнат във Висшата лига, Саутхемптън както и Норич изпадна в Лига 1, където бившия физотерапевт Найджъл Адкинс успя да построи що годе добър отбор и транзитно успя да го вкара в елита. Отборът вече похарчи доста пари за трансфери, а днес се появи информацията, че ще бъде направен опит да бъде докаран на Острова Гастон Рамирес. Относно Клайн и Хасанига все още се мълчи, но няма да е изненадващо, ако поне един от тях се появи на „Сейнт Мери". Независимо, че публиката на „светците" е една от най-взискателните, ще е нереално да предполагам, че отбора може да попадне в евротурнирите (последното изказване на Стивън Дейвис). По-вероятно е да се бори за своето оцеляване и тук основният коз за това е, че Саутхемптън успя да запази атаката си от миналата година.

http://hammyend.com/wp-content/uploads/2012/05/Southampton-v-Coventry-Jos-Hooiveld-chaired-o_27569141.jpg
Цел на сезона:
„Сега ние сме отбор от Висшата лига на Англия и трябва да постигнем успех на това ниво. Това означава, че трябва да играем комбинативен футбол, както го правим през последните два сезона. Играта се прави от този, който владее топката! Ако успеем да вкараме и гол, тогава имаме всички шансове да запазим мястото си в елита.

Лидер на отбора: Рики Ламбърт, който отбеляза 27 гола през миналия сезон

http://cdn1.sbnation.com/entry_photo_images/5031141/143516106_extra_large.jpg


Тактика:
Тактиката на Саутхемптън е една и съща през последните две години: 4-2-3-1 с Ламбърт самотен нападател. Другото характерно е, че в опорната зона Корк и Шнайдерлин не са разположени на една линия - първия винаги играе малко по-назад, което обаче не пречи на десния бек Клайн да бъде активен.

Прогноза: Труден сезон очаква Саутхемптън. Ако отбора завърши на 16 място, това ще е повече от добре.

http://betting.stanjames.com/sites/default/files/NigelAdkins.jpg

Мениджър: Брайън Макдермът
Капитан:
Джоби Макануф
Най-добро попълнение:
Адриан Мариапа (Уотфорд, 3 800 000 паунда)
Най-голяма загуба:
Джоузеф Милс (Бърнли)
Сезон 2011/12:
1-во място в Чемпиъншип

„Бисквитите" се завръщат във Висшата лига след основен ремонт на състава и на практика никой не остана в отбора от времето на Стив Копъл. Бившият скаут на клуба Макдермът успя изненадващо да изгради един добре управляем отбор и независимо от лошото начало на кампанията 2011/12, Рединг напълно заслужено спечели титлата в Чемпиъншип. В процеса на своя път към елита, клубът смени своя собственик в лицето на руснака Антон Зингаревич, който има амбицията да вкара отбора в евротурнирите, но в същото време помоли да не бъде сравняван с Абрамович. Доказателство за това е, че Макдермът почти не получи пари за трансфери. Все пак пристигането на Мариапа, Погребняк, Шори и Маккилири увеличава вариантите за състава, както и подсилването на атакуващата линия на „роялистите".

Цел на сезона: Главната цел на всеки дебютант в елита е да оцелее.

Лидер на отбора: Рединг е от онези отбори, които са силни не индивидуално, а преди всичко чрез своя колектив. В този смисъл е много трудно да определим кой от футболистите е с най-голям авторитет. Това е капитана Макануф, Ноел Хънт и Алекс Пирс. А защо не и Майкъл Лейджъртууд.

Тактика: През цялата минала година Рединг игра със схема 4-4-2. Няма причина през новия сезон това да се промени. Атаката ще се води от Хънт и Погребняк. По крилата ще са Макануф и Макклеъри, а в центъра на отбраната Горкс и Пиърс.

Прогноза: борба за оцеляване, 17-то място.

Мениджър: Марк Хюз
Капитан:
Парк
Най-добро попълнение:
Парк (Манчестър Юнайтед, 3 100 000 паунда)
Най-голяма загуба:
Акош Бужаки
Сезон 2011/12:
17-то място

http://e1.365dm.com/12/03/660x350/Djibril-Cisse-Queens-Park-Rangers-Premier-Lea_2731139.jpg

Миналата година КПР едва в последния момент успя да запази елитния си статут. Марк Хюз не скрива своите амбиции, както и собственика Тони Фернандес. Учудващото е, че лондончани са смятани за най-богатия клуб от по-низшата класа в английския футбол, а за малко да изпаднат, при това с футболисти като Фърдинанд, Таарабат, Сисе, Бартън... Очевидно допуснатите 66 гола през миналия сезон са накарали Марк Хюз да се заеме с реконструкцията на тима и да укрепи отбранителните валове. При това без пари - вратарят Робърт Грийн и централният защитник Райън Нилсън дойдоха напълно безплатно, левият бек Фабио Да Силва е взет от Юнайтед под наем. Похарчиха се пари за Диакийте и Парк, но това са суми, които не предизвикват сензации.

http://data.tribunnews.com/foto/bank/images/Park-Ji-sung-right-and-Anton-Ferdinand.jpg

Цел на сезона: Никой не обяви какви са целите на отбора през новия сезон. Но наблюдавайки трансферната политика на клуба, може да кажем, че този път лондончани нямат намерение да живеят и страдат в зоната на изпадащите. Тони Фернадес е започнал да търси място за нов стадион, а всичко това предполага, че КПР ще се стреми към класиране в средата на таблицата.

Лидер на отбора: Трудно е да кажем кой е лидер. Таарабат? Играта му не оправда очакванията. Фаурлин? Травмата му попречи да се превърне в такъв. Сисе е най-близо до това понятие, но излишната му агресия е пречка да се превърне в пълноценен водач на отбора. Парк? Много е рано да говорим за човек, който е нов в отбора.



Тактика: Най-често ще виждаме КПР да играе със схема 4-2-3-1, както и 4-4-1-1. При двата случая Замора ще води нападението. При първата постройка Парк и Дери ще са в опорната зона, а при втория към тях ще се присъединят Хойлет и Макки.

Прогноза: Отборът демонстрира амбиции на трансферния пазар. Защо да не повярваме на КПР? 13-то място.

Мениджър: Роберто Мартинес
Капитан:
Гари Колдуел
Най-добро попълнение:
Иван Рамис (Майорка, 6 милиона евро)
Най-голяма загуба:
Уго Родалега (Фулъм)
Сезон 2011/12:
15-то място

Уигън отново се спаси по чудодеен начин и на всичкото отгоре повлия на изхода в борбата за шампионската титла през миналия сезон. През лятото „латиксите" едва не загубиха своя мениджър, но след срещи със собственика на Ливърпул Джон Хенри, в крайна сметка „Матадора" остана на DW, където може да твори за собствено удоволствие и най-важното необезпокояван от никого. Испанецът не разполага с голям трансферен бюджет, а харчовете за нови играчи са повече от разумни. Все още не е наясно до края на лятото кой ще си тръгне, но е ясно, че няма кой да дойде в Уигън. Въпреки това, отборът на Мартинес си остава най-непредсказуемия клуб, който е способен на всичко - оглушителен провал или сензационна победа над лидерите.

http://thepremierleagueowl.com/wp-content/uploads/2012/05/Arsenal-v-Wigan-Roberto-Martinez_2750718.jpeg
Цел на сезона:
„Роберто е щастлив тук и всичко, което искаме е да вкараме Уигън в числото на шестте или осемте най-добри отбора във Висшата лига. Имаме отбор, който може да постигне това", заяви президента Дейв Уилън. Оставяме на нашите читатели да преценят сами какви са целите пред Уигън, но подозренията са, че боса се опитва да повдигне духа на своите футболисти с подобни приказки.

Лидер на отбора: Игровият модел на Уигън и семейната атмосфера в отбора не ни позволяват да определим кой е лидер на тима.



Тактика: Схемата на игра на Уигън най-вероятно ще е 3-4-3. Не е изключено понякога да станем свидетели и на 4-4-2-1 с по-активно използване на Бойс и Босежур по фланговете.

Прогноза: Ако видите, че Уигън се намира в зоната на изпадащите, недейте отписва тима и изчакайте поне до 38-я кръг да разберете какво ще се случи. Шегата на страна, но едно почти е сигурно: ако „латиксите" запазят елитния си статут, почти сигурно е, че ще загубят Роберто Мартинес. Иначе, тимът ще се бори за своето оцеляване. 17-то място.

  http://dailyfootballnews.org/wp-content/uploads/2011/12/hugo-rodallega-arsenal-target.jpg


Мениджър: Пол Ламбърт
Капитан:
Стилиян Петров
Най-добро попълнение:
Рон Влаар (Фейнорд, 3 800 000 паунда)
Най-голяма загуба:
Карлос Куеляр (Съндърланд)
Сезон 2011/12:
16-то място

 
Виновникът за миналогодишния провал на Вила се намери и това е Алекс Маклийш. Решението на клубните босове да се разделят с шотландския специалист ободри запалянковците от „Вила Парк" и дори ги зареди с оптимизъм, че тима може да помисли за много повече през новия сезон. В лицето на Ламбърт бирмингамци получиха не само перспективен мениджър, но и голям мотиватор, който умее да се разбира с играчите за разлика от Улие или Маклийш. Вила привлече четири нови попълнения: младият десен защитник Лоутън, а останалите трима са от холандското първенство - Влаар, Ел-Ахмади и Холман. Другата добра новина е, че засега Стилиян победи коварната болест.


Цел на сезона:
„Във всеки един мач ние ще търсим победата, независимо кой е срещу нас. Трябва да се научим да играем правилния футбол, който да носи удоволствие на запалянковците", заяви Ламбърт.

Лидер на отбора: Нзогбия, Агбонлахор

Тактика: Постройката на Вила при Ламбърт се очаква да бъде много интересна. Защитната линия ще се състои от четирима футболисти, като пред тях и малко вляво ще се разполага Ел-Ахмади. Пред него и вдясно ще е Баннан. Атаката ще се води от Бент, който ще бъде подкрепян от Нзогбия, Агбонлахор и Олбрайтон. Най-общо казано схемата на игра на Вила ще изглежда нещо от рода 4-1-1-3-1

Прогноза: Мениджърската рокада дава голяма доза оптимизъм. По принцип състава на бирмингамци не е никак слаб. Лидерите останаха на местата си, а запалянковците засега подкрепят новия мениджър. Но все пак е нереално да говорим, че Вила има шансове за класиране в евротурнирите. По-реалистично изглежда, че тима ще завърши в средата на таблицата - най-вероятно около 12-то място.

  Сподели
198