Де Хеа: Трудно бе да привикна към Висшата лига


А. Павлов

Де Хеа: Трудно бе да привикна към Висшата лига

Давид де Хеа призна, че му е било трудно да привикне към живота на и извън терена след преминаването си в Манчестър Юнайтед през миналото лято. 21-годишният вратар направи няколко фатални грешки в началото на своя престой в Юнайтед, карайки мнозина да си зададат въпроса, дали той бе подходящият избор за заместник на Едвин ван дер Сар.

Де Хеа обаче съумя да се отърси от грешките, за да изнесе няколко добри мача към края на последния сезон. По този начин младият испанец успя донякъде да изплати доверието, което мениджърът на "червените дяволи" сър Алекс Фъргюсън показа към него, закупувайки го за 17 милиона паунда от Атлетико Мадрид.

Въпреки това Де Хеа подчерта, че никога не е губил вяра, че може да успее на "Олд Трафорд".

"В първия ми сезон в Манчестър Юнайтед имаше съмнения в моите способности, но аз винаги съм вярвал в тях. Напрежението в елитен клуб като Юнайтед е огромно, но Фъргюсън ми каза просто да правя това, което правех в Атлетико. Трябва да бъдеш възможно най-силен, когато нещата се влошат. Аз обаче не се изнервям. Грешките са нещо нормално, всеки ги прави", отбеляза златният медалист от последното европейско първенство за младежи.

В същото време бившият страж на Атлетико Мадрид призна, че е срещнал трудности в процеса на адаптация към Висшата лига.

"Английският футбол е различен, особено за един вратар. Той е по-агресивен, по-атлетичен. Той е далеч, далеч по-твърд. Топката е повече време във въздуха и ти биваш притиснат, когато трябва да я уловиш. А реферите не надуват свирката за нищо", каза още пазачът.

Много хора смятаха, че слабото телосложение на Де Хеа ще му създаде проблеми, но испанецът разкри, че неговият мениджър му е дал прост съвет в тази насока.

"Фъргюсън ми каза да се храня добре и да тренирам усърдно във фитнесзалата. Въобще не сме говорили за огромно количество маса, а само за четири или пет килограма. Другото нещо е това, че аз все още съм млад и, така или иначе, ще укрепна по естествен път", коментира Давид де Хеа.

През миналата кампания също така се спекулираше, че младежкият национал на Испания има проблеми със зрението. Въпреки това Де Хеа се изсмя на тези твърдения.


"Просто съм късоглед, както много хора. Действително нося контактни лещи. Сега имам нови и виждам съвършено добре, както всички останали хора. Не разбирам врявата, която се вдигна", сподели стражът.

Той дори вече е свикнал с живота в чужда страна, което обаче не е било лесно за него.

"Когато се прибирам вкъщи в Испания, семейството ми ме чака. Когато съм Англия, моето семейство го няма. Тук вали много, стъмва се рано и може би е малко скучно. Зимата може да бъде сурова и това да играеш по Коледа, е голяма промяна. Има трудни моменти. Това обаче са жертвите, които трябва да направиш. Когато играеш, когато излизаш на игрището, когато чуеш онази атмосфера, когато играеш играта, лекото униние си отива и тогава си щастлив", завърши вратарят на Манчестър Юнайтед.

  Сподели
343