Ван Перси е готов да промени своето мнение?


Н. Гавазов

Ван Перси е готов да промени своето мнение?

Във Financial Markets & Business News се появи интересен материал, чийто автор Даниел Коомбс се опитва да обясни защо голмайсторът на Висшата лига на Англия Робин ван Перси все пак ще остане на „Емирейтс". Статията е озаглавена „Робин ван Перси пази мълчание откакто обяви, че няма да подпише нов договор с Арсенал. Може би той е готов да промени своето мнение?" и FUTBOL TV предоставя пълният и превод на вниманието на нашите читатели.


Неговата остра критика подейства

Ван Перси подложи ръководството на Арсенал на сурова критика, подчертавайки че мнението му за развитието на клуба не съвпада с това на Борда на директорите. Холандецът обвини шефовете си, че не искат да харчат пари за нови и силни играчи. Сега въпросът е в това, имат ли намерение „артилеристите" да започнат да изпразват джобовете си. Вероятно Крьинке, Газидис и Венгер вече обсъждат тази тема и могат да предприемат крачки, с които да умилостивят своя звезден нападател. Бордът е критикуван отвсякъде, но ако босовете отговорят на критиката, подписвайки с един или двама звездни футболисти, те вероятно ще накарат Робин да размисли.


Липса на варианти

Минаха две седмици откакто Ван Перси заяви за своето намерение да напусне Арсенал, но той не е направил нито една крачка за евентуален трансфер. Да, вероятно защото трансферният прозорец току що беше открит, но в клубовете започна предсезонната подготовка и не остава много време до старта във Висшата лига. Евро 2012 съкрати това време, което можеше да бъде използване за подсигуряване на бъдещето, но Холандия напусна бързо турнира. Какви варианти има той? Манчестър Сити все още не е направил предложение, а Реал Мадрид и Барселона запазват подозрително мълчание. Ювентус го желае, но засега „бианконерите" търсят по-евтин вариант, в това число и с много по-младия Йоветич. Интересът от страна на Манчестър Юнайтед все още не е формулиран и всичко там е свързано със слухове, които най-вероятно не отговарят на истината. Лига 1? Едва ли, защото това вече ще е крачка назад, въпреки амбициите на Пари Сен Жермен. Ето защо, ако мине още една седмица и нищо не се случи, Ван Перси може да се огледа и в крайна сметка да реши да остане. Просто заради това, че не се наблюдава интерес от страна на други отбори.


Ибрахим Афелай е достъпен

Ибрахим Афелай е един от най-близките приятели на Ван Перси във футболния свят - на терена и зад неговите предели. Двамата демонстрират отлично взаимодействие в националния отбор на Холандия (до Евро 2012) и както се предполагаше, Барселона направи талантливия полузащитник достъпен за трансфер. Вероятно те ще се окажат в различни отбори, но Арсенал ще прояви мъдрост, ако успее да привлече Ибрахим. Той не само може да замести Уолкът, но може да убеди Ван Перси да остане. При това Афелай не струва много - шест милиона са нищо за клуба и наистина ще е глупаво, ако ръководството не направи нищо по въпроса.


Той все пак може да се превърне в герой за Арсенал

Ван Перси вероятно огорчи болшинството от запалянковците на Арсенал, но голяма част от феновете споделят неговото мнение за развитието на клуба и смятат, че той постъпва правилно, давайки гласност на недоволството си. Ако думите му накарат ръководството на Арсенал да се размърда и да бъде по-активно на трансферния пазар и в крайна сметка това накара Робин да остане и подпише нов договор, тогава всичко ще бъде забравено. През миналия шампионат Ван Перси беше смятан за герой, а сегашната сага показва само, че той е обикновен смъртен. На запалянковците ще им е нужно време за да му простят, а когато започне сезона и той започне отново да вкарва всичко ще се забрави. Колебае ли се Ван Перси? Ако отговора е да ( а това си личи), тогава някой трябва да му подскаже, че нещата все още не са отишли далече и той има възможност да направи обрат и да накара отново запалянковците да му се кланят.


Прецедент

Това първият случай ли е, когато звезден играч поставя под съмнение амбициите на клуба си, но след това настъпва обрат и той подписва нов договор? Разбира се, че не. Ясно се вижда паралелът между Уейн Рууни и Манчестър Юнайтед - Робин ван Перси и Арсенал. През октомври 2010 Рууни обяви намерението си да напусне, критикувайки отбора и ръководството, но след време натиска от страна на Сър Фъргюсън и Борда на директорите го накара да остане. Ако същото направи Борда на Арсенал и изчисти разногласията с холандеца, то сценарият ще се повтори. Ван Перси трябва да разбере, че не бива да се опасява от унижение от завръщането си в клуба. Руни постъпи вече така и продължава да бъде герой за феновете.

Колко са големи шансовете? Ще размисли ли Ван Перси или вие вече се примирихте, че той ще си тръгне".

 

  Сподели
202