След сезона: Разочарованията във Висшата лига на Англия


Н. Гавазов

След сезона: Разочарованията във Висшата лига на Англия

Финалът на сезона във Висшата лига на Англия се превърна в истинска драма, която едва ли и най-добрият сценарист би могъл да измисли. Всъщност, няма нищо учудващо, когато става дума за Премиършип - най-силното и най-оспорваното първенство на планета, а оттам и най-популярното.

Във втората част на нашия анализ ние ще се спрем на разочарованията през сезона - кои са онези футболисти и отбори, от които очаквахме много, а видяхме малко?

Ливърпул

На „Анфийлд" през изминалия сезон нещата не бяха никак добре: всеки действаше сам за себе си, с общо усърдие, с една цел, но без ясна стратегия. Как е възможно тогава да се движиш в правилното направление и къде въобще ще отидеш? Състоянието на самота (физическо и психологическо), умственият упадък, липсата на късмет и много други негативни неща - това беше само част от картинката, която наблюдавахме в клуба от „Анфийлд". И в крайна сметка хепиенда не се състоя, а всички разбраха: Далглиш, имайки на практика неограничен финансов ресурс за покупка на нови играчи със задачата да построи нов отбор, не успя да се справи и в крайна сметка бе уволнен. Впрочем, това вече поражда хаос в лагера на „мърсисайдци", които продължават с опитите си да намерят нов мениджър.


Астън Вила

Много пари остави на трансферния пазар и Астън Вила. Почти нито един от тези 20 милиона не оправда стойността си, а олицетворение на упадъка на клуба стана Н'Зогбия, който беше привлечен за девет и половина милиона паунда. Енергичният някога футболист вкара само два гола в 30 мача, а отборът му остана на точка от зоната на изпадащите. И тук, както при Ливърпул мениджърът бе уволнен.

Блекбърн Роувърс

Индийските бизнесмени погребаха жив Блекбърн и показаха какво не бива да се прави с един добре работещ клуб. Преди година собствениците обещаваха, че тук ще дойдат Деко, Робиньо и кой ли не, а след 12 месеца отборът им излетя в Чемпиъншип. През целия сезон феновете на тима искаха три неща от индусите: 1) уволнение на Стив Кийн, 2) собствяениците на клуба да напуснат Англия, 3) да се назначи преди това грамотно ръководство. Нито един от тези три пункта не беше изпълнен и Блекбърн с не лош бюджет и с добри играчи в състава си изпадна от Висшата лига на Англия. Преди това обаче Самба си тръгна със скандал, а малко по-късно бе уволнен изпълнителният директор на клуба, който има смелостта да предскаже лоши дни за Роувърс.

Шон-Райт Филипс (КПР)

Преди две години този бърз полузащитник замина с „Трите лъва" за ЮАР, а сега самата му поява на терена в състава на КПР предизвиква смях и подигравки. През изминалия сезон Шон така и не успя да отбележи гол, а в последните десет мача на отбора си, полузащитникът се появи в игра само един път. Като цяло, той си загуби скоростта и способността да нанася точни удари по вратата. И много други неща.


Тайе Тайво (КПР)

Ако имаше награда за най-регресиращ футболиост, Тайво щеше да я спечели със сигурност. Африканският защитник има всички данни да се превърне в звезда, още повече, че в Олимпик Марсилия направи зашеметяващ сезон. Нигериецът премина в Милан и още при първата си изява за „росонерите" стана ясно, че Алегри повече няма да го пусне в игра. Тайво се прехвърли на Острова и в състава на КПР изигра около 15 мача. В два-три той се представи на средно ниво, а през всичкото останало време беше пълна трагедия. На Острова за него говорят "Flop of the season".

Ройстън Дренте (Евертън)

Някога този футболист играеше за Реал Мадрид, а специалистите му предсказваха звездно бъдеще. Точно така, няма никаква шега. Но съдейки по сегашната форма на Дренте, от играча само е останал някакъв имидж, а обещанията му, че смята с играта си да накара „Сантяго Бернабеу" да съжалява, че го е оставил да си тръгне, вече будят смях. На практика Ройстън не игра за Евертън, почти се скара с Мойс и в момента е сред петимата играчи, с които „карамелите" ще се разделят след края на сезона.

Ромелу Лукаку (Челси)

Лукаку е талантлив футболист и тук не може да съществува никакъв спор. Но 19-годишният белгиец няма как да заиграе редовно в мъжкия отбор на клуб от „Стамфорд Бридж", още повече, че в компанията на Торес, Дрогба и Саломон Калу шансовете на таланта намаляват още повече. Защо въобще Ромелу реши да дойде в Англия, след като беше повече от ясно, че неопитното момче ще страда много от липсата на игрова практика? Но Лукаку няма да е последният подмамил се за слава и за пари. Някои като него остават за цял живот на това ниво и от клуб в клуб, от отбор в отбор...

Жервиньо (Арсенал)

За две години в Лил ивоариецът вкара 36 гола в 93 мача. Показател, който дава право да се надяваме на висока резултатност на играча и на Острова. Така си мислеше и Венгер, залагайки на африканеца и харчейки за него повече от десет милиона евро. Казват, че както започнеш година, така ще я завършиш. Жервиньо започна своята кариера в Арсенал с червен картон в мача с Нюкасъл. Нападателят след това силно се заиграваше, подавайки се на своя индивидуализъм и чак на финала на сезона вкара четири гола!

Андре Вилаш- Боаш

В гласуването неудачник на сезона на официалния сайт на Sky Sports, португалецът заема трето място заедно с Даунинг и Хендерсън. Определено има съмнения, че страницата все още не е посетена от фенове на Челси. Португалецът дойде в Лондон с голяма кошница - ученик на Моуриньо, победител в Лига Европа, шампион на Португалия...Но Вилаш Боаш се оказа неподготвен за жестокия график в Премиършип, където във всеки кръг срещу него излизаха не Униао и Белененсеш, а Тотнъм и Фулъм. АВБ ще бъде запомнен със своя танц в техническата зона, неуспешните тактически експерименти и конфликта си с ветераните на отбора. Ах, да! И лекарката, която доведе със себе си.

 

  Сподели
206