След сезона: Символичен отбор на Висшата лига на Англия


Н. Гавазов

След сезона: Символичен отбор на Висшата лига на Англия

Финалът на сезона във Висшата лига на Англия се превърна в истинска драма, която едва ли и най-добрият сценарист би могъл да измисли. Всъщност, няма нищо учудващо, когато става дума за Премиършип - най-силното и най-оспорваното първенство на планетатата, а оттам и най-популярното.

Нашият анализ на изминалия сезон ще започне с определянето на символичния отбор на Висшата лига на Англия.


ВРАТАР

Тим Крул (Нюкасъл)

От самото начало на шампионата предположенията на специалистите бяха, че много трудно ще се намери вратар, който да бъде конкурентен на стража на Манчестър Сити Джо Харт. Всъщност, Джо няма как да ни свърши работа - не заради слаби изяви, а заради това, че със защитата пред себе си той на практика нямаше възможност да покаже най-доброто (да се надяваме да го демонстрира на Евро 2012).

Поради това нашият поглед се отправи в съвсем различна посока - към Фостър, Хенеси, Де Хеа, Крул, Ворм, Ал Хабси и Хауърд. Фостър проведе добър сезон, представяйки се равномерно и стабилно от началото до края, но и без някакви впечатляващи спасявания и изяви. Хенеси се оказа заедно с отбора си най-слаб в шампионата. Де Хеа прекалено дълго се адаптираше към британския футбол, Ал Хабси въпреки своя блясък допусна прекалено много голове, на Хауърд активно помагаха играчите от отбраната, освен това, стражът в определени периоди преживя необясними сривове.

Замисляйки се малко повече, ще видим, че най-добрия избор за вратар на нашия отбор е Тим Крул. Още повече, че бранителите на „свраките" често позволяваха на своя страж да демонстрира най-доброто от себе си. Холандецът не пропусна нито една среща от Висшата лига на Англия, извърши 211 спасявания и 15 пъти запази вратата си „суха". Ако разшифроваме още малко неговите действия, ще видим, че 66% от отразените удари са в резултат на бърза реакция, в 17 % от случаите Крул е отбивал изстрели пред себе си, а в 4 % е пращал топката над гредата. Изглежда, че Берт ван Марвайк много преди нас е направил своя избор и напълно заслужено стражът на Нюкасъл ще пази вратата на Холандия по време на Евро 2012.

Алтернатива: Войчех Шчиесни(Арсенал)


ЗАЩИТНИЦИ

Лейтън Бейнс (Евертън)

Скоростен и неудържим бе на левия фланг на отбраната Лейтън Бейнс - един от главните творци на успешното представяне на Евертън през изминалия сезон. Трябва ли да се учудваме на това, че защитникът на „карамелите" се оказа първи в списъка на Рой Ходжсън, а Сър Алекс следи внимателно изявите му? Бейнс е от онези футболисти, които показаха невероятен прогрес в сравнение с миналата година, а като цяло неговите попадения донесоха шест точки на Евертън. В същото време нито един от другите леви бранители не успя да премине бариерата от две точки.

Алтернатива: Патрис Евра (Манчестър Юнайтед)


Венсан Компани (Манчестър Сити)

Централният белгийски защитник, капитанът на шампиона на страната, човекът, чиито гол изведе „гражданите" на първото място в заключителния отрязък от първенството, без никакви съмнения заслужава да намери място сред най-добрите играчи от Висшата лига на Англия. През изминалия сезон Венсан се представи на ново, умопомрачително ниво, което не може да бъде описано с обикновени думи. Компани е добър на върха (трите си гола вкара от втория етаж), стабилен на земята и винаги знае кога може да използва най-доброто си оръжие - тактическия фал. С право е смятан за един от най-добрите защитници в света.

Алтернатива: Фабрицио Колочини (Нюкасъл)


Джон Тери (Челси)

Много неща се случиха с Джон Тери през изминалия сезон. Андре Вилаш-Боаш със своите нововъведения провали позицията на Челси като фаворит за титлата, а Тери като централен защитник и капитан на отбора почувства два пъти по-силно негативните промени. Лидерът на „аристократите" бе принуден цяла година да играе с непостоянни партньори, а това изнерви до краен предел Джон. С напускането на португалеца Тери сякаш се подмлади, играта му моментално прогресира, а ние станахме свидетели на няколко великолепни блокирания на удари на противника от няколко метра, избиване на топката от голлинията и разбира се отбелязани важни попадения. Случайно ли е тогава, че Рой Ходжсън предпочете да извика в националния отбор Джон Тери вместо Рио Фърдинанд?

Алтернатива: Рио Фърдинанд (Манчестър Юнайтед)


Фил Джонс (Манчестър Юнайтед)

Фил Джоунс е от онези футболисти, към които Сър Алекс се отнася с особено внимание. Джоунс може да играе на позицията десен и централен защитник, както и в средата на терена, но през по-голямата част от сезона Фил се изявяваше в отбраната, където постоянно не достигаха хора. Джоунс не направи някакви впечатляващи и запомнящи се неща, но играта му беше много ефективна. Повечето специалисти определяха Кайл Уокър в различни символични отбори, но Рой Ходжсън взе в „Трите лъва" именно Джоунс! В случая, предимството на играча на Юнайтед е в това, че той е способен на самоусъвършенстване, а обучението му преминава много леко. Треньорите знаят за какво става дума.

Алтернатива: Бранислав Иванович (Челси)

 

ПОЛУЗАЩИТНИЦИ

Хуан Мата (Челси)

Испанският ляв атакуващ футболист, който може да причислим както към полузащитниците, така и към нападателите се оказа най-силният футболист на Челси през изминалия сезон. В първенството на Висшата лига, в Купата и Шампионската лига Мата изнасяше „концерт" след „концерт", водейки „аристократите" напред. Основната черта на испанеца - ако за някои уволнението на Вилаш Биоаш е сваляне на оковите от краката, то за испанеца това нямаше абсолютно никакво значение. Може ли да си представим по-добро адаптиране към английския футбол? Освен това Мата записа 13 асистенции и по този показател се нареди на трето място сред колегите си, а шестте му попадения са още едно доказателство за високата му класа. В нашия отбор Хуан изпревари футболисти като Нани и Гарет Бейл, а сега остава да видим какво ще се случи през следващия сезон, който Мата ще започне като напълно адаптиран футболист с широк диапазон на действие.

Алтернатива: Гарет Бейл (Нани)

 

Давид Силва (Манчестър Сити)

Давид Силва и Хуан Мата са бивши съотборници във Валенсия. Когато двамата напуснаха „прилепите" мнозина специалисти изказаха опасения, че нещата при тях няма да се получат. През втората година от пребиваването си в Манчестър Сити Давид Силва се представя по съвсем различен начин в средната линия. На практика той започна да играе на всяка една позиция, с изключение в опорната зона. Пристигането на Насри не само не попречи на Силва, но напротив - това застави испанеца да се изпотява повече на тренировките и да дава повече в срещите на тима. Със седемнадесет асистенции Давид е номер едно по този показател във Висшата лига на Англия - просто сме длъжни да го включим в списъка.

Алтернатива: Стефан Сесеньон (Съндъранд)


Яя Туре (Манчестър Сити)

Грамадният полузащитник, който е проводникът между линията на защитата и тази на нападението, се превърна в основен залог за успеха на Манчестър Сити. В ключови периоди от сезона той помагаше на собствените си нападатели и защитници, слушаше наставленията на Манчини и след това излизаше на терена, където контролираше изпълнението на тези указания. До колко е ценен Яя Туре за отбора стана ясно, когато полузащитника се отправи с другите си африкански колеги за участие в турнира за африканските нации - Кот д'Ивоар и Туре достигнаха до финала, а в това време в шампионата на Висшата лига неговият Манчестър Сити започна да търпи поражения и отстъпи първото място на Юнайтед.

Алтернатива: Скот Паркър (Тотнъм)


Клинт Демпси (Фулъм)

Нито едно британско издание не включи Клинт Демпси в своя символичен отбор. Така и не стана ясно, дали колегите забравиха за американеца или умишлено го пропуснаха, защото неговият Фулъм остана девети. FUTBOL TV обаче няма да забрави този герой, за когото може да кажем, че сезон 2011/12 е върха в професионалната му кариера. Някак си на шега тексасецът се нареди на четвърто място в списъка на голмайсторите на Премиършип, отстъпвайки първите три позиции единствено на най-скъпо платените звезди. Седемнадесет точни удара си е истинско постижение за футболист защитаващ цветовете на Фулъм. А шестте асистенции на Демпси ни убеждават, че това наистина е полезен играч. Имаме ли право да го пренебрегнем? В никакъв случай!

Алтернатива: Антонио Валенсия (Манчестър Юнайтед)


НАПАДАТЕЛИ

Робин ван Перси (Арсенал)

Холандският нападател на Арсенал в момента се намира на върха на своята професионална кариера. Всичко в него, както впрочем и у Роналдо, Меси и други звезди на световния футбол е венецът на човешките възможности. На сметката на Ван Перси има 30 отбелязани гола в първенството на Висшата лига на Англия. Има ли смисъл да коментираме повече подобно постижение?

Уейн Рууни (Манчестър Юнайтед)

Напълно справедливо ще бъде да включим като втори нападател в нашия отбор Уейн Рууни - не заради това, че е звезда в Манчестър Юнайтед или любимец на половината фенове на Острова. Основната причина е, че Рууни е втори в голмайсторския списък на Висшата лига и благодарение на точните му удари интригата в шампионата остана докрай. Такива като Уейн не могат да бъдат пренебрегнати - човек със силен характер, готов и в най-трудните моменти да поведе съотборниците си.


СТАРШИ-ТРЕНЬОР

Алън Пардю (Нюкасъл)

Уважаеми читатели, вероятно сте очаквали наставника на шампионите Роберто Манчини или неговият подгласник Сър Алекс да оглавят символичния отбор на Висшата лига за изминалия сезон. Вероятно нашият избор ви е изненадал. Ако обаче погледнем по-детайлно в нещата, ще се убедите, че сме взели правилното решение.

Със средствата, които разполага италианския специалист и играчите, които има под ръка, Сити би трябвало да бъде шампион още в началото на пролетта. Вместо това „гражданите" за малко да не спечелят титлата.

 

  Сподели
155