Седмицата в цифри: 140 дни на Мюлер, 81 картона на Хетафе, 9 загуби на Интер


Н. Гавазов

Седмицата в цифри: 140 дни на Мюлер, 81 картона на Хетафе, 9 загуби на Интер

Продължава новата ни рубрика „Седмицата в цифри", в която нашите читатели ще могат да научат най-любопитните цифри от изминалата седмица. В нея ще намерят място статистически показатели от всякакъв вид, но всички те са свързани с най-великия спорт на земята - футбола. Нашата задача е да ви разкажем кои цифри и по какъв повод са център на внимание.

140 дни не успя да вкара гол играчът на Байерн Мюнхен Томас Мюлер. Носителят на „Златната обувка" на Мондиал 2010 за последно отбеляза гол във вратата на съперника на 24 септември в мача с Байер Леверкезузен. Едва в двубоя с Кайзеслаутерн Мюлер прекъсна черната си серия. 22-годишният атакуващ изпълнител на баварците се надява за напред да не бъде толкова милостив към своите съперници.

81 жълти и 5 червени картона са си изкарали до този момент футболистите на Хетафе. Това поставя столичният тим на първо място в класацията за най-груб състав от Топ 5 от първенствата на Европа. Любопитното е, че от първите десет отбора девет са от Примера дивисион, а „пробивът" е на италианския Дженоа. В топ 20 испанските тимове са общо 13, италианските 5, френските 1, английските 1. Първият немски тим е Кьолн, който е на 32 -ро място. Палмата на феърплея се държи от Борусия Дортмунд. Интересното е, че в топ 10 има шест представителя на Висшата лига на Англия и четири на Бундеслигата. Кой казва, че на Острова се играе груб футбол?

45 отбелязани гола има на сметката си френския Монпелие. Отчитайки, че отбора не пропуска в седми пореден мач, Лига ч може да се гордее с едно от своите приятни открития на шампионата.

22 гола отбеляза Ван Перси от началото на сезона, което се равнява на 46% от всички попадения на Арсенал. Втори в класацията е Рууни със 17 гола (29%), а трети Демба Ба с 16 точни удара (50%). Следват Агуеро 15 (24%), Якубу 13 (39%), Джеко 12 (19%).

15 мача без загуба е шампионът на Германия Борусия Дортмунд - рекорд в немския футбол. Последният път, когато „жълто-черните" претърпяха поражение беше на 18 септември 2011 година.

13 мача без победа е Сарагоса. На практика, отборът няма успех в продължение на четири месеца, записвайки в този период 11 загуби и 2 равенства.

9 загуби записа Интер в 23 мача от Серия А през настоящия сезон. Последният път, когато това се случи, беше през сезон 1957/58.

7 играчи разделиха трофея Най-добър голмайстор на Купата на африканските нации.

7 червени картона заработиха футболистите на Дженоа от началото на сезона. На сметката на „грифоните" има и 54 жълти картона, което прави тима от Лигурия най-грубиянския отбор в Серия А.

5 Болоня - Ювентус е петият отложен мач заради снеговалеж на „Стадио Дал'Ара" в последните четири сезона - рекорд в италианския футбол.

4 асистенции записа в един мач Емануел Адебайор, повтаряйки рекорда на Фабрегас от 2009 година. Нападателят на Тотнъм прибави към това и гол във вратата на Нюкасъл и закономерно бе определен от ВВС и Sky Spots за Играч на кръга.

4 пъти са били гонени играчи на Челси от началото на сезона. Футболисти на Болтън са получили 5 червени картона, но все пак най-грубият отбор е воденият от Вилаш-Боаш, чиито играчи имат на сметката си и 55 жълти картона. Палмата на феърплея се дължи от УБА - 0 червени и само 31 жълти картона.

1 път в своята история Замбия спечели Купата на африканските нации.

0 гола допусна Кот д'Ивоар в редовното време на турнира за Купата на африканските нации. Дори и във финалния мач „слоновете" не позволиха на съперника си да им вкара гол, но по ирония на съдбата, ивоарийците така и не спечелиха турнира.

 

  Сподели
189