25 години: 25-те ключови решения на Фърги


И. Ангелов

25 години: 25-те ключови решения на Фърги

Един невероятен мениджър - 25 години на топ ниво в един от най-големите отбори в света. Разбира се посоката на тима бе сменена към по-добра в процеса на работа на този невероятен мъж. Той се бори с несгодите и наложи характера си, за да направи отбора по-голям, по-добър, по-велик. Сега Начинът на Манчестър Юнайтед - 25 години по-късно, се свързва единствено с името на един човек - Сър Алекс Фъргюсън. Но кои са 25-те най-ключови решения в кариерата му тук:

1. Да Кажеш "ДА" На Юнайтед

Фъргюсън бе на върха в Шотландия, като разби статуквото там с Абърдийн. Семейството му бе остановено в Гранит Сити, но "Олд Трафорд" го привлече прекалено силно.

2. Продажбата на Пол МакГрат и Норман Уайтсайд

Фърги навлезе в един отбор, чиято култура се основаваше върху пиенето, а тарторите на сбирката бяха фаворити на феновете - МакГрат и Уайтсайд. Фъргюсън обаче показа твърда ръка и почисти състава, което се доказа като едно прекрасно решение.

3. Задържането на Брайън Робсън

Училището за пияници, което завари Фъргюсън, съдържаше и човекът, който по-късно бе наречен "Captain Marvel". Въпреки че МакГрат и Уестсайд бяха изгонени отдадеността на Робсън и представянията му никога не смъкнаха нивото си, въпреки че и той гуляеше извън терена. Фърги подкрепи капитана си и Робо остана ключова фигура.

4. Преподписване с Марк Хюз

Фъргюсън не бе в добри отношения с феновете след премахването на двамата любимци на привържениците. Да доведе обратно Спарки от Испания през 1989 година бе гениален ход, и Уелсецът експлодира в златните години на тима.

5. Инвестиране в лятото на 1989 година

Да състави новия си тим бе трудно, но Фърги засили много процеса в 89-та година. Пристигането на Гари Палистър, Пол Инс, Нийл Уеб, Дани Уолъс и Майк Филън освежи "Одл Трафорд". Разбира се не се сработиха веднага всички тези имена и загубата на "Мейн Роуд" с 5:1 бе ужасяваща, но от тук започна новото сърцебиене на "Червените дяволи".

6. Да изключиш Джим Лейтън от втория мач във финала на ФА Къп 1990

Лейтън бе звезда номер 1 на тима на Абърдийн и Фърги бързо заработи да го привлече. Но в преследването на първия си трофей Лейтън замалко да издъни целия тим с изпълнения си с грешки първи мач на финала. Верността трябваше да бъде захвърлена в страни и вратаря бе сменен за преиграването. Лес Сиърли игра в победата с 1:0.

7. Подписване с Ерик Кантона

Тази титла заплашваше да бъде единствената, тъй като Юнайтед се затрудняваше да отключва защитата на противника. За да направи един добър отбор във велик отбор, Фърги нахално накара Лийдс да продаде изгодно футболиста и той се установи в ново кралство, издигайки "червените" до нови висини.

8. Продаването на Пол Инс

Точно както въпросът с Пол МакГрат и Уайтсайд, Фърги показа кой е шефа в разправянето с растящото влияние и егоизъм на Пол Инс. Неговият статут в съблекалнята и стил, изискващ да играе предимно сам, започваше да става проблем според Фъргюсън. Въпреки че Инс бе фаворит на феновете, той бе пуснат в Интер.

9. Промотирането на Класът на 92-ра

Фаворитите Пол Инс, Марк Хюз и Андрей Канчелскис бяха доминиращите имена в тима, но виждайки млад състав на Аякс да покорява Европа, Класът на Фърги от92-ра трябваше да бъде пуснат напред, или да се загуби. За да направи път на Дейвид Бекъм, Бът, Невил и Скоулс, старите момчета трябваше да се махнат, но това се оказа печелившо.

10. Революция в младежките формации

Месеци преди Фъргюсън да дойде в Юнайтед, Манчестър Сити спечели младежката ФА Къп с младежи, които са от града и околността. Босът на "червените" бе много погнусен, че Юнайтед изостава в това отношение и наложи нова политика, възродявайки академията, която бе малко или много запустяла по отношение на талант. Ноби Стайлс и Брайън Кид бяха тези, които трябваше да доведат децата обратно на "Олд Трафорд".

11. Промяна на скаутската система

Гуру-то на младежите Ерик Харисън бе доведен при "червените" в 1981-ва година от Рон Аткинсън и Фърги го задържа. Харисън, обаче, се оплака от качеството на младежите и заяви, че ако Фърги му доставя по-добри играчи, той ще продуцира повече деца за първия отбор - Сър Алекс го послуша и назначи множество скаути, които да обслужват нуждите на Харисън.

12. Продажбата на Дейвид Бекъм

Отношенията баща-син са ключови за успехите на тима от 90-те, който се пренесе към новия век. Но нарастващият медиен цирк около Дейвид Бекъм дразнеше боса и той реши, че драмите, които се създават, са твърде много. След прословутата бутонка в лицето, дните на Бекъм бяха преброени. Юнайтед продължи напред и намери Кристиано Роналдо.

13. Резервите за Шампионска лига - финалът

Дуайт Йорк и Анди Коул бяха двойката, която донесе толкова злато на тима, но в сезона с Требъла те издъхнаха срещу Барселона. Инжекцията от Теди Шерингам и Оле Солскяер бе всичко, от което тима се нуждаеше.

14. Подкрепа за Кантона след "Селхърст Парк"

Дори съпругата на Фърги подведе под въпрос ситуацията дали Юнайтед ще може да задържи талисмана си след като той атакува 'фен' на гости на Кристъл Палас. Но Фърги бе решен, като дори летя до Париж, за да убеди нападателя да продължи. Той върна Кантона, даде му капитанството и бе възнаграден с дубъла през 1996 година.

15. Подписване с Кристиано Роналдо

Играчите на Юнайтед не можеха да спрат да говорят за това момче след брилиантния му мач срещу "червените" за Спортинг Лисабон в един приятелски мач. Фърги бързо привлече своя многократен Играч на годината за 12 милиона лири. 

16. Продаване на Кристиано Роналдо

Детската мечта на Кристиано Роналдо бе да играе за Реал Мадрид и Фърги разпозна това желание. След представянията за Играч на годината и 42-та гола в сезон 07-08 босът на Юнайтед го задържа за още една година. Още 26 гола по-късно, една титла и финал на Шампионска лига, и той пусна момчето да си отиде за рекордна сума пари - 80 милиона лири.

17. Кавгата с Рой Кийн

Кийн бе устата на Сър Алекс на терена. Генералът в полузащитата бе инструментален за успехите, но в апогея на възможностите си Кийн си позволи прекалено да критикува състава. Фърги трябваше да защити тима си от недоволство, Кийн напусна, а босът не се бори за да го спре. Новото поколение, което израстваше, чакаше времето си за европейска слава, която постигна малко по-късно.

18. Караницата с Рууд ван Нистелрой

Както Кийн, Нистелрой прекали. След като бе премахнат от състава за финала на Купата на лигата през 2006 година, след слабо представяне в мач срещу Ливърпул, холандецът вече търсеше изхода. Междувременно на тренировка той се сдърпа с Кристиано Роналдо, и накрая Фърги трябваше да избира между младия талант и головете на Нистелрой. Напрежението в съблекалнята значеше, че нападателя си заминава.

19. Подписване с Райън Гигс

Гигс бе в училището на Сити, но едно пътуване лично на Съл Алекс, в мач на под-15-годишните, го убеждава в таланта на момчето. Тогава Гигс вкарва хетрик и Фърги се явява на прага в дома му с оферта от клуба.

20. Обратен завой с пенсионирането

През 2001 година, Фъргюсън обяви, че ще се откаже в края на 2002. Всичко бе решено, преди той да разбере грешката си. Той се върна пред ръководството и заяви, че е променил решението си и историята продължава до ден днешен.

21. Борба за Уейн Рууни

Мигновената реакция на твърденията на Уейн Рууни, че Юнайтед не разполага с план за бъдещето - въпреки недоволството си, Фърги раздвижи нещата зад кадър и убеди звездата си да остане и да повярва в пътя на "Олд Трафорд".

22. Назначаване на Стив МакЛарън за асистент през 1999

Загубвайки ключовият Брайън Кид през декември 98-ма, се очакваше голям спад. Фърги не се подаде на паниката и си написа добре домашното - той доведе МакЛарън. Той доведе множество свежи идеи в тима и за времето си се оказа много полезен за печеленето на Требъла.

23. Не се подлъга да напусне за друг тим

Шотландия, Англия, Барселона и Челси - всички се молеха за него. Но въпреки предлаганите му богатства, босът завинаги остана верен на Юнайтед и подмина тези оферти.

24. Да приеме съветите на Сър Мат Бъзби

В тъмните дни на 80-те Фъргюсън бе подложен на огромна критика от заблудените фенове и медия. Легендарният мениджър поговори с него и вдъхна кураж и самочувствие на един от най-добрите в професията да продължи да строи новият Юнайтед.

25. Промоцията на Брайън Кид в асистент през 1991

Фърги бе шокиран когато дългогодишният му приятел Арчи Нокс замина за Рейнджърс. Той подходи, издигайки Кидо в професията. За осем години това бе изключителен успех. Кид бе един от най-важните хора за поколението от 92-ра.

 

  Сподели
203