Мартинес: Системата в Испания не работи. Защо да ги копираме?


Н. Гавазов

Мартинес: Системата в Испания не работи. Защо да ги копираме?

Мениджърът на Уигън Роберто Мартинес стана поредната футболна личност в Англия, която се обяви против намерението на Ливърпул да бъде променена схемата на разпределение на средствата от телевизионни права. Както е известно, вчера търговският директор на Ливърпул Йън Айре коментира, че клубът от „Анфийлд" е против сегашната схема на равномерно разпределение на средствата от излъчвания между 20-те клуба и поиска всеки един клуб да договаря индивидуално транслациите на футболните срещи, т.е. да бъде възприет испанският модел.

Това предизвика незабавно гневните реакции на останалите представители на Висшата лига на Англия, включително и на Манчестър Юнайтед и Челси, които имат много по-големи брендове от Ливърпул на пазара извън Англия.

Испанският мениджър на Уигън Роберто Мартинес обаче смята, че идеите на ръководителите на Ливърпул са не само погрешни, но също така ще разрушат Висшата лига на Англия.

„Системата на разпространение в Испания не работи. Разликата между Реал Мадрид и Барселона спрямо останалите клубове става все по-голяма и ако двата испански гиганта забогатяват, останалите обедняват с всяка изминала година. Това е добре както за феновете, така и за двата клуба, но е зле за испанското първенство. Моделът в Англия е много по-справедлив и гарантира конкуренция, която там я няма. Не разбирам, защо трябва да копираме идеи от едно неработещо първенство? В момента испанската Лига се опитва да вземе нашия модел и е странно, че ние искаме да се връщаме назад. Феновете там са отегчени от Реал и Барселона, а което по-лошо, те не подкрепят собствените си отбори, защото не са конкурентни. И в крайна сметка Испания е разделена на два лагера според двата отбора. Срамно е. От това страда първенството", заяви за Sky Sports Мартинес.

 

  Сподели
120